• Μέσα από τα τραγούδια του Μάνου και τους σπουδαίους ερμηνευτές του, άρχισα να ανακαλύπτω το ελληνικό τραγούδι

Συνέντευξη στον Αντώνη Γεωργίου

• Οι μελωδίες του Μάνου Λοΐζου είναι η ιδανική «μουσική συνομιλία» Δύσης και Ανατολής του πολιτισμού μας

• Ξεκίνησα να «πειράζω» τα τραγούδια του με τον τρόπο που ξαναδιαβάζεις ένα βιβλίο που σε επηρέασε κάποτε καθοριστικά, που νιώθεις ότι ανακαλύπτεις διαρκώς νέες πτυχές και σε επηρεάζει ακόμα

 

 

Δεν είναι νέος στο τραγούδι, αλλά κάθε επόμενη δουλειά του εντυπωσιάζει, ως να είναι η πρώτη φορά. Με τη βαθιά χροιά της φωνής του ξεχωρίζει, όπως επίσης ξεχωρίζει με την επιλογή της κάθε επόμενης δουλειάς του. Το ίδιο έγινε και με το «Σ’ ένα δωμάτιο με τον Μάνο Λοΐζο». Ο τραγουδοποιός συναντά τον Μάνο Λοΐζο σε ένα μουσικό δωμάτιο και η παράστασή του χαρακτηρίστηκε ως μία από τις καλύτερες της χρονιάς στην Ελλάδα. Λίγο πριν μας συναντήσει, λοιπόν, σε Λευκωσία και Λεμεσό, ο Απόστολος Ρίζος μάς συστήνει την παράστασή του, μας μιλά για τον δικό του Μάνο Λοΐζο και ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται για άλλο ένα αφιέρωμα για τον μεγάλο και πρόωρα χαμένο μουσικοσυνθέτη, αλλά για μια συνάντηση μαζί του.

Τι είναι για σένα ο Μάνος Λοΐζος; Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με το έργο του;
Ο Μάνος Λοΐζος είναι η πρώτη και βασικότερη επιρροή μου και περισσότερο από οποιονδήποτε, διαμόρφωσε το μουσικό και αισθητικό μου κριτήριο σε σχέση με το ελληνικό τραγούδι. Από την αρχή της εφηβείας μου χανόμουν με τις ώρες στο δωμάτιό μου με τα τραγούδια του και ήταν η αφετηρία για να εξερευνήσω τα προσωπικά μου εκφραστικά μέσα.
Μέσα από τα τραγούδια του Λοΐζου και τους σπουδαίους ερμηνευτές του, άρχισα να ανακαλύπτω το ελληνικό τραγούδι, να το γνωρίζω, να το αγαπώ και πάντα στις συναυλίες μου έπαιζα τραγούδια του. Αφορμή, παρόλα αυτά, ώστε να προσεγγίσω το έργο του και να κάνω μια παράσταση αποκλειστικά με τραγούδια του, στάθηκε η προτροπή της κόρης του, Μυρσίνης Λοΐζου, έπειτα από μία συναυλία μου πριν από λίγα χρόνια. Αυτή η κίνηση με συγκίνησε και ήταν και η αρχή μιας βαθιάς φιλίας. Έκτοτε ξεκίνησα να «πειράζω» τα τραγούδια του με τον τρόπο που ξαναδιαβάζεις ένα βιβλίο που σε επηρέασε κάποτε καθοριστικά, που νιώθεις ότι ανακαλύπτεις διαρκώς νέες πτυχές και σε επηρεάζει ακόμα. Αυτή η ενασχόληση έγινε βαθιά εσωτερική ανάγκη, ώσπου κάποια στιγμή έφτασε το πλήρωμα του χρόνου κι έγινε η παράσταση «Σ’ ένα δωμάτιο με τον Μάνο Λοΐζο» που θα σας παρουσιάσουμε με τους συνεργάτες μου.

Τι θα συναντήσουμε στο δωμάτιο του;
Σε αυτό το project αναζητάμε το πρώτο αίσθημα των τραγουδιών, όπως τη στιγμή που γράφτηκαν από τον δημιουργό τους. Τα σπουδαία τραγούδια του Μάνου Λοΐζου μεταφέρονται σε ένα οικείο περιβάλλον, όπως αυτό ενός δωματίου. Επί σκηνής, δημιουργούμε μια μινιμαλιστική αναπαράσταση ενός δωματίου και με τους δύο κοντραμπασίστες συνεργάτες μου προσεγγίζουμε μουσικά τα τραγούδια του Λοΐζου με οδηγό το συναίσθημα, το αισθητικό μας κριτήριο και την ανάγκη να βρούμε την αλήθεια αυτών των τραγουδιών μέσα μας.
Εκτός από τα δύο κοντραμπάσα που συνομιλούν μουσικά με την κιθάρα και τη φωνή, σε κάποια τραγούδια χρησιμοποιούμε τζουρά, πλήκτρα, τρομπέτα, φυσαρμόνικα, λούπες και ψηφιακές πινελιές, που στολίζουν με ηχοχρώματα το μουσικό τοπίο.
Εκ του αποτελέσματος νιώθω ότι αυτό που συμβαίνει έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, όχι μόνο για εμάς αλλά και για τους ακροατές. Ευελπιστούμε στη δημιουργία μιας μοναδικής μουσικής εμπειρίας. Η παράσταση διανθίζεται επίσης με προβολές από σπάνιο αρχειακό υλικό και ανέκδοτες ηχογραφήσεις του δημιουργού που μας παραχώρησε ευγενικά η κόρη του συνθέτη, Μυρσίνη Λοΐζου.

Δεν είναι δηλαδή ένα απλό αφιέρωμα σε κάποιον μεγάλο που έφυγε, είναι μια συνάντηση μαζί του;
Πράγματι, δεν είναι ένα απλό αφιέρωμα. Είναι ένα αυτόνομο μουσικό project που ζητούμενο έχει τη ζωντανή συνομιλία με το έργο του. Οι μελωδίες του Λοΐζου είναι ακλόνητες, ανοξείδωτες στο χρόνο. Σε όλη αυτή την πορεία των τελευταίων χρόνων που πειραματίζομαι πάνω στα τραγούδια του Μάνου Λοΐζου δεν αναζήτησα τη διαφορετικότητα για τη διαφορετικότητα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα ακούσετε τις αυθεντικές εκτελέσεις, διότι τα ίδια τα έργα μάς παρακινούν συνεχώς σε νέα ταξίδια.

«Αναζητώντας το πρώτο αίσθημα των τραγουδιών, όπως τη στιγμή που γράφτηκαν από τον δημιουργό τους», όπως λες. Μπορεί αυτή η μοναδική στιγμή να ανασυσταθεί;
Στην πραγματικότητα αυτή τη μοναδική στιγμή την ξέρει μόνο ο δημιουργός. Εμείς κρατάμε ανοιχτή την καρδιά και τη φαντασία μας και αφήνουμε τα τραγούδια να ξαναγεννηθούν μέσα από το συναίσθημά μας.

 

Γιατί θεωρείς συνεχίζει να μας αφορά και να μας συγκινεί η μουσική του;
Οι μελωδίες του Μάνου Λοΐζου είναι η ιδανική «μουσική συνομιλία» Δύσης και Ανατολής του πολιτισμού μας. Μελωδίες τόσο κομψές, καθάριες, συγκινητικές και προτρεπτικές, που καθρεφτίζουν τον καλύτερό μας εαυτό. Μελωδίες επίσης που ταίριαξαν μοναδικά με τα λόγια των σπουδαίων στιχουργών του και μας χάρισαν ξεχωριστές ερμηνείες από τον ίδιο και τους ερμηνευτές του. Δεν είναι όμως μόνο η μουσική του που συνεχίζει να μας συγκινεί, αλλά και η ο ίδιος ως προσωπικότητα. Ευαισθητοποιημένος, ανήσυχος, γοητευτικός, ανατρεπτικός, εφευρετικός, με καθαρό βλέμμα και παρουσία επί της ουσίας σε θεμελιώδη κοινωνικά ζητήματα που πάντα είναι επίκαιρα -χαρακτηριστικά της δημιουργικής νεότητας. Προετοιμάζοντας το «δωμάτιο» διάβασα πολύ για τον ίδιο. Όλο και πιο πολύ συνειδητοποιώ ότι τα τραγούδια του και η προσωπικότητά του ήταν ένα.

Υπάρχουν κάποια τραγούδια του όχι ακριβώς «αγαπημένα» αλλά πιο κοντά σου, πιο οικεία;
Ναι, υπάρχουν και τώρα που με ρωτάτε συνειδητοποιώ ότι με αυτό τον τρόπο έκανα την τελική επιλογή των τραγουδιών της παράστασης. Όχι μόνο να είναι τα αγαπημένα μου, αλλά και τα πιο οικεία σε μένα. Θα τα ανακαλύψετε στην παράσταση.

Ποιοι είναι οι συνεργάτες σε αυτή την παράσταση;
Θα ξεκινήσω από τους δύο εξαιρετικούς κοντραμπασίστες: ο ένας είναι ο Θεόδωρος Κουέλης, κορυφαίος μουσικός του οργάνου και σταθερός συνεργάτης μου στις προσωπικές μου εμφανίσεις τα τελευταία χρόνια. Ο έτερος κοντραμπασίστας που προστέθηκε στην παρέα μας είναι ο Γιώργος Μουχτάρης. Το να βρεθούνε δύο κοντραμπάσα να συνομιλούν μουσικά με την κιθάρα και τη φωνή ήταν κάτι μαγικό για το project. Οι δυο τους, μέσα από την υψηλή τους μουσικότητα, αποκτούν διαφορετικό ενορχηστρωτικό ρόλο στην παράσταση. Στις δύο αυτές παραστάσεις μας στην Κύπρο θα έχουμε τη χαρά να είναι μαζί μας, ως εκλεκτή καλεσμένη, η ξεχωριστή ερμηνεύτρια Μαρία Παπαγεωργίου. Την επιμέλεια των προβολών της παράστασης και τη σκηνογραφία έχει κάνει μοναδικά η στιχουργός Τάμμυ Τσέκου. Τον ήχο του δωματίου διαμορφώνει ο Γιάννης Παξεβάνης και το φωτισμό η Μαρία Βενετάκη.
Καλή μας αντάμωση!

 

* Ο Απόστολος Ρίζος συναντά τον Μάνο Λοΐζο σε ένα μουσικό δωμάτιο την Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018, ώρα 20:30 στο Royal Hall και την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου, Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό. Διοργανωτής: Ράδιο Άστρα, τηλέφωνο 22864500.

 

Απόστολος Ρίζος «Σ’ ένα δωμάτιο με τον Μάνο Λοΐζο» – Χώροι προπώλησης εισιτηρίων