Παράθυρα/ Ορίζοντας

Απονομή των βραβείων της Νέας Εποχής

Η Συντακτική Επιτροπή του πολιτιστικού περιοδικού «Νέα Εποχή» και η Κριτική Επιτροπή του Διαγωνισμού Διηγήματος διοργανώνουν τελετή απονομής των βραβείων για τον Διαγωνισμό του 2022 την Τετάρτη 3 Μαΐου 2023, στις 7:30 το βράδυ,  στο «Σπίτι του Πολίτη» (γωνία Ομήρου & Λόρδου Βύρωνος), Λευκωσία.

Η Κριτική Επιτροπή του Διαγωνισμού, αποτελείτο από τον κ. Κώστα Λυμπουρή, φιλόλογο, λογοτέχνη (Πρόεδρο), την κ. Μαρίνα Ροδοσθένους-Μπαλάφα, Αν. Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (μέλος) και τον κ. Χρίστο Χατζήπαπα, λογοτέχνη (μέλος). Στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων η Επιτροπή προχώρησε στις κάτω επισημάνσεις και αποφάσεις:

  1. Η Επιτροπή θεωρεί ως πολύ ικανοποιητικό τον αριθμό των συμμετοχών (23) και ότι αυτό αποτελεί θετικό προηγούμενο για τη συνέχιση του θεσμού.
  2. Η θεματική των διηγημάτων υπήρξε ποικίλη και πολύ ενδιαφέρουσα. Τους συγγραφείς απασχόλησαν ζητήματα της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας (κρίση αξιών, μετανάστευση, υπαρξιακά προβλήματα), ενώ σε άλλα καταγράφηκε το ερωτικό στοιχείο, αλλά και η θεματική του ’74, σε περιορισμένη, όμως, έκταση.
  3. Σ’ ό,τι αφορά την τεχνική, διαπιστώθηκε πολύ ενδιαφέρουσα ποικιλομορφία: νεωτερικές προσεγγίσεις (η τεχνική του διαλόγου, το φαντασιακό κ.ά), την ίδια στιγμή που η «κλασική» διηγηματική φόρμα παρουσιάστηκε σε περιορισμένη έκταση.
  4. Η γλώσσα στην πλειονότητα των κειμένων είναι απλή, «καθημερινή», με έντονο το στοιχείο του ρεαλισμού. Σε αριθμό διηγημάτων, χρησιμοποιήθηκε, με τρόπο γόνιμο, η κυπριακή διάλεκτος. Σημειώνεται ακόμα ότι κυρίαρχη υπήρξε η τριτοπρόσωπη αφήγηση.

Ενεργώντας, σύμφωνα με τους όρους του Διαγωνισμού, η Επιτροπή είχε καταλήξει στον καταρτισμό της πιο κάτω βραχείας λίστας (με αλφαβητική σειρά):

«Η ανεράδα» της Μαίριλυν Ζαννέτου, «Ανάσες» της Ευτυχίας Ιωάννου, «Το κέντρο» της Μαρίας Κούβαρου, «Chavo» της Tüge Dağaşan και «Σκωραμίδα» της Ισμήνης Παφίτη

Το βραβείο απονεμήθηκε  στο διήγημα με τίτλο «Το κέντρο» της Μαρίας Κούβαρου. Σύμφωνα με την κρίση της Επιτροπής, το διήγημα αυτό χαρακτηρίζεται από το υψηλό επίπεδο γλωσσικής επάρκειας και φαντασιακής προβληματικής. Είναι ιδιόμορφο και αξιοπρόσεκτο.

Το πρόγραμμα εκδήλωσης αρχίζει με καλωσόρισμα από τη Συντακτική Επιτροπή και το σκεπτικό βράβευσης από τον πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής κ. Κώστα Λυμπουρή ενώ θα ακολουθήσει απονομή βραβείου και επαίνων και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

«Σπίτι του Πολίτη»

γωνία Ομήρου και Λόρδου Βύρωνος, Λευκωσία

Τετάρτη 3 Μαΐου 2023, στις 19:30

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy