Κάθετα/ Ορίζοντα

Απομάκρυνση Προδρόμου ζητά η Πρωτοβουλία Βενετίας

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με αίτημα την άμεση απομάκρυνση του κ. Πρόδρομου Προδρόμου από τη θέση του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, απέστειλε η «Πρωτοβουλία Βενετίας». Αφορμή για το αίτημα στάθηκε το γεγονός ότι η Κύπρος βρίσκεται για πρώτη φορά μετά τα γεγονότα του 1974 εκτός της Μπιενάλε Βενετίας.

Την επιστολή συνυπογράφουν μέχρι στιγμής πάνω από 200 καλλιτέχνες «ενεργά μέλη της Κυπριακής καλλιτεχνικής κοινότητας και του πολιτισμού ευρύτερα».

«Με έκπληξη και μεγάλη απογοήτευση», αναφέρουν στην επιστολή τους «διαπιστώσαμε πως, λόγω της αδικαιολόγητα μακράς καθυστέρησης του Υπουργού να διορίσει τα νέα μέλη της αρμόδιας συμβουλευτικής επιτροπής που λειτουργεί κάτω από την ευθύνη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, ώστε να ξεκινήσει έγκαιρα η προετοιμασία για την εκπροσώπηση της Κύπρου στην 59η Μπιενάλε Βενετίας (εγκαινιάζεται τον Απρίλιο του 2022), η χώρα μας βρίσκεται για πρώτη φορά μετά τα γεγονότα του 1974 εκτός της σημαντικής αυτής διοργάνωσης.

Συγκεκριμένα, ενώ ο Υπουργός φαίνεται να είχε ενώπιόν του το θέμα από την Άνοιξη του 2021 και να είχε προειδοποιηθεί για τα όλο και πιο ασφυκτικά χρονικά περιθώρια και τους κινδύνους της παρατηρούμενης καθυστέρησης, εντούτοις δεν αποφάσισε να διορίσει τη νέα επιτροπή παρά μόνο μετά από σχεδόν ένα χρόνο, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2022. Στο χρονικό αυτό σημείο δεν υπήρχε πια κανένα περιθώριο ενεργοποίησης των απαραίτητων διαδικασιών, αφού ταυτόχρονα έληγαν και οι προθεσμίες κατάθεσης των εθνικών συμμετοχών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Κύπρος να αποκλειστεί οριστικά από κάθε δυνατότητα συμμετοχής στη φετινή διοργάνωση.»

Η Πρωτοβουλία επισημαίνει ότι «η Μπιενάλε Βενετίας αποτελεί ένα ιστορικό εικαστικό γεγονός μεγάλης εμβέλειας που, από την πρώτη συμμετοχή της Κύπρου το 1968, παρέχει μια σημαντική ευκαιρία προβολής του έργου των Κυπρίων καλλιτεχνών σε διεθνές επίπεδο, αλλά και ενεργής συνδιάλεξής τους με το παγκόσμιο εικαστικό γίγνεσθαι. Στις δεκαετίες που πέρασαν, η χώρα μας κατάφερε να χτίσει, παρά τους περιορισμένους πόρους και το μικρό της μέγεθος, μια αξιοσημείωτη παρουσία στην Μπιενάλε, με κορύφωση το 2013 όταν απέσπασε, μαζί με τη Λιθουανία, ένα από τα κύρια βραβεία της διοργάνωσης. Η καθόλα αδιανόητη φετινή απουσία της Κύπρου στερεί αφενός από τους καλλιτέχνες και άλλους επαγγελματίες του χώρου μια πολύτιμη ευκαιρία συμμετοχής και αφετέρου εκθέτει ανεπανόρθωτα τη χώρα, δημιουργώντας ένα κραυγαλέο κενό στην σημαντική ιστορία των Κυπριακών συμμετοχών.»

Όπως τονίζεται στην επιστολή «δεν είναι δυστυχώς η πρώτη φορά που ο Υπουργός αποδεικνύεται ανεπαρκής ως προς το χειρισμό σοβαρών θεμάτων που αφορούν στον πολιτισμό. Το παράδειγμα του διορισμού της «συμβουλευτικής επιτροπής για τον πολιτισμό» τον Οκτώβριο του 2020 αποτέλεσε σκάνδαλο και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τον ευρύτερο πολιτιστικό, κοινωνικό και πολιτικό χώρο. Κατά τη διάρκεια των κρίσεων της πανδημίας, όπου οι ήδη ευάλωτοι τομείς του πολιτισμού δέχτηκαν σοβαρότατα πλήγματα, οι καλλιτέχνες και άλλοι επαγγελματίες του πολιτιστικού χώρου έτυχαν απαξιωτικής μεταχείρισης και ανεπαρκούς στήριξης – από την οποία, εντούτοις, ο Υπουργός θέλησε να επωφεληθεί όπως συνήθως επικοινωνιακά. Επίσης, λόγω της έλλειψης έγκαιρης διαμεσολάβησης και στήριξης του Υπουργού, οι πολιτιστικοί χώροι (και ειδικά οι εκθεσιακοί χώροι και τα μουσεία) ήταν οι τελευταίοι που άνοιξαν, μετά από επιστολή ανάλογης πρωτοβουλίας φορέων του πολιτισμού στον Υπουργό Υγείας (18/2/21).

Για τα μείζονα θέματα του καθεστώτος του καλλιτέχνη και της δημιουργίας Υφυπουργείου Πολιτισμού, οι διαβουλεύσεις με τους ενδιαφερόμενους συνεχίζουν να αποδεικνύονται τραγικά επιφανειακές. Ενδεικτικές είναι οι πρόσφατες αντιδράσεις των οργανωμένων συνόλων καλλιτεχνών (4/2/22), καθώς και του Συνδέσμου Εικαστικών Καλλιτεχνών και Θεωρητικών Τέχνης – Φυτώριο για το θέμα της Μπιενάλε Βενετίας (3/12/21 και 15/2/22).

Καταλήγοντας η Πρωτοβουλία αναφέρει ότι θεωρούν «τον κ. Πρόδρομο Προδρόμου ακατάλληλο να διαχειριστεί ζητήματα που αφορούν τον πολιτισμό, ανίκανο να συνδεθεί με την ουσία του πολιτισμού και τους ανθρώπους που τον παράγουν και τον συντηρούν, καθώς και ανάξιο να μας εκπροσωπεί. Οι παρεμβάσεις του σε μια σωρεία σοβαρών θεμάτων που αφορούν τους πολιτιστικούς τομείς και θεσμούς, καθώς και τους επαγγελματίες του χώρου, αποβαίνουν εξαιρετικά επιζήμιες και φαίνεται ότι βασίζονται συστηματικά σε κίνητρα που δεν εξυπηρετούν το κοινό όφελος, αλλά αντίθετα το πλήττουν» και ζητεί «την άμεση απομάκρυνση του κ. Πρόδρομου Προδρόμου από τη θέση του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας».

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy