Απομακρυσμένο σενάριο να φοιτήσουν ταυτόχρονα όλοι οι μαθητές

Τρία πιθανά σενάρια στην εκπαίδευση λόγω κορονοϊού

 

«Φωτιές» άναψε η τοποθέτηση χθες του μέλους της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Μαρίας Κολιού, για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και τα σενάρια που υπάρχουν ενώπιον των αρμοδίων. Το Υπουργείο Υγείας έσπευσε να διευκρινίσει πως δεν λήφθηκαν οποιεσδήποτε αποφάσεις και πως αυτό θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ το Υπουργείο Παιδείας απέσυρε εγκύκλιο της Δημοτικής Εκπαίδευσης που έκανε λόγο για προσέλευση την 1η Σεπτεμβρίου για τους εκπαιδευτικούς και στις 7 Σεπτεμβρίου για μαθητές/τριες, σημειώνοντας την ανάγκη προετοιμασίας για δεύτερο κύμα πανδημίας αλλά και πως η νέα σχολική χρονιά θα σηματοδοτείται από τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα πάντως με την κα Κολιού, υπάρχουν τρία σενάρια στο τραπέζι με αυτό της εκ περιτροπής φοίτησης όπως ίσχυσε λίγο πριν το κλείσιμο των σχολείων να επικρατεί των υπολοίπων. «Στο τραπέζι υπάρχουν διάφορα σενάρια. Το ένα σενάριο είναι εκ περιτροπής και λίγα παιδιά στην τάξη, το δεύτερο σενάριο και πιο απομακρυσμένο είναι όλα τα παιδιά ταυτόχρονα με μέτρα αυτοπροστασίας, αλλά πάλι θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα μέχρι τέλος του Αυγούστου και το τρίτο σενάριο είναι τα διαδικτυακά μαθήματα», είπε.

Λίγο αργότερα, το Υπουργείο Υγείας με ανακοίνωσή του έσπευσε να αναφέρει πως
δεν έχει ληφθεί καμία τελική απόφαση για τα πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν τη νέα σχολική περίοδο και ότι έχει συσταθεί Επιτροπή αποκλειστικά για την ετοιμασία των κατευθυντήριων οδηγιών.

«Με αφορμή τις δηλώσεις μέλους της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, σε σχέση με τα πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν και τα μέτρα που θα ισχύουν στις σχολικές μονάδες τη νέα σχολική περίοδο, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι προς το σκοπό αυτό και με στόχο να συνδιαμορφωθεί το σχετικό Πρωτόκολλο και να ληφθούν τελικές αποφάσεις, έχει ήδη προγραμματιστεί συνάντηση την ερχόμενη Δευτέρα με τους αρμόδιους του Υπουργείου Παιδείας.

Οποιεσδήποτε δηλώσεις και δη από άτομα που δεν συμμετέχουν στην εν λόγω Επιτροπή, προκαλούν σύγχυση στο κοινό, αφού επί του θέματος δεν έχει ληφθεί ακόμα καμία απόφαση», καταλήγει το αρμόδιο υπουργείο.

Πάντως ήδη έχουν αρχίσει οι συζητήσεις μεταξύ εκπαιδευτικών αλλά και οργανωμένων γονέων για το τι θα ακολουθήσει με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Ενδεικτικό το γεγονός ότι για παράδειγμα η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών ήδη έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχθεί να θυματοποιηθούν παιδιά και να μην προσέλθουν στις σχολικές αίθουσες.

Σε ό,τι αφορά γενικότερα την εικόνα, η κα Κολιού σημείωσε ότι τα δεδομένα των επόμενων ημερών θα δώσουν ακριβέστερη εικόνα για πιο ασφαλή συμπεράσματα. Θεωρεί ότι εκείνο που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι η σταθεροποίηση της καμπύλης προς τα κάτω και καλεί τον κόσμο να συνεργαστεί εκ νέου και να τηρεί τα μέτρα αυτοπροστασίας.

Επίσης, η επιστημονική ομάδα υπό τον Υπουργό Υγείας θα συνεδριάσει εκ νέου για επαναξιολόγηση της επιδημιολογικής εικόνας και αν η τάση σταθεροποιηθεί προς τα κάτω, θα συζητηθούν και τα επόμενα βήματά τους.

Σε ό,τι αφορά σκέψεις για αυστηρότερα μέτρα, η κα Κολιού είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα, όπως αυτά θα διαμορφωθούν μέχρι την επόμενη εβδομάδα και αναλόγως θα αποφασίσουν.

Για την ετοιμασία των νέων πρωτοκόλλων ενόψει φθινοπώρου, η κα Κολιού είπε πως προχωρεί η ετοιμασία τους.

Ελένη Κωνσταντίνου