Αποστολή εξοπλισμού ΕΦ στην Ουκρανία: «Σπασμένο τηλέφωνο» από την κυβέρνηση – Ξεκάθαρες απαντήσεις ζητά το ΑΚΕΛ

Αντίθετο στην παραχώρηση ρωσικών όπλων στην Ουκρανία – «Τυχόν εμπλοκή της Κύπρου δεν συμβάλλει στην ειρήνη»

 

Ξεκάθαρες απαντήσεις ζητά το ΑΚΕΛ από την κυβέρνηση σχετικά με δημοσιεύματα στον Τύπο που θέλουν την Κύπρο να στέλνει ρωσικά όπλα της Εθνικής Φρουράς στην Ουκρανία μετά από απαίτηση των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Εζεκία Παπαϊωάννου, το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό και δεν μπορεί να μένει αιωρούμενο από πλευράς κυβέρνησης. «Υπενθυμίζουμε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στις 8 Μαρτίου 2022 είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία».

Το ΑΚΕΛ καθιστά σαφές ότι είναι αντίθετο στην ικανοποίηση του αιτήματος των ΗΠΑ, καθώς «η εμπλοκή της Κύπρου στη στρατιωτική αντιπαράθεση στην Ουκρανία ούτε συμβάλλει στην ειρήνη και τον τερματισμό της αιματοχυσίας, ούτε προστατεύει τα συμφέροντα της χώρας μας». Επιπλέον, επισημαίνει ότι την ώρα που τα δημοσιεύματα παρουσιάζουν την κυβέρνηση Συναγερμού έτοιμη να ικανοποιήσει τέτοιες αξιώσεις των ΗΠΑ, η Τουρκία, η κατοχική δύναμη, έχει αναγορευθεί με τις ευλογίες και των ΗΠΑ σε «ειρηνοποιό δύναμη» στο Ουκρανικό, παρόλο που αρνείται να εφαρμόσει οποιεσδήποτε κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία.

«Το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει ότι ο δρόμος της στρατιωτικής κλιμάκωσης θα έχει ολέθριες συνέπειες για το λαό της Ουκρανίας που υπόκειται τη ρωσική εισβολή, αλλά και συνολικά για την Ευρώπη και τον κόσμο», αναφέρεται καταληκτικά.

Εκ διαμέτρου αντίθετη αλλά και αναμενόμενη είναι η στάση του ΔΗΣΥ, αφού, διά στόματος του αναπληρωτή προέδρου του κόμματος, Χάρη Γεωργιάδη, η Πινδάρου τάσσεται υπέρ της στήριξης της Ουκρανίας με «όλα τα μέσα».

Ωστόσο η δήλωση του κ. Γεωργιάδη υπονομεύει «περίτεχνα» την πραγματική διάσταση του ζητήματος, καθώς, όπως αναφέρει, «η αποστολή εξοπλισμού εκ μέρους της Κύπρου δεν είναι εφικτή χωρίς την αντικατάστασή του». Κοντολογίς, ο Δημοκρατικός Συναγερμός με στάση υποτέλειας συναινεί στην περαιτέρω εμπλοκή της Κύπρου στη σύγκρουση με απρόβλεπτες συνέπειες… φτάνει τα όπλα που θα στείλει η Κύπρος να αντικατασταθούν.

 

 

«Σπασμένο τηλέφωνο» από την κυβέρνηση
Το Υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του για δημοσίευμα αναφορικά με τη διάθεση ρωσικών εξοπλιστικών συστημάτων δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να μειώσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις αποτρεπτικές αμυντικές δυνατότητες μιας υπό κατοχή χώρας», χωρίς ωστόσο να απαντήσει επί της ουσίας στο ξεκάθαρο ερώτημα τόσο του ΑΚΕΛ όσο και κομμάτων της αντιπολίτευσης. Μία απάντηση την οποία οφείλει να δώσει άμεσα το Προεδρικό, αφού πρώτα αναλογιστούν τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη 7 Απριλίου 2022, στις 6.00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρία της Βουλής, κατά την οποία ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα απευθυνθεί διαδικτυακά με ομιλία του στο Σώμα.

 

Κυριάκος Λοΐζου

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.