«Μάχες» σε πολλά επίπεδα δόθηκαν χθες βράδυ στη συνεδρία του διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού το οποίο συγκάλεσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, αφού οι εκλογικές απώλειες και η εθνικιστική προεκλογική εκστρατεία έδωσαν την αφορμή για εσωκομματικά ξεκαθαρίσματα λογαριασμών.

Μάλιστα επιβεβαιώθηκε ότι εντός του ΔΗΣΥ ξεκίνησε η μάχη της καρέκλας, η οποία θα εντατικοποιηθεί το επόμενο διάστημα. Το συνέδριο επιβεβαίωσε το χάσμα που υπάρχει εντός του ΔΗΣΥ με την ομάδα των φιλελεύθερων να ασκεί κριτική στην ακροδεξιά ρητορική που χρησιμοποίησε το κόμμα κατά την προεκλογική περίοδο, ώστε να ανακόψει τις εκροές προς το ΕΛΑΜ. Μάλιστα οι Ιωάννης Κασουλίδης, Μιχάλης Σοφοκλέους και Ξένια Κωνσταντίνου πρότειναν την πραγματοποίηση ιδεολογικοπολιτικού συνεδρίου.

Ο Γιώργος Παμπορίδης, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο τις προηγούμενες μέρες, πρότεινε εσωκομματικές εκλογές και έκανε λόγο για την ανάγκη καθορισμού πιο καθαρών θέσεων, οι οποίες θα αποτελούν έναν κοινό παρονομαστή των διαφορετικών τάσεων που υπάρχουν στο κόμμα. Επίσης ο Χάρης Γεωργιάδης έστειλε τα δικά του μηνύματα ενόψει της επιστροφής του στην Πινδάρου, κάνοντας λόγο για έλλειψη πολιτικού προσωπικού στον ΔΗΣΥ και για ανάγκη ανανέωσης.

Ανέλαβε ακόμη το μερίδιο ευθύνης το οποίο αναλογεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο λέγοντας ότι θα πρέπει να γίνουν πιο τολμηροί ως προς τις μεταρρυθμίσεις. Από την πλευρά του ο Αβέρωφ Νεοφύτου επιχείρησε να κατευνάσει τις διάφορες τάσεις, δίδοντας έμφαση στην κληριδική «κληρονομιά», στην «εθνική ταυτότητα» και στα όχι στον εθνικισμό. Επίσης, αν και προέβη σε κάποιες αόριστες αναφορές σε λάθη, απέφυγε να γίνει πιο συγκεκριμένος. Μάλιστα επιχείρησε να κόψει το βήχα σε όσους βάζουν στο τραπέζι θέμα εσωκομματικών εκλογών, λέγοντας πως «πολλοί οραματίζονται να αποσυντίθεται η παράταξή μας».

Στο επίκεντρο βρέθηκαν επίσης οι σχέσεις Προεδρικού – ΔΗΣΥ, αφού στην προεκλογική περίοδο υπήρξαν πολλά παράπονα από το λόγο του Προεδρικού ότι ο ΔΗΣΥ δεν ανέδειξε με θετική εκστρατεία το έργο της κυβέρνησης. Παράπονα όμως υπήρξαν και από την Πινδάρου, η οποία δεν βλέπει θετικά τη στήριξη του Προεδρικού στη ΔΗΠΑ, η οποία διαθέτει και κυβερνητικά οφίκια. Οι εξελίξεις στον ΔΗΣΥ συνδέονται και με το Προεδρικό. Σημειώνεται ότι ο Ιωνάς Νικολάου αποτελεί παρελθόν ενώ εκτός κυβερνητικού σχήματος θα βρεθεί σύντομα και ο Χάρης Γεωργιάδης ο οποίος ετοιμάζει δυναμική επιστροφή στην Πινδάρου.

Επίσης, από την Πινδάρου υπάρχει ενδιαφέρον για αντικατάσταση των Κώστα Χαμπιαούρη και Βασιλικής Αναστασιάδου με στελέχη του σκληρού κομματικού πυρήνα, όπως τον «χαμένο» των εκλογών Νίκο Τορναρίτη. Ακόμη, ο ενδεχόμενος διορισμός της Στέλλας Κυριακίδου στη θέση της Επιτρόπου στην ΕΕ ανοίγει το δρόμο για είσοδο στη Βουλή της προστατευόμενης του Χ. Γεωργιάδη, Σάββιας Ορφανίδη, ενώ σε περίπτωση παραίτησης του Σόλωνα Κασίνη ανοίγει ο δρόμος και στους πιο φιλελεύθερους Ξένια Κωνσταντίνου και Μιχάλη Σοφοκλέους.

Δημήτρης Παλμύρης