Αποκλείει «βουλευτικές» πριν τις 9 Ιανουαρίου ο Τατάρ, σχόλια κι αντιδράσεις μετά την παραίτηση Σανέρ

Μετά το εκλογικό συνέδριο του ΚΕΕ θα συνέλθει η «βουλή» και θα πρέπει να έχει απαρτία για να λάβει απόφαση για την ημερομηνία των «βουλευτικών εκλογών», δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ λέγοντας πως λαμβάνοντας υπόψη πως πρέπει να περάσουν 2 μήνες από τον καθορισμό ημερομηνίας, θεωρεί πως οι πρόωρες «εκλογές» δεν μπορούν να γίνουν πριν τις 9 Ιανουαρίου.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΣύμφωνα με το ΓΤΠ, ο Τ/κ ηγέτης μιλώντας χθες βράδυ σε τηλεοπτική εκπομπή του παράνομου «Μπαϊράκ» για τον πρώτο χρόνο θητείας του και αναφερόμενος στις «εκλογές» επανέλαβε ότι προτιμά να καθοριστεί μια ημερομηνία με συναίνεση από την «βουλή» και είναι η τελευταία του επιλογή να πει αυτός στην «βουλή» να ορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία αφου περάσει το διάστημα των 60 ημερών χωρίς να καταστεί δυνατόν να σχηματιστεί «κυβέρνηση».

Απαντώντας στις επικρίσεις ότι κωλυσιεργεί και συμπεριφέρεται ως στέλεχος του ΚΕΕ, ο κ. Τατάρ χαρακτήρισε άδικη την κριτική λέγοντας ότι για να εισέλθουν σε «εκλογές» όλα τα κόμματα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τα συνέδριά τους και επικαλέστηκε την άποψη που του εξέφρασαν τόσο ο «γενικός εισαγγελέας» όσο και η «πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου» ότι αν ληφθεί απόφαση για καθορισμό ημερομηνίας «πρόωρων εκλογών» πριν την ολοκλήρωση του συνεδρίου του ΚΕΕ, το κόμμα μπορεί να μην μπορέσει να συμμετάσχει στις «εκλογές».

«Επειδή δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, θα βγει απόφαση από τη βουλή μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου. Και δύο μήνες μετά από εκείνη την απόφαση, θα είναι 9 Ιανουαρίου. Επομένως, δεν μπορούν να υπάρξουν εκλογές πριν τις 9 Ιανουαρίου» είπε.

Αντιδράσεις και σχόλια μετά την παραίτηση Σανέρ

Εκτός από τον Φαΐζ Σουτσιούογλου, που απάντησε άμεσα χθες το βράδυ στις επικρίσεις που του προσήψε ο Ερσάν Σανερ στην ανακοίνωση της απόσυρσης της υποψηφιότητας του από τις εκλογές στο ΚΕΕ, και οι άλλοι δύο υποψήφιοι για την προεδρία σχολίασαν τις εξελίξεις.

Ο Χασάν Τάτσοϊ δήλωσε ότι σέβεται την απόφαση του Σανέρ να αποσυρθεί από την κούρσα της διεκδίκησης της προεδρίας του ΚΕΕ, αφού θεωρεί ότι βρίσκεται υπό ψυχολογική πίεση και έλαβε την ορθή απόφαση για να μην πληγεί το κόμμα και να αγωνιστεί για αθώωση χωρίς να χρησιμοποιεί το αξίωμά του.

Ερωτηθείς για το πώς θα επηρεάσει τις εκλογές αυτό, δεδομένης της στάσης του κ. Σανέρ κατά του Φαΐζ Σουτζούογλου, ο κ. Τάτσοϊ απάντησε ότι δεν γνωρίζει κατά πόσο αυτό αυξάνει τις δικές του πιθανότητες εκλογής και πως ο ίδιος θα επισκεφτεί τον Ερσάν Σανέρ και θα ζητήσει την ψήφο του.

Ο επίσης υποψήφιος για την προεδρία του  ΚΕΕ, Ζορλού Τορέ δήλωσε ότι τα μέλη του κόμματος «πρέπει να καθαρίσουν την βρομιά στην πολιτική» και εξέφρασε την ελπίδα να διεξαχθεί με ωριμότητα ως «γιορτή της δημοκρατίας» το συνέδριο, παρά τις αρνητικές εξελίξεις.

«Εδώ και έναν χρόνο δεν μπορέσαμε να κάνουμε το φυσιολογικό μας συνέδριο. Γι’ αυτό το ΚΕΕ θα το πραγματοποιήσει αυτό με μεγάλη συμμετοχή. Όμως, βεβαίως δεν είμαστε ευχαριστημένοι από αυτά που γίνονται», ανέφερε.

Υποστήριξε ότι ο ίδιος αγωνίζεται στο πλαίσιο του μέτρου της ηθικής σε αυτή τη διαδικασία και ουδέποτε αμφιταλαντεύτηκε ή ξεγέλασε κάποιον.

Στο μεταξύ, ο γγ της συντεχνίας των τ/κ δασκάλων (KTÖS), Σενέρ Ελτζίλ χαρακτήρισε ως καλό παράδειγμα για όσους θέλουν την προώθηση της αναγνώρισης της «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, το ροζ βίντεο με τον «πρωθυπουργό», Ερσάν Σανέρ.

Σε γραπτή δήλωση ο κ. Ελτζίλ ανέφερε ότι το βίντεο Σανέρ είναι η «σημαντικότερη είδηση» που βγήκε από το βόρειο κατεχόμενο τμήμα του νησιού τα τελευταία 47 χρόνια και αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για όσους φωνάζουν υπέρ δύο χωριστών κρατών, τους αξιωματούχους της Τουρκίας και τους συνεργάτες τους στο νησί.

Το βίντεο, συνέχισε, αποτελεί «ιστορική πρωτοβουλία» προς όσους υποστηρίζουν τα δύο κράτη και τη διχοτόμηση, αφού η είδηση μεταδόθηκε σε πολλές χώρες του κόσμου όπως η Βρετανία, η Νιγηρία, το Πακιστάν και το Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με τον Ελτζίλ, εκείνοι που δαπανούν εκατομμύρια δολάρια για την προώθηση του ψευδοκράτους στο εξωτερικό ανοίγοντας «αντιπροσωπείες» σε χώρες που κανείς δεν έχει ακούσει το όνομά τους και συμμετέχοντας σε εκθέσεις, δεν πέτυχαν τόσα όσα το βίντεο με τον κ. Σανέρ.

Πρόσθεσε ότι ο Σανέρ κάθισε στον θώκο του «πρωθυπουργού» με τη βοήθεια του ΑΚΡ, που μετέτρεψαν το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου σε αποικία τους και κέντρο τζόγου, πορνείας, ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και μαφίας.

«Και είναι μια ξεκάθαρη αλήθεια το γεγονός ότι αυτός που βρίσκεται πίσω από την ρήση των δύο χωριστών κυρίαρχων κρατών είναι ο κ. Φουάτ Οκτάι, ο οποίος κατέβαλε τον μεγαλύτερο μόχθο σε αυτό το θέμα. Το γεγονός ότι δεν είπε έστω και την παραμικρή κουβέντα σε σχέση με το βίντεο του κ. Σανέρ σημαίνει ότι εγκρίνει αυτό που γίνεται ο κ. Φουάτ Οκτάι, ο οποίος προχώρησε τόσο πολύ ώστε να κατηγορήσει τον κ. Μουσταφά Ακιντζί ότι ‘ξεπέρασε τα όρια’ επειδή επέκρινε το καθεστώς του ενός και μόνο ανδρός στην Τουρκία. Εμείς δεν είμαστε ξένοι στην πολιτική του ΑΚΡ. Δεν εκπλαγήκαμε με αυτό, επειδή στο παρελθόν είδαμε με τα μάτια μας υπουργούς του ΑΚΡ αρμόδιους για την Κύπρο, οι οποίοι το πρωί έθεταν θεμέλιο λίθο τζαμιού και το βράδυ τελούσαν τα εγκαίνια καζίνο».

Η κίνηση «Ανεξάρτητος Δρόμος» με σύνθημα «Οι εργαζόμενοι δεν έχουν όφελος απ’ όσους εξυπηρετούν την μαφία» πραγματοποίησε χθες πορεία διαμαρτυρίας από κεντρικό πάρκο της κατεχόμενης Λευκωσίας, προς τη «βουλή». Εκεί ο βοηθός γγ της κίνησης, Μουνούρ Ραχβαντζίογλου επέκρινε το γεγονός ότι οι πολύ πλούσιοι συνεχίζουν να γίνονται πιο πλούσιοι σε βάρος του λαού με μαύρο χρήμα, ναρκωτικά, εμπόριο γυναικών και την μαφία. Ο μόνος που μπορεί να το αλλάξει αυτό είναι ο λαός, πρόσθεσε.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.