Απορρίπτει τις αναπομπές Αναστασιάδη το ΑΚΕΛ – «Άλλο ένα δείγμα κοινωνικής αναλγησίας»

Στην απόρριψη των αναπομπών του Προέδρου της Δημοκρατίας όσον αφορά τις νομοθεσίες για μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και αυτή για αναστολή των εκποιήσεων, θα προχωρήσει το ΑΚΕΛ.

Όπως σημειώνει στα κοινωνικά δίκτυα ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, πρόκειται για «άλλο ένα θλιβερό δείγμα κοινωνικής αναλγησίας».

ΠτΔ: Δεν υπογράφει τους νόμους για μείωση ΦΠΑ σε καύσιμα-ρεύμα και το νόμο για αναστολή εκποιήσεων

Ο Πρόεδρος δεν υπέγραψε και έστειλε πίσω στη Βουλή δύο νόμους που ψήφισε η αντιπολίτευση για μείωση του ΦΠΑ σε καύσιμα και ρεύμα και το νόμο για την αναστολή των εκποιήσεων μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Οι τρεις αναπομπές θα εξεταστούν αύριο σε έκτακτη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών στις 09:30 το πρωί και στη συνέχεια θα συνέλθει το μεσημέρι για έγκριση ή απόρριψη τους, η Ολομέλεια της Βουλής.

Οι τρεις νόμοι που έχουν αναπεμφθεί πίσω στη νομοθετική εξουσία προέκυψαν:

Ο πρώτος μετά από πρόταση νόμου που κατατέθηκε από το ΑΚΕΛ και αφορά συγκεκριμένα για τη μη επιβολή ΦΠΑ μέχρι το τέλος του 2022 επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης με τον οποίο βαρύνονται τα πετρελαιοειδή.

Στην περίπτωση αυτή ο Πρόεδρος επικαλείται ασυμβατότητα με το Δίκαιο της ΕΕ και την Αρχή της διάκρισης των εξουσιών.

Αναφέρει επίσης ότι κάθε κράτος μέλος έχει νομική υποχρέωση για επίτευξη ισοσκελισμένου προϋπολογισμού σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα με βάση το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και σημειώνει ότι ο μη συνυπολογισμός του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην αξία παράδοσης πετρελαιοειδών αντίκειται στην Ευρωπαική οδηγία 112 του 2006 αφού ο φόρος περιλαμβάνεται όπως αναφέρει στη βάση υπολογισμού του.

Ο δεύτερος μετά από πρόταση νόμου ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ. Αφορά συγκεκριμένα την αναπροσαρμογή της τιμής των καυσίμων που είναι ενσωματωμένη στους τελικούς λογαριασμούς της ΑΗΚ και στην οποία περιλαμβάνονται το ποσοστό του κόστους αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και προβλέπει, όπως το κόστος αγοράς καυσίμων και το κόστος της διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων, να υπόκειται μέχρι το τέλος του έτους 2022 σε μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ.

Και εδώ ο Πρόεδρος έχει την ίδια επιχειρηματολογία περί παραβίασης της αρχής της Διάκρισης των Εξουσιών του Ενωσιακού Δικαίου.

Όπως αναφέρει, η επιβολή μηδενικού ΦΠΑ στο μέρος της παροχής υπηρεσίας που αφορά την αναπροσαρμογή της τιμής των καυσίμων που είναι ενσωματωμένη στους τελικούς λογριασμούς και στην οποία περιλαμβάνονται το κόστος αγοράς καυσίμων, το κόστος αγοράς δικαιωμάτων ρύπων και το κόστος διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων αντίκειται στην προαναφερθείσα οδηγία.

Ο τρίτος προέκυψε μετά από πρόταση για το πάγωμα των εκποιήσεων μέχρι την 31η Οκτωβρίου για κύρια κατοικία αξίας μέχρι €350 χιλ, επαγγελματική στέγη με ετήσιο κύκλο εργασιών €750 χιλ και αγροτεμάχια αξίας €100 χιλ. η οποία στηρίχθηκε από όλους πλην του ΔΗΣΥ.

Στην επιστολή του προς τη Βουλή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εκφράζει τη διαφωνία του με την οποιαδήποτε ρύθμιση που αφορά σε οριζόντια -όπως αναφέρει- αναστολή της διαδικασίας εκποίησης ακινήτων εφόσον, κατά τον ίδιο, το μέτρο αυτό έπαψε πλέον να χαρακτηρίζεται από το στοιχείο της προσωρινότητας και εκφράζει ανησυχία ότι η γενικότερη τάση του Κοινοβουλίου να ψηφίζει συνεχείς αναστολές δύναται να ερμηνευτεί ως μόνιμη παρά προσωρινή τοσο από τους δανειολήπτες όσο και από εποπτικής πλευράς.

Συνεχίζει, κατά τον ίδιο, να ελλοχεύει ο κίνδυνος αρνητικής αξιολόγησης του πλαισίου εκποιήσεων από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους Οίκους Αξιολόγησης ως μέτρο αναποτελεσματικό και χρονοβόρο με αρνητικό αντίκτυπο στις εξασφαλίσεις οδηγώντας σε αύξηση των προβλέψεων και κατ’ επέκταση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.

Οποιαδήποτε αναστολή κατά τον ίδιο προστατεύει ως επί το πλείστο τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και δημιουργεί αντικίνητρα στην προσέλκυση δυνητικών επενδυτών.

Ειδικά για τον τρίτο νόμο να υπενθυμίσουμε ότι οι ίδιες αξίες ακινήτων περιλαμβάνονταν στην προηγούμενη απόφαση της Βουλής για τρίμηνο πάγωμα των εκποιήσεων ως την 31η Οκτωβρίου 2021, η οποία, όπως έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο δεν ήταν αντισυνταγματική, εξαιτίας της συνέχισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.