Απορρίφθηκε η ένσταση Μάγειρα για τη δίκη της υπόθεσης Focus

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση του Κυριάκου Μάγειρα, εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου, με την οποία ζητούσε από το Ανώτατο την έκδοση σχετικού εντάλματος που να επιτρέπει στον κατηγορούμενο να εμφανίζεται ενώπιον των κυπριακών δικαστηρίων δια συνηγόρου και όχι αυτοπροσώπως.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΕκτός από τους Μάγειρα και Χριστοδούλου, κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση, η οποία αφορά τη φερόμενη δωροδοκία του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας με 1 ε. ευρώ από την εταιρεία Focus, είναι επίσης η κόρη του Αθηνά Χριστοδούλου, ο πρώην σύζυγος της Ανδρέας Κιζουρίδης, ο Μιχάλης Ζολώτας, ο Μιχάλης Φόλε και οι εταιρείες Α. C. Christodoulou Consultants Ltd, Marfin Invesment Group – MIG(πρώηνMarfin Financial Group – MFG) και Focus MaritimeCorp., ως νομικά πρόσωπα. Κατηγορούμενος ήταν και ο Ανδρέας Βγενόπουλος ο οποίος όμως απεβίωσε.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας δεν κατόρθωσε μέχρι σήμερα να παραπέμψει την υπόθεση σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας λόγω της συνεχιζόμενης άρνησης των εξ Ελλάδος κατηγορουμένων στην υπόθεση να παρουσιαστούν αυτοπροσώπως ενώπιον του Δικαστηρίου προβάλλοντας διάφορα επιχειρήματα.Το Δικαστήριο με ενδιάμεση απόφαση του είχε ξεκαθαρίσει ότι «η φυσική ή αυτοπρόσωπη παρουσία των κατηγορουμένων αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας παραπομπής στο Κακουργιοδικείο».

Οι δικηγόροι των Μάγειρα και Βγενόπουλου είχαν καταχωρήσει αίτηση στο Ανώτατο προκειμένου οι πελάτες τους να μην παρουσιαστούν αυτοπροσώπως στο Δικαστήριο αλλά δια συνηγόρου. Σύμφωνα με την απόφαση του Ανωτάτου, με την αίτηση ζητείτο από τον κατηγορούμενο 4 (Κυριάκος Μάγειρας), ο οποίος επικαλείται προφανές νομικό σφάλμα και/ή υπέρβαση δικαιοδοσίας(αιτητής ήταν και ο κατηγορούμενος 2(Ανδρέας Βγενόπουλος) αλλά απεβίωσε) άδεια προς καταχώριση αίτησης certiorari προς `ακύρωση της απόφασης που εκδόθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας την 3.10.2016`, και/ή mandamus με το οποίο `να εντέλλεται το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας να ασκήσει τα καθήκοντα του μέσα στα πλαίσια της δικαιοδοσίας του προχωρώντας στη διαδικασία παραπομπής αποδεχόμενο τη μη αυτοπρόσωπη παράσταση του κατηγορούμενου 4”.

Το Ανώτατο με σημερινή απόφαση του απέρριψε τελικά την αίτηση και ως εκ τούτου ο κ. Μάγειρας είναι πλέον υποχρεωμένος να παρουσιαστεί αυτοπροσώπως την 1η Δεκεμβρίου ενώπιον του Δικαστηρίου για παραπομπή της υπόθεσης στο Κακουργιοδικείο.

Να υπενθυμίσουμε ότι και το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο μετά την αναθεώρηση της απόφασης του για την αποφυγή έκδοσης εντάλματος σύλληψης εναντίον του Κυριάκου Μάγειρα καλεί τον κατηγορούμενο να παρουσιαστεί στο δικαστήριο.

Στην αναθεωρημένη απόφαση του, το Διαιτητικό Δικαστήριο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Νομική Υπηρεσία, σημειώνει ότι εάν ο κατηγορούμενος εμφανιστεί κανονικά στο Επαρχιακό Δικαστήριο τότε να μη συλληφθεί αλλά να του τεθούν περιοριστικοί όροι για τη διασφάλιση της παρουσίας του στη δίκη όπως συμβαίνει και με τους άλλους κατηγορουμένους και η ακρόαση της υπόθεσης να διεξαχθεί μετά την ολοκλήρωση της υπόθεσης ενώπιον του Διαιτητικού Δικαστηρίου.Σε περίπτωση ωστόσο που δεν εμφανιστεί την 1η Δεκεμβρίου, τότε το Διεθνές Δικαστήριο, όπως αποφάσισε, θα λάβει άμεσα και κατάλληλα μέτρα κατόπιν αιτήματος της Δημοκρατίας.

Σε σχέση με τους άλλους δύο εξ Ελλάδος κατηγορούμενους, Μιχάλη Ζολώτα και Μιχάλη Φόλε, υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε την έκδοση του εφοπλιστή Μιχάλη Ζολώτα στην Κύπρο για να δικαστεί.

Ο συνήγορος του κ. Ζολώτα γνωστοποίησε ότι έγινε ήδη έφεση κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών στον Άρειο Πάγο καθώς όπως είπε η απόφαση έκδοσής του βασίζεται σε μία μόνο από τις 29 κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί στον εντολέα του, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, την οποία χαρακτήρισε «ασυγχωρήτως αόριστη». Επίσης, είπε ότι υπάρχουν «σαφέστατες ενδείξεις» ότι ο εντολέας του «δεν θα τύχει δίκαιης δίκης στην Κύπρο».

Για τον Μιχάλη Φόλε εκκρεμούσε μέχρι πρόσφατα η απόφαση έκδοσης του ή όχι στην Κύπρο από τις αρμόδιες ρουμανικές αρχές.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν συνολικά 29 κατηγορίες που αφορούν τα εξής 7 αδικήματα: (1) Συναλλαγές με αντιπροσώπους οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, (2) Δεκασμός δημόσιου λειτουργού, (3) Ενεργός δωροδοκία οικείων δημόσιων αξιωματούχων, (4) Δωροληψία από οικείους δημόσιους αξιωματούχους, (5) Κατάχρηση εξουσίας, (6) Κατάχρηση εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό, και (7) Αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.