«Απόν αντρέπεται ο κόσμος εν δικός του»

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

«Ρίχνει νερό στο μύλο των εργοδοτών η κυβέρνηση ΔΗΣΥ» ήταν ο τίτλος με τον οποίο κυκλοφόρησε το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας μας, την επόμενη μέρα μετά το αδιέξοδο στις συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων (συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων) για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή. Και όχι τυχαία, αφού η κυβέρνηση πήρε ξεκάθαρα το μέρος των εργοδοτών. Ενώ η συμφωνία η οποία υπογράφτηκε το 2017 μεταξύ των τριών μερών (κυβέρνησης, συνδικαλιστικών οργανώσεων και εργοδοτικών οργανώσεων) περιλαμβάνει ρητή πρόνοια ότι με τη λήξη της (2022) πρέπει να γίνει διάλογος για ρύθμιση της απόδοσής της στη βάση της φιλοσοφίας της, η κυβέρνηση επέτρεψε στις εργοδοτικές οργανώσεις να βάλουν στο τραπέζι του διαλόγου θέσεις, οι οποίες ήταν εντελώς εκτός της συμφωνίας. Ενώ οι συνδικαλιστικές οργανώσεις κατέθεσαν στο διάλογο πρόταση για ρύθμιση της απόδοσής της στη βάση της φιλοσοφίας της, όπως προνοεί η συμφωνία, οι εργοδοτικές οργανώσεις κατέθεσαν πρόταση για κατάργηση του θεσμού! Και η κυβέρνηση -η οποία επίσης υπέγραψε τη συμφωνία- αντί να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής στο πλαίσιο, το οποίο καθορίζει η συμφωνία, έριξε ευθύνες στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Την επόμενη μέρα της σύσκεψης ο Υπουργός Εργασίας, Κυριάκος Κούσιος, κληθείς να σχολιάσει τον τίτλο της εφημερίδας μας είπε πως «απόν αντρέπεται ο κόσμος εν δικός του». Και πράγματι. Αυτό επιβεβαιώθηκε χθες από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος έκανε επίθεση στο σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματος και κατ’ επέκταση τους εργαζομένους τους οποίους εκπροσωπούν. Ζήτησε μάλιστα να τηρηθεί υπεύθυνη στάση απ’ όλους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτοί οι οποίοι δεν τηρούν υπεύθυνη στάση είναι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, δηλαδή η μόνη πλευρά η οποία στο διάλογο κινήθηκε εντός του πλαισίου της συμφωνίας του 2017! Διερωτήθηκε επίσης σε τι θα εξυπηρετήσει μια απεργιακή κινητοποίηση, ποιον θα πιέσουν και τι; Δήλωσε δηλαδή με τον τρόπο αυτό ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει την εκτροπή των εργοδοτικών οργανώσεων από τη συμφωνία του 2017, αναιρώντας παράλληλα και τη δική της υπογραφή!

Με τον ίδιο τρόπο ενήργησε η κυβέρνηση και στον κατώτατο μισθό. Ενώ οι συντεχνίες ζητούσαν να ρυθμιστούν θέματα όπως το ωράριο, η αποζημίωση για τις υπερωρίες, οι αργίες, η ΑΤΑ κ.τ.λ. και ενώ οι έρευνες των τεχνοκρατών, αλλά και της Κομισιόν οδηγούσαν σε πιο υψηλά επίπεδα, η κυβέρνηση έκοψε και έραψε ένα διάταγμα στα μέτρα των εργοδοτών. Με τον ίδιο τρόπο διαχειρίστηκε η κυβέρνηση το θέμα των συλλογικών συμβάσεων, τους έκτακτους στο δημόσιο, την αγορά υπηρεσιών, τα ωράρια των καταστημάτων, το κοινωνικό κράτος κ.τ.λ. Σε όλες τις περιπτώσεις έριξε νερό στο μύλο των «θέλω» των εργοδοτών. Και την ίδια ώρα χάρισε εκατομμύρια στις τράπεζες και το μεγάλο κεφάλαιο.

«Απόν αντρέπεται ο κόσμος εν δικός του». Έτσι νομίζει η κυβέρνηση. Αυτό ακριβώς καλούνται να ανατρέψουν οι πολίτες στις εκλογές. Να διώξουν αυτούς οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν ντρέπονται και οι οποίοι νομίζουν ότι ο κόσμος εν δικός τους (βλέπε «χρυσά» διαβατήρια) και να αναδείξουν στην προεδρία τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος μέσα από το πρόγραμμα διακυβέρνησής του, αλλά και την παρουσία του στην πολιτική, απέδειξε ότι σέβεται τους εργαζομένους και την κοινωνία ευρύτερα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.