Αποσύρθηκε η αίτηση της Ι.Μ. Κύκκου εναντίον της Ελλάδας για το επίδικο οικόπεδο

Η Ιερά Μονή Κύκκου απέσυρε τελικά την αίτηση που καταχώρησε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, ζητώντας την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης ημερομηνίας 10/2/2017 για επιστροφή στη Μονή του οικοπέδου που είχε παραχωρήσει στην Ελληνική Δημοκρατία με σκοπό την ανέγερση της ελληνικής Πρεσβείας και πρεσβευτικής κατοικίας.
Η Μονή Κύκκου είχε καταθέσει αγωγή εναντίον της Ελληνικής Δημοκρατίας, την οποία και κέρδισε, όταν αντιλήφθηκε ότι η ελληνική Κυβέρνηση δεν θα αξιοποιούσε το οικόπεδο που της είχε παραχωρήσει υπό τύπο εμπιστεύματος το 1998, έναντι 500.000 λιρών, για το σκοπό της ανέγερσης της ελληνικής Πρεσβείας, αλλά θα το πουλούσε.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς παρουσιάστηκε στις 7 Μαΐου ενώπιον του Δικαστηρίου, στο πλαίσιο της εξέτασης της αίτησης της Μονής, υποστηρίζοντας ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν είχε ποτέ την πρόθεση να πωλήσει το συγκεκριμένο τεμάχιο και πώς στόχος παραμένει η ανέγερση της πρεσβείας και της πρεσβευτικής κατοικίας στο εν λόγω τεμάχιο.
Στις 12/06/2018 οι δύο πλευρές προέβησαν στις τελικές τους αγορεύσεις, εμμένοντας στις θέσεις τους, με το Δικαστήριο να επιφυλάσσει την έκδοση της απόφασης του σε μεταγενέστερο στάδιο.
Ωστόσο, η Μονή Κύκκου προέβη σε εξωδικαστικό διακανονισμό με την ελληνική Κυβέρνηση πριν από την τελική απόφαση του δικαστηρίου που αναμένετο, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, να εκδοθεί σήμερα. Όπως έγινε ήδη γνωστό , η Μονή Κύκκου αποφάσισε να παραχωρήσει εκ νέου το οικόπεδο στην Ελληνική Δημοκρατία, θέτοντας και πάλι ως μοναδικό όρο την ανέγερση σε αυτό το κτίριο της ελληνικής πρεσβείας.

Μάλιστα, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε πριν από λίγες μέρες ανακοίνωση εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της Ελλάδας προς τον Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας, Νικηφόρο, ο οποίος, όπως αναφέρεται, «ανεξαρτήτως δικαστικών διαδικασιών και με γνώμονα την αγάπη για τη μητέρα πατρίδα, αποφάσισε να προβεί στη διαδικασία εκ νέου παραχώρησης του οικοπέδου έναντι του Μετοχιού για την ανέγερση Πρεσβείας και Πρεσβευτικής κατοικίας της Ελλάδος.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο είχε παλαιότερα παραχωρηθεί από τη Μονή για τον συγκεκριμένο σκοπό, ωστόσο το 2012, κατά παράβαση της σχετικής ρήτρας παραχώρησής του, είχε ενταχθεί στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) προκειμένου να εκποιηθεί.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ χαιρετίζει, επίσης, στην ανακοίνωσή του, την απόφαση της Ιεράς Μονής «να σταθεί αρωγός στην υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου, συνεισφέροντας ένα σημαντικότατο χρηματικό ποσό», ενώ χαρακτηρίζει την «αγάπη και την προσήλωση του Πανιερώτατου Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας, Νικηφόρου, και της Ιεράς Μονής της οποίας ηγείται, προς την μητέρα πατρίδα» ως «ένδειξη πατριωτισμού και μέριμνας για τα συμφέροντα και την ευημερία του Ελληνισμού απανταχού».

Ως εκ τούτου, η σημερινή ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας ακυρώθηκε.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.