Αποκλείει αιτήσεις ασύλου από χώρες του Μαγκρέμπ και τη Γεωργία, η Γερμανία

Θέλει να στείλει μήνυμα ότι είναι χώρα με δύσκολη πρόσβαση στην απόκτηση ασύλου και θεωρεί ότι στις χώρες αυτές δεν συντρέχουν λόγοι παραχώρησης ασύλου στους υπηκόους τους

H γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζεται με νέα νομοθετική ρύθμιση να προσθέσει στις «ασφαλείς χώρες προέλευσης» τις χώρες του Μαγκρέμπ, δηλαδή Τυνησία, Αλγερία και Μαρόκο, ενώ σε αυτές θα προστεθεί και η Γεωργία .

Αυτό σημαίνει στην πράξη πως στο μέλλον δεν θα μπορούν να αιτούνται άσυλο στη Γερμανία πολίτες που προέρχονται από αυτές τις χώρες.

Μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση είχε αποπειραθεί να περάσει και η προηγούμενη γερμανική κυβέρνηση, αλλά είχε βρει ισχυρές αντιστάσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα τα κόμματα των Πρασίνων και της Αριστεράς.

Ως άμεση συνέπεια μιας νέας τέτοιας πολιτικής, η κυβέρνηση της Γερμανίας πιστεύει πως θα είναι η πολύ πιο γρήγορη επεξεργασία από τις αρχές αιτημάτων ασύλου πολιτών που προέρχονται από άλλες χώρες, όπως η Συρία και το Ιράκ.

Βασική αιτιολόγηση της νέας νομοθεσίας είναι το γεγονός πως στις χώρες αυτές δεν υπάρχει πολεμική διένεξη,ενώ η πλειοψηφία των ατόμων που φθάνουν από Μαρόκο, Αλγερία και Τυνησία είναι νεαροί κυρίως άνδρες, που στην ουσία είναι οικονομικοί μετανάστες, που όμως επικαλούνται άλλους λόγους προκειμένου να αποκτήσουν άσυλο.

Η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά πως με την νέα νομοθετική ρύθμση θα σταλεί μήνυμα στις χώρες αυτές πως η Γερμανία δεν είναι πλέον κράτος όπου είναι εύκολη υπόθεση η απόκτηση ασύλου και έτσι θα περιορισθούν οι μεταναστευτικές ροές και στη Μεσόγειο.

Την περασμένη χρονιά αίτημα ασύλου κατέθεσαν στη Γερμανία 8.700 άτομα από τις χώρες του Μαγκρέμπ. Όμως υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός που δεν περιλαμβάνουν τα στατιστικά στοιχεία, καθώς πολλά από τα άτομα που φθάνουν εξαφανίζονται δίχως να υποβάλλουν αίτημα ασύλου.

Στη λίστα προστέθηκε η Γεωργία και για τους εξής λόγους: από το 2017 οι πολίτες απο τη Γεωργία που θέλουν να ταξιδέψουν στην ΕΕ δεν χρειάζονται θεώρηση. Όμως πολλοί από αυτούς –φθάνοντας σε χώρες της ΕΕ- και αφού λήξει η τουριστική τους βίζα συνεχίζουν να ζουν εκεί παράνομα. Ένα άλλο ποσοστό, επικαλούμενο διάφορες αιτίες, αιτείται άσυλο με σκοπό την μόνιμη παραμονή σε χώρες της ΕΕ.

Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές έχει διαπιστωθεί πως σε ανάμεσα στα άτομα αυτά βρίσκονται μέλη εγκληματικών οργανώσεων της Γεωργίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy