Αποτελεσματικά από την πρώτη δόση τα εμβόλια κατά COVID-19

Κατά 2/3 μείωση σοβαρής νόσησης στο Ην. Βασίλειο και κατά 85% στη συμπτωματική νόσηση στο Ισραήλ

 

Τα εμβόλια κατά του κορονοϊού που χορηγούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται πως πέρα από τη μείωση της σοβαρής νόσησης και επομένως των νοσηλειών και των θανάτων, μειώνουν και κατά 2/3 τη μετάδοση του ιού και επομένως τις λοιμώξεις.

Αυτό σύμφωνα με την Daily Telegraph είναι το συμπέρασμα των πρώτων μαζικών αναλύσεων για την επίδραση των εμβολίων από την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας Αγγλίας (PHE) που θα παρουσιαστεί στον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ενόψει της παρουσίασης του οδικού χάρτη για την έξοδο από το lockdown που θα κάνει στη Βουλή τη Δευτέρα.

Με βάση τις πληροφορίες αυτές, ο υψηλός βαθμός αποτροπής μετάδοσης του κορονοϊού εξασφαλίζεται ήδη από την πρώτη δόση τόσο του εμβολίου της Pfizer όσο και της AstraZeneca.

Εν τω μεταξύ, ισραηλινή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Lancet δείχνει ότι το εμβόλιο της Pfizer είναι έως και κατά 85% αποτελεσματικό έναντι του κορονοϊού ήδη από την πρώτη δόση.

Ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν χορηγηθεί πάνω από 16,4 εκατομμύρια πρώτες δόσεις των δύο εμβολίων στους πιο ευπαθείς και στους ηλικιωμένους πολίτες, συγκεκριμένα στο 99% των πολιτών ηλικίας 75-79 ετών και στο 93% των άνω των 80 ετών.

Κυβερνητικός αξιωματούχος δηλώνει στην Telegraph ότι τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τη χρήση των εμβολίων στον «πραγματικό κόσμο» είναι «πολύ ενθαρρυντικά» και συνάδουν με τα θετικά αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών.

Ξεχωριστά στοιχεία από τη Βρετανία δείχνουν πως οι λοιμώξεις από κορονοϊό μειώνονται κατά 50% κάθε δύο εβδομάδες και με αυτούς τους ρυθμούς θα μειωθούν από περίπου 12.000 ημερησίως αυτή τη στιγμή σε τριψήφιο αριθμό στα μέσα Απριλίου.

Τα κρούσματα μεταξύ των πολιτών άνω των 80 ετών έχουν μειωθεί κατά 38% μέσα στον Φεβρουάριο, στις ηλικίες 70-79 κατά 35,6% και στους πολίτες 60-69 ετών κατά 31,2%.

Η μελέτη από το Ισραήλ έγινε σε δείγμα 7.000 εμβολιασθέντων μελών υγειονομικού προσωπικού του νοσοκομείου Sheba Medical Centre, του μεγαλύτερου της χώρας.

Παρατηρήθηκε μείωση κατά 85% στη συμπτωματική νόσηση από την COVID-19 σε διάστημα 18-25 ημερών από την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer.

Μείωση καταγράφηκε και στους μη συμπτωματικούς φορείς. Κατά μέσο όρο το σύνολο των λοιμώξεων μειώθηκε κατά 75%.

Η συγκεκριμένη έρευνα μελέτησε την αποτελεσματικότητα της πρώτης δόσης σε βάθος τεσσάρων εβδομάδων. Ένας εκ των Ισραηλινών ερευνητών δήλωσε ότι είναι λογικό να θεωρήσει κανείς ότι η αποτελεσματικότητα της μίας δόσης διατηρείται και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η Βρετανία χορηγεί τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer εντός 12 εβδομάδων από την πρώτη, κατόπιν σύστασης του Ενιαίου Κέντρου Εμβολιασμών.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.