Απορρίπτει τους ισχυρισμούς της ΕΔΕΚ για το Μουσείο Γρίβα το ΑΚΕΛ – «Καμία δικαιολογία…»

«Το μόνο που άλλαξε μέσα σε αυτούς τους 6 μήνες είναι η πολιτική στάση των δύο κομμάτων και η απόφαση τους για στήριξη προς τον Συναγερμικό υποψήφιο Νίκο Χριστοδουλίδη, τον υπουργό της πιο διεφθαρμένης κυβέρνησης»

Το ΑΚΕΛ απορρίπτει τους ισχυρισμούς της ΕΔΕΚ ότι δεν αποδέσμευσε κονδύλι για το Μουσείο του Γρίβα, αλλά για το Μουσείο προσφοράς της Χλώρακας στους αγώνες της Κύπρου.

Μιλώντας στον Άστρα ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου ανέφερε ότι το κόμμα δεν άλλαξε στάση και ότι δεν αποδέσμευσε κονδύλι από την Βουλή που αφορά το μουσείο του Γρίβα. Σημείωσε πως η ΕΔΕΚ αποδέσμευσε κονδύλι που αφορά δαπάνη για το μουσείο των Χλωρακιωτών.

Κουκουμάς: «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία…»

Μια χαρά κατάλαβαν τον Ιούνη η ΕΔΕΚ και το ΔΗΚΟ ότι το κονδύλι για το μουσείο της Χλώρακας αφορά το μουσείο του Γρίβα, σχολίασε από την πλευρά του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ.

Ο Γιώργος Κουκουμάς εξήγησε ότι η κυβέρνηση έγραψε το 2021 στον προϋπολογισμό ότι ζητά αποδέσμευση κονδυλιού για το μουσείο του Γρίβα, και αφού αποκόπηκε εντελώς με τροπολογία του ΑΚΕΛ, πριν 6 μήνες προσπάθησε να ξεγελάσει την Βουλή γράφοντας διαφορετικά το κονδύλι ως προσφορά για τη Χλώρακα.

Τόνισε πως εντοπίστηκε και αποκόπηκε. Πρόσθεσε ότι πρόκειται ακριβώς για το ίδιο κονδύλι με την ίδια διατύπωση, το οποίο ΕΔΕΚ και ΔΗΚΟ σταύρωσαν, λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία εκ μέρους τους.

Ο κ. Κουκουμάς είπε ότι το μόνο που άλλαξε μέσα σε αυτούς τους 6 μήνες είναι η πολιτική στάση των δύο κομμάτων και η απόφαση τους για στήριξη προς τον Συναγερμικό υποψήφιο Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Υπουργό της πιο διεφθαρμένης κυβέρνησης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ ανέφερε την ίδια ώρα ότι τα τελευταία 5 χρόνια δαπανήθηκαν από το κράτος 160 χιλιάδες ευρώ για τη μνήμη του Γρίβα.

Όλα αυτά, όπως τόνισε, γίνονται για να αναποδογυριστεί η ιστορία και να γίνουν οι προδότες ήρωες.

Επεσήμανε ότι το ΑΚΕΛ και τώρα και πάντα θα υπερασπίζεται την ιστορία του τόπου.

Κουκουμάς: Η πρόκληση για το κυπριακό λαό, για την Ιστορία και τη Δημοκρατία είναι βάναυση

Εξάλλου, ο κ. Κουκουμάς τόνισε μέσω γραπτής δήλωσης ότι «καμιά δικαιολογία δεν υπάρχει για το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ να στηρίξουν τη δημιουργία «Μουσείου Γρίβα» και τις χορηγίες στο Ίδρυμα Γρίβα. Η κυβέρνηση ΔΗΣΥ, με το ΕΛΑΜ στο πλευρό της προσπαθεί εδώ και δύο χρόνια να αποσπάσει την έγκριση της Βουλής για το «Μουσείο Γρίβα» και τελικά τα κατάφερε προχθές με την επιλογή ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ στην Επιτροπή Οικονομικών να αλλάξουν στάση και με τη ΔΗΠΑ να επιλέγει να μην τοποθετηθεί».

Αναλυτικά:

«Υπενθυμίζουμε ότι το Δεκέμβρη του 2021, με τροπολογία του ΑΚΕΛ που στήριξαν ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και Οικολόγοι, διαγράφηκε από τον Κρατικό Προϋπολογισμό το κονδύλι για αγορά και ανακαίνιση της οικίας Αζίνα προκειμένου να μετατραπεί σε «Μουσείο Γρίβα».

Τον Ιούνη του 2022, κατά τη συζήτηση του Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού η κυβέρνηση επιχείρησε με τέχνασμα να εξαπατήσει τη Βουλή, αλλάζοντας τον τίτλο του κονδυλίου για το «Μουσείο Γρίβα» σε «Μουσείο για την προσφορά της Χλώρακας στους Αγώνες της Κύπρου». Ωστόσο, αυτή η λαθροχειρία της κυβέρνησης εντοπίστηκε από το ΑΚΕΛ και με τροπολογία που στήριξαν τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και Οικολόγοι το κονδύλι δεσμεύτηκε, μπλοκάροντας ξανά το «Μουσείο Γρίβα».

Η κυβέρνηση επανήλθε την περασμένη Δευτέρα ζητώντας από την Επιτροπή Οικονομικών να αποδεσμευτεί το ίδιο κονδύλι. Το ΑΚΕΛ αντέδρασε έντονα και υπέδειξε σε όλους ότι πρόκειται για το «Μουσείο Γρίβα», κάτι που αναγκάστηκαν να παραδεχθούν και οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών. Συνεπώς, οι βουλευτές του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ γνώριζαν τι ψήφιζαν και δεν είναι τυχαίο που χωρίς καν να δώσουν εξηγήσεις, αποφάσισαν να αλλάξουν στάση και να ψηφίσουν τη δημιουργία «Μουσείου Γρίβα».

Γιατί δεν αντιδρούν τώρα το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ στα τεχνάσματα της κυβέρνησης και στα κονδύλια για το Γρίβα; Τι άλλαξε από τον περασμένο Ιούνη και αποφάσισαν να δώσουν την έγκρισή τους; Το μόνο που άλλαξε είναι η απόφαση των ηγεσιών τους να στηρίξουν τον συναγερμικό Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο κυπριακός λαός δικαιούται να γνωρίζει γιατί τα δύο κόμματα ενεργώντας ενάντια στην ίδια την Ιστορία τους, συνεργούν με το Συναγερμό στην ιστορική παραχάραξη. Κάθε δημοκράτης του τόπου αγανακτεί με το γεγονός ότι η κυβέρνηση Συναγερμού έχει διαθέσει τα τελευταία πέντε χρόνια πάνω από 160 χιλιάδες ευρώ …για τη μνήμη του Γρίβα (απάντηση του Υπουργού Παιδείας, ημερ. 20 Μαρτίου 2022, σε κοινοβουλευτική ερώτηση από το ΑΚΕΛ). Η πρόκληση για το κυπριακό λαό, για την Ιστορία και τη Δημοκρατία είναι βάναυση!».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy