Απορρίπτει ευνοϊκή μεταχείριση της Hermes

Δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ευνοϊκή μεταχείριση προς τον οιονδήποτε η εμπορική πράξη για παραχώρηση μέρους της αποθήκης του τμήματος Τελωνείων στο αεροδρόμιο Λάρνακα από την Hermes, την Εταιρεία Διαχείρισης των Αερολιμένων προς την εταιρεία CTC ARI Airports Ltd, με μηνιαίο ενοίκιο €4.800, αναφέρει το υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων.

Απαντώντας σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Χαραυγή», το Υπουργείο επισημαίνει με ανακοίνωσή του ότι ο χώρος των Αερολιμένων Λάρνακας και Πάφου έχει παραχωρηθεί απο το κράτος στην εταιρεία Hermes Airports Ltd, μέσω της Συμφωνίας Παραχώρησης και μετά από διαδικασία δημόσιου διαγωνισμού.

Με βάση τις πρόνοιες της συμφωνίας αυτής, προστίθεται, έχει παραχωρηθεί στην Hermes το σύνολο της περιοχής που καθορίζεται στη Συμφωνία για άσκηση των λειτουργιών της, ενώ για τη λειτουργία των απαιτούμενων υπηρεσιών του κράτους και με στόχο την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των Αερολιμένων, έχουν διατεθεί χώροι στις διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες.

Η παραχώρηση των χώρων γίνεται με σκοπό την παροχή υπηρεσιών προς εξυπηρέτηση των αεροδρομίων και μόνο, συμπληρώνεται.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι η μείωση στα φορτία που καλείται να αποθηκεύει το Τμήμα Τελωνείων, αλλά και η εξασφάλιση, μέσω της προτεινόμενης Συμφωνίας, μέσων αποθήκευσης, χωρίς να δαπανηθούν χρήματα από κρατικά ταμεία, οδήγησε στην αποδοχή της πρότασης της εταιρείας Hermes για παραχώρηση μέρους της αποθήκης.

«Η πρόταση κρίθηκε ευνοϊκή προς το κράτος, αφού αξιοποιούνται καλύτερα πολύτιμοι χώροι του Αερολιμένα, οι οποίοι δεν τύγχαναν εκμετάλλευσης, με τρόπο που να αποφέρουν έσοδα προς την Εταιρεία Διαχείρισης των Αερολιμένων και στο κράτος» λέει το Υπουργείο.

Συμπληρώνεται ότι για τη χρήση των χώρων από την εταιρεία CTC ARI Airports Ltd, στην οποία ενοικιάστηκε ο εν λόγω χώρος, δαπανήθηκε από την εταιρεία ποσό €600,000, που αφορούσε ανακαίνιση/αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών, οι οποίες παραμένουν στο κράτος με το πέρας της Συμφωνίας.

Προτίθεται επίσης ότι η πρόταση της Hermes κρίθηκε ότι εξυπηρετεί και την ίδια τη λειτουργία του Αεροδρομίου Λάρνακας, αφού στον εν λόγω χώρο πραγματοποιείται η αποθήκευση εμπορευμάτων, τα οποία αφορούν αποκλειστικά το Αεροδρόμιο Λάρνακας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, το ύψος του ενοικίου, το οποίο καταβάλλει η εταιρεία CTC ARI Airports Ltd προς την Hermes ανέρχεται στο ποσό των €4,800/μήνα, προσαρμοσμένο σε ετήσια βάση με το δείκτη τιμαριθμικής αναπροσαρμογής συν επιπρόσθετο συντελεστή αύξησης 1%.

«Λαμβάνοντας υπόψη το ποσό που απαιτήθηκε για τις εργασίες αναβάθμισης και τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, η επιτευχθείσα συμφωνία δεν αποτελεί εμπορική πράξη που μπορεί να θεωρηθεί ως ευνοϊκή μεταχείριση προς τον οιονδήποτε» καταλήγει η ανακοίνωση.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.