Του
Ξενή Ξενοφώντος*

(β’ μέρος)

Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι το κυπριακό ποδόσφαιρο έφθασε σε έσχατα όρια σήψης. Οι χαίνουσες πληγές του ετοιμόρροπου ποδοσφαιρικού οικοδομήματος είναι πολλές και συνοψίζονται στις εξής κεφαλαιώδεις 4+1 πληγές:


• Η έντονη διείσδυση ανθρώπων του υποκόσμου και ασύδοτων κερδοσκόπων στο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι.

• Η αδιαφανής και απολυταρχική διακυβέρνηση της ΚΟΠ, το διάτρητο Καταστατικό της και η περίεργη στάση των εκπροσώπων των σωματείων στα συλλογικά όργανα της Ομοσπονδίας.

• Η διαφαινόμενη χειραγώγηση της διαιτησίας.

• Η απροκάλυπτη εμπλοκή ποδοσφαιρικών αγώνων στο στοίχημα και η εκούσια ή ακούσια αδυναμία εξέτασης των κόκκινων φακέλων για ύποπτους αγώνες.

• Η εκτροφή του φανατισμού, η πολιτικοποίηση και η αδυναμία εισαγωγής – εφαρμογής της ενδεδειγμένης νομοθεσίας για πάταξη της βίας.

Οι επιπτώσεις αυτής της κατάστασης είναι σκληρότατες για τον τόπο με κοινωνικές, οικονομικές και εθνικές διαστάσεις. Οι φίλαθλοι απομακρύνονται από τα γήπεδα. Οι σύλλογοι μαραζώνουν οικονομικά. Τα ντόπια ταλέντα χάνονται στα υπόγεια κυκλώματα των ατζέντηδων, των «έξυπνων» παραγόντων και ενίοτε των διαπλεκόμενων προπονητών. Η Εθνική ομάδα παραπαίει μονίμως παραμένοντας φτωχός συγγενής στην Ευρώπη. Πολύτιμο συνάλλαγμα κάνει φτερά. Γενικά, η συμβολή της τεράστιας οικονομικής ποδοσφαιρικής δραστηριότητας στο πραγματικό ΑΕΠ, την ανάπτυξη και την πρόοδο του τόπου είναι μηδαμινή. Προβάλλει, λοιπόν, επιτακτικά η ανάγκη εφαρμογής ολοκληρωμένου σχεδίου αναστήλωσης του ποδοσφαιρικού οικοδομήματος με μοναδικό κριτήριο το όφελος του αθλήματος, της κοινωνίας και τις αιμάσσουσας πατρίδας. Η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, αλλά και οι παράγοντες των σωματείων, ιδίως των ισχυρών, ας σταματήσουν τις υποκριτικές στάσεις και τις ποντιοπιλατικές πρακτικές. Ας συσκεφθούν με ειλικρίνεια για λήψη μέτρων διάσωσης του δημοφιλέστερου αθλήματος, που έχει μετεξελιχθεί σε τοξική οικονομική δραστηριότητα, προκαλώντας επιζήμιες επιπτώσεις στα κοινωνικοοικονομικά πράγματα του τόπου.

*Δημοσιογράφος, διπλωματούχος προπονητής UEFA