Απορρίπτει τα περί πολιτικών κρατουμένων το Πεκίνο

Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης της Κίνας διέψευσε ότι η χώρα κρατά φυλακισμένους πολιτικούς κρατούμενους και υποστήριξε ότι το Πεκίνο έχει απαγορεύσει τη χρήση βασανιστηρίων, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κατά των Βασανιστηρίων.

Στο κλείσιμο της συζήτησης για τις επιδόσεις της Κίνας στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διεξήχθη επί δύο ημέρες, οι Κινέζοι αξιωματούχοι απέφυγαν τις ερωτήσεις σχετικά με τον αριθμό των αστυνομικών ή των σωφρονιστικών υπαλλήλων που διώκονται για βασανισμούς ή τη σκληρή μεταχείριση κρατουμένων, πολλοί εκ των οποίων πέθαναν κατά τη διάρκεια της κράτησης τους.

“Η κινεζική κυβέρνηση απαγορεύει τα βασανιστήρια και διώκει οποιονδήποτε κρατικό λειτουργό που επιδίδεται σε βασανιστήρια”, δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του τμήματος νομικών υποθέσεων στο υπουργείο δημόσιας ασφάλειας, Λι Γουενσένγκ, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής του ΟΗΕ.

“Υπάρχουν πολλές (τέτοιες) υποθέσεις, περιλαμβανομένων και διώξεων προσώπων που έχουν διαπράξει βασανιστήρια”, πρόσθεσε, χωρίς να παρουσιάσει στοιχεία, όπως επανειλημμένως έχουν ζητήσει 10 ανεξάρτητοι ειδικοί που εποπτεύουν την συμμόρφωση της Κίνας στη Σύμβαση του ΟΗΕ Κατά των Βασανιστηρίων, την οποία έχει επικυρώσει το Πεκίνο.

Οι ειδικοί του ΟΗΕ πίεσαν χθες τους Κινέζους αξιωματούχους να δώσουν απαντήσεις στις καταγγελίες ότι είναι γενικευμένα τα βασανιστήρια σε αστυνομικά τμήματα και φυλακές της Κίνας, ιδιαίτερα ενάντια σε πολιτικούς κρατούμενους, μιλώντας παράλληλα και για θανάτους ανθρώπων κατά τη διάρκεια κράτησης τους.

“Δεν υπάρχουν υποθέσεις πολιτικών κρατουμένων”, δήλωσε ο Τζιν Τσουνζί από την κρατική επιτροπή μειονοτικών υποθέσεων της Κίνας. “Οι καταγγελίες περί απάνθρωπης μεταχείρισης υπόπτων μελών μειονοτικών ομάδων είναι ανυπόστατες”, υποστήριξε. “Με κατάπληξη άκουσα ότι η απομόνωση είναι ένα “εργαλείο διαχείρισης” της συμπεριφοράς των κρατουμένων, επισήμανε ο πρόεδρος της Επιτροπής του ΟΗΕ Κλαούντιο Γκρόσμαν στην σύνοψη του.

“Χρειάζομαι διευκρινίσεις, διότι ασφαλώς πρόκειται για τιμωρία”. Οι ειδικοί διατύπωσαν επίσης ερωτήματα για τη χρήση ηλεκτροσόκ και τον εξαναγκασμό κρατουμένων να παραμένουν για μεγάλα διαστήματα ακίνητοι σε στάσεις που προκαλούν σωματικό πόνο, ή τη χρήση άκαμπτων καθισμάτων.

“Χρησιμοποιούμε την ανακριτική καρέκλα για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια του κρατουμένου, να αποτρέψουμε την απόδραση του, τον αυτοτραυματισμό του ή το ενδεχόμενο να επιτεθεί σε άλλους”, είπε ο Λι. “Το κάθισμα μερικές φορές έχει απαλή επένδυση για να αυξήσει μια αίσθηση άνεσης, μια αίσθηση ασφάλειας”, πρόσθεσε.

Ο Γκολόγκ Τζιγκμέ, ένας Θιβετιανός μοναχός που απέδρασε από ένα κινεζικό κέντρο κράτησης το 2012 και ήταν παρών, αφού του χορηγήθηκε άσυλο από τις ελβετικές αρχές τον περασμένο μήνα, εξέφρασε την απογοήτευση του. “Όταν ήμουν στο Θιβέτ, είχα συνηθίσει την κινεζική προπαγάνδα και να ακούω ψέματα κάθε φορά από την κινεζική κυβέρνηση”, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς.

“Μπορώ με ειλικρίνεια να πω δεν υπήρχε ίχνος αλήθειας σε ό,τι ειπώθηκε σήμερα”, πρόσθεσε. “Σε ό,τι αφορά την ανακριτική καρέκλα, ισχυρίστηκαν πως χρησιμοποιείται για την ασφάλεια του κρατουμένου. Κοιτάξτε τις πληγές στα χέρια και στα πόδια μου, στην πραγματικότητα ήταν κτηνώδης βασανισμός”, σημείωσε.

“Οι περισσότερες απαντήσεις που δόθηκαν δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αποφεύγουν να απαντήσουν στις ερωτήσεις… Δεν είμαι αισιόδοξη ότι η Κίνα θα προβεί σε κάποιες αλλαγές”, δήλωσε η Ντολκούν Ανσα από το Παγκόσμιο Κογκρέσο των Ουιγούρων στο Ρόιτερς.

Οι ειδικοί της Επιτροπής του ΟΗΕ που ζήτησαν επίσης από αξιωματούχους του Χονγκ Κονγκ στοιχεία για τη δυσανάλογη χρήση βίας στην καταστολή του αποκαλούμενου κινήματος ομπρέλα τον περασμένο χρόνο, είναι προγραμματισμένο να δημοσιεύσουν τα πορίσματά τους σε έκθεση που θα δώσουν στη δημοσιότητα την 9η Δεκεμβρίου.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy