Απόστολος Σκουρουπάτης: Η εμπιστοσύνη δεν κερδίζεται με λόγια και υποσχέσεις, αλλά με έργα και πράξεις

Ζώντας καθημερινά την εκπαίδευση και τα προβλήματα που υπάρχουν, ο δάσκαλος και αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔ, Απόστολος Σκουρουπάτης, όχι μόνο εντοπίζει και καταδεικνύει απλά τα ζητήματα που χρήζουν επιτακτικής αλλαγής, αλλά προτείνει λύσεις. Μιλώντας στη «Χαραυγή», ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις στην επαρχία Λευκωσίας, τονίζει την ανάγκη να περάσουμε από το συγκεντρωτικό, αυταρχικό και εξετασιοκεντρικό σχολείο, στο ενιαίο και συμπεριληπτικό σχολείο χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, το οποίο θα προάγει την κριτική σκέψη και θα προσφέρει στην κοινωνία ενεργούς πολίτες.

Συνέντευξη στον
Ειρηναίο Πίττα

 

Πολλοί θεωρούν ότι η λύση για πολλά από τα κακώς κείμενα του τόπου βρίσκεται στην Παιδεία. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη; Ποιες είναι οι βασικές τομές που θεωρείτε πως πρέπει να προχωρήσουν επιτακτικά στην Εκπαίδευση και κατ’ επέκταση στην Παιδεία;

Στην Παιδεία μπορείς να χρεώσεις και τα καλώς και τα κακώς κείμενα του τόπου, και την ίδια στιγμή να αναζητήσεις τις λύσεις γιατί ακριβώς σχολείο και οικογένεια διαμορφώνουν συνειδήσεις, κτίζουν χαρακτήρες και καθορίζουν στάσεις.
Για να μπορέσει το δημόσιο σχολείο να δώσει τις λύσεις που αναζητούμε, πρέπει επιτακτικά να υιοθετηθούν εκείνες οι αλλαγές και οι τομές μέσα από τις οποίες θα του επιτραπεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες πρώτα της τοπικής κοινωνίας. Πρέπει να περάσουμε από το συγκεντρωτικό, αυταρχικό και εξετασιοκεντρικό σχολείο, που η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ έχει δημιουργήσει, στο ενιαίο και συμπεριληπτικό σχολείο χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, το οποίο θα προάγει την κριτική σκέψη και θα προσφέρει στην κοινωνία ενεργούς πολίτες. Η συλλογική προσπάθεια για εκσυγχρονισμό και αλλαγή των Αναλυτικών και Ωρολογίων Προγραμμάτων, η οποία ξεκίνησε το 2009 επί διακυβέρνησης Χριστόφια και σταμάτησε δυστυχώς το 2013 από την κυβέρνηση Αναστασιάδη, πρέπει να επανέλθει. Οι αντιπαιδαγωγικές πολιτικές και τα συνεχόμενα κτυπήματα κάτω από τη μέση στο δημόσιο σχολείο και στην εκπαιδευτική κοινότητα από την κυβέρνηση και το ΔΗΣΥ πρέπει να σταματήσουν.

Η Παιδεία είναι ένας από τους τομείς που βρίσκεται στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ποιες πρέπει να είναι οι βασικές προτεραιότητες, άμεσα αλλά και μετα-COVID, προκειμένου να μην οξυνθούν οι αρνητικές συνέπειες της πανδημίας στην εκπαίδευση;

Η αδυναμία και αποτυχία της κυβέρνησης και του ΥΠΠΑΝ να κρατήσει τα σχολεία μας ανοικτά και ζωντανά μέσα σε ένα πλαίσιο ασφάλειας και υγείας, έχουν αυξήσει τις κοινωνικές ανισότητες και έχουν επηρεάσει αρνητικά τόσο σε γνωστικό όσο και σε κοινωνικό, συναισθηματικό επίπεδο το σύνολο της μαθητικής κοινότητας. Παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία, παιδιά με αναπηρίες, παιδιά που οι οικογένειές τους δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να συμμετέχουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση με κατάλληλες συσκευές κ.λπ., έχουν επηρεαστεί περισσότερο όσον αφορά τις γνωστικές δεξιότητες. Την ίδια στιγμή, ολόκληρος ο μαθητικός πληθυσμός έχει στερηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα την απόκτηση κοινωνικών δεξιοτήτων, ενώ ο μεγάλος χρόνος παραμονής των παιδιών μπροστά από έναν υπολογιστή, έχει επηρεάσει αρνητικά και την ψυχολογική και συναισθηματική τους ανάπτυξη.
Το ΥΠΠΑΝ δεν έχει μεριμνήσει να πάρει μέτρα για να αντιμετωπίσει αυτές τις αρνητικές προβλεπόμενες συνέπειες. Μέτρα, όπως αναδιάρθρωση των διδακτικών στόχων ανά γνωστικό αντικείμενο και ηλικία, αύξηση των διδακτικών ωρών ενίσχυσης και διδασκαλίας όσων έχουν επηρεαστεί περισσότερο, ενίσχυση των σχολικών μονάδων με επιπλέον εκπαιδευτικό και άλλο προσωπικό καθώς και άμεση ολοκλήρωση της αναβάθμισης του τεχνολογικού εξοπλισμού, απαιτείται να υιοθετηθούν και να εφαρμοστούν το συντομότερο.
Στόχος πρέπει να είναι τα σχολεία να παραμείνουν ανοικτά και να λειτουργούν σε περιβάλλον ασφάλειας και υγείας. Για να επιτευχθεί αυτό, το ΥΠΠΑΝ οφείλει άμεσα να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης των μαθητών σε κάθε αίθουσα καθώς και τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών φοίτησης με τοποθέτηση συστημάτων εξαερισμού.

Πώς φιλοδοξείτε να πείσετε τους ψηφοφόρους, ειδικότερα τους νέους, να κατέλθουν στην κάλπη, δεδομένου ότι η απαξίωση της πολιτικής βρίσκεται σε έξαρση;

Τα σκάνδαλα, η σήψη, η διαφθορά αλλά και η ανεργία δικαιολογημένα έχουν δημιουργήσει μια απόσταση μεταξύ νέων και πολιτικής. Η εμπιστοσύνη δεν κερδίζεται με λόγια και υποσχέσεις, αλλά με έργα και πράξεις. Προφανώς δεν είμαστε όλοι το ίδιο, αντίθετα είναι οι κυβερνώντες και ο ΔΗΣΥ που εδώ και χρόνια είναι πρωταγωνιστές στα σκάνδαλα και στη διαφθορά. Είναι οι κυβερνώντες και ο ΔΗΣΥ που με τις πολιτικές τους και τις αποφάσεις τους έχουν οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας, έχουν διαλύσει κάθε δομή του κοινωνικού ιστού και έχουν δημιουργήσει περιβάλλον εργασιακού μεσαίωνα. Εμείς απλώνουμε το χέρι στους εργαζομένους και τους καλούμε σε αντίσταση και αγώνα για να δημιουργήσουμε ξανά το κράτος δικαίου και για να αποκαταστήσουμε τις εργασιακές σχέσεις. Οι επερχόμενες βουλευτικές θα υποδείξουν τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κινηθεί η κυπριακή κοινωνία. Θα αναδείξουν εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις οι οποίες θα κληθούν να διαχειριστούν τις συνέπειες της πανδημίας και να προστατέψουν τους εργαζομένους και τα νοικοκυριά. Έχουμε υποχρέωση όλοι και ειδικότερα η νέα γενιά να τοποθετηθούμε στην κάλπη, να δώσουμε απαντήσεις, να στείλουμε μηνύματα και να αποφασίσουμε εμείς για το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy