«Αποτύχαμε να διαχειριστούμε τα σκουπίδια μας» – Πληρώσαμε εκατομμύρια για έργα που μπάζουν από παντού

Πληρώσαμε εκατομμύρια για έργα που μπάζουν από παντού, ενώ έρχονται «καμπάνες» από την ΕΕ που εξετάζει και θέματα απάτης

 

Οι φορολογούμενοι πλήρωσαν εκατομμύρια σε έργα τα οποία μπάζουν από παντού σε σχέση με τη διαχείριση στερεών αποβλήτων και τα αποχετευτικά δίχτυα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται παράλληλα το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής των πολιτών. Το χειρότερο όμως είναι ότι σύντομα θα κληθούμε να πληρώσουμε καπέλο και βαριά πρόστιμα, αφού η Κύπρος καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ παράλληλα η αρμόδια Ευρωπαϊκή Υπηρεσία (OLAF) εξετάζει και θέματα απάτης.

Τα πιο πάνω αναφέρθηκαν στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, η οποία εξέτασε την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε σχέση με ατασθαλίες που εντοπίστηκαν σε μεγάλα έργα εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, η Επιτροπή αποφάσισε να στείλει επιστολή στον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά και να επισκεφθεί τις μονάδες στην Κόσιη και το Πεντάκωμο.

Ενδεικτική είναι η παραδοχή του γενικού διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας, Ανδρέα Γρηγορίου, ότι «ως Πολιτεία και ως κράτος αποτύχαμε να διαχειριστούμε τα σκουπίδια μας».

Στη συνεδρία αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

• Στο έργο για το αποχετευτικό στις περιοχές Τεμπριά – Κοράκου και Φλάσου – Ευρύχου υπήρξαν σοβαρές καθυστερήσεις, αλλά ανατέθηκε στον ίδιο εργολάβο και ο δεύτερος διαγωνισμός, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστούν τα προβλήματα.

• Ηδη μονάδα στην Κόσιη δεν λειτουργεί με βάση τις προδιαγραφές, ενώ η μονάδα στο Πεντάκωμο έχει αποτύχει να λειτουργήσει σωστά εξ αρχής. Όπως αναφέρθηκε, η εταιρεία επικαλείται ότι τα σκουπίδια έχουν… πολλή υγρασία. Αναφέρθηκε επίσης ότι για το θέμα θα υπάρξει σήμερα συνάντηση στο Υπουργείο Γεωργίας. Ωστόσο ο Α. Γρηγορίου παραδέχθηκε ότι «είμαστε δέσμιοι σε κάποιο βαθμό με αυτούς που έχουν κάνει αυτές μονάδες».

• Η Κύπρος είχε την υποχρέωση μέχρι το 2012 να ολοκληρώσει τα αποχετευτικά συστήματα. Δόθηκαν παρατάσεις, αλλά δεν ανταποκριθήκαμε και έτσι τον Μάρτιο του 2022 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέδωσε καταδικαστική απόφαση εναντίον της χώρας και αναμένουμε το λογαριασμό.

• Έργο ξεκίνησε με προσφορά 44 εκατ. ευρώ, αλλά μέχρι στιγμής πληρώσαμε 104 εκατ. ευρώ και ο λογαριασμός θα αυξηθεί περισσότερο, αφού το έργο δεν τελείωσε.

 

 

Βαρύτατες ευθύνες
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, επεσήμανε ότι «αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να καταλογίζονται ευθύνες εκεί όπου υπάρχουν και επιτέλους πρέπει να αναλαμβάνουν το κάθε έργο οι κατάλληλοι άνθρωποι προς όφελος της Πολιτείας και του πολίτη. Οι διάφορες κρατικές υπηρεσίες πρέπει να είναι επαρκώς στελεχωμένες, όχι μόνο ως προς τον αριθμό των λειτουργών, αλλά κυρίως ως προς την εξειδίκευσή τους στους διάφορους τομείς που απαιτείται, μέσα από το ρόλο και την αρμοδιότητα της κάθε μιας. Οι διάφορες κρατικές υπηρεσίες πρέπει να είναι επαρκώς στελεχωμένες, όχι μόνο ως προς τον αριθμό των λειτουργών, αλλά κυρίως ως προς την εξειδίκευσή τους στους διάφορους τομείς που απαιτείται, μέσα από το ρόλο και την αρμοδιότητα της κάθε μιας».

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy