Αποκλειστική ευθύνη των πολιτικών του ΥΠΠΑΝ η καθυστερημένη έναρξη των ΚΙΕ

«Εγκληματικές» αποφάσεις με θύματα μαθητές και εκπαιδευτικούς 

Σήμερα, μετά από σχεδόν δύο μήνες από τότε που άνοιξαν τα σχολεία, ξεκινούν μαθήματα τα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης (ΚΙΕ). Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, που αυτεπάγγελτα, μετά από εισήγηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ και του Κινήματος Οικολόγων, εξέτασε τα προβλήματα που παρατηρούνται στη λειτουργία των ΚΙΕ, την ευθύνη για τη φετινή, πρωτόγνωρη καθυστέρηση φέρουν αποκλειστικά οι πολιτικές αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε η αρμόδια λειτουργός του ΥΠΠΑΝ, η φετινή καθυστέρηση προέκυψε διότι φέτος για πρώτη φορά αποφάσισε το Υπουργείο να ενοποιήσει «ομοειδή προγράμματα» (ΚΙΕ, Επιμορφωτικά, διά βίου κ.α.) και να βγει σε μια κοινή προκήρυξη, κάτι που έφερε καθυστέρηση των διαδικασιών. Σύμφωνα με την αρμόδια λειτουργό, ενώ άλλες χρονιές τα ΚΙΕ με το που τελείωνε η χρονιά ξεκινούσαν τις διαδικασίες για την επόμενη, φέτος επειδή συνδέθηκαν με άλλα προγράμματα έπρεπε να περιμένουν, κάτι που έφερε καθυστέρηση των θεσμοθετημένων διαδικασιών.

Οι εκπρόσωποι των συντεχνιών ΠΕΟ, ΠΑΣΥΠΑΕ, ΣΕΚ και ΟΕΛΜΕΚ τόνισαν ότι η καθυστέρηση είναι αδικαιολόγητη, σημειώνοντας πως τα ΚΙΕ έπρεπε υπό κανονικές συνθήκες να ξεκινούν τουλάχιστον μαζί με τα σχολεία. Πρόσθεσαν ότι η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε δεν είναι ευθύνη της ηγεσίας και των λειτουργών των ΚΙΕ. Ο εκπρόσωπος της ΠΕΟ τόνισε ότι ο λόγος που καθυστέρησαν φέτος να ξεκινήσουν είναι ξεκάθαρα τιμωρητικός εξαιτίας της απεργίας των εκπαιδευτικών, ωστόσο πρόσθεσε ότι στην πραγματικότητα τιμωρούνται τα παιδιά. Επεσήμανε πως ακόμα και ο διευθυντής Μέσης έβαλε ένσταση και ζητούσε τα ΚΙΕ να ξεκινήσουν στην ώρα τους.

Όλοι ανεξαιρέτως οι βουλευτές κάκισαν την καθυστέρηση έναρξης των μαθημάτων και τόνισαν τον κοινωνικό ρόλο που έχουν τα ΚΙΕ. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης χαρακτήρισε «εγκληματικές» τις αποφάσεις του Υπουργείου, «με θύματα τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς».

«Για ακόμα μια φορά γίναμε μάρτυρες της πραγματικά εγκληματικής συμπεριφοράς του ΥΠΠΑΝ. Τα ΚΙΕ παραπαίουν, με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου και των πολιτικών του αποφάσεων», τόνισε για να προσθέσει πως «η πεμπτουσία του θέματος είναι ότι το Υπουργείο με πολιτικές αποφάσεις καταδικάζει τα παιδιά που εγγράφονται στα ΚΙΕ. Με διάφορες πολιτικές αποφάσεις το ΥΠΠΑΝ έχει επιδοθεί ουσιαστικά σε μια επίθεση κατά των παιδιών, τα οποία προέρχονται από τα λαϊκά και τα μεσαία στρώματα», πρόσθεσε. Αναφέρθηκε επίσης στο τεράστιο και απαράδεκτο εργασιακό θέμα με την αγορά υπηρεσιών των εκπαιδευτικών. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, συνέχισε, «φέτος έχουμε στην καλύτερη περίπτωση 100 λιγότερα τμήματα. Και λέω στην καλύτερη περίπτωση, γιατί δεν ξέρουμε από τους μαθητές που έχουν εγγραφεί πόσοι τελικά θα παρουσιαστούν και πόσοι λόγω ακριβώς αυτής της τρομερής αργοπορίας έκαναν άλλες επιλογές», συμπλήρωσε.

Τέλος, επεσήμανε πως το ΑΚΕΛ θα καταγγείλει αυτή την εγκληματική συμπεριφορά και στην Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Ειρηναίος Πίττας

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.