Η αποτυχία της κυβέρνησης στα ενεργειακά

Του Νεοκλή Συλικιώτη*

Εδώ και 10 χρόνια, η κυβέρνηση ∆ΗΣΥ – Αναστασιάδη προσπαθεί να πείσει πως έχει δράση στον ενεργειακό τοµέα. Ποιο είναι, όµως, το περιεχόµενο της δράσης τους; Κούφιες εξαγγελίες και χιλιάδες “θα” που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Ως πρώτη πράξη, ακύρωσαν τον ενεργειακό σχεδιασµό που είχε διαµορφώσει, µε τη συµµετοχή ειδικών, η κυβέρνηση Χριστόφια. ∆ιέλυσαν τις δοµές που δηµιουργήθηκαν (ΚΡΕΤΥΚ), εξαφάνισαν τη µελέτη του ΜΙΤ που τόνιζε την αξία του τερµατικού σταθµού υγροποίησης φ.α. στο Βασιλικό, το οποίο θα δηµιουργούσε χιλιάδες θέσεις εργασίας. Από µπροστάρη στα θέµατα ενέργειας κατάντησαν την Κύπρο ουραγό, µε αποτέλεσµα η ΕΕ να στρέφεται σε άλλα κράτη της περιοχής, όπως την Αίγυπτο και το Ισραήλ, για τις ενεργειακές της ανάγκες.

Αφού παρήλθαν 10 χρόνια αποτυχηµένων πολιτικών, έρχονται σήµερα, εν µέσω ενεργειακής κρίσης, να καταθέσουν τον απολογισµό της δράσης τους στα ενεργειακά, χειροκροτώντας τους εαυτούς τους για τα µεγάλα “επιτεύγµατα”… Ξέχασαν, όµως, να αναφέρουν τα καυτά ενεργειακά προβλήµατα που απέτυχαν να επιλύσουν!

Τολµούν να µιλούν για ανανεώσιµες πηγές ενέργειας! Ξέχασαν, όµως, να µας πουν πως η Κύπρος βρίσκεται στον πάτο της ΕΕ, όσον αφορά τη χρήση ΑΠΕ για παραγωγή ηλεκτρισµού. Σύµφωνα µε την υπουργό, Ν. Πηλείδου, φτάσαµε µόλις στο 15%, όταν η Ελλάδα πλησιάζει τα 40%! Στην Κύπρο, η διείσδυση των ΑΠΕ σε σηµαντικούς κλάδους, όπως οι µεταφορές, παραµένει σε πολύ χαµηλά επίπεδα και γι’ αυτό είµαστε στην κορυφή της ΕΕ όσον αφορά τις εκποµπές ρύπων κατά κεφαλή πληρώνοντας πρόστιµο. Η µη ικανοποιητική αξιοποίηση των ΑΠΕ και τα εµπόδια στην ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας δηµιουργούν τεράστιο οικονοµικό κόστος, το οποίο πληρώνει ο φορολογούµενος, αλλά η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα!

Ας απαντήσουν, επιτέλους, γιατί δεν έχουν προχωρήσει, ακόµη, σε µειοδοτικούς διαγωνισµούς για έργα ΑΠΕ, όπως γίνεται στην Ε.Ε. µε αποτέλεσµα ο κυπριακός λαός να πληρώνει πέραν των 20 σεντ την κιλοβατώρα για αγορά ενέργειας από φωτοβολταϊκά, ενώ στην Πορτογαλία πληρώνουν µόλις 1,5 σεντ και στην Ελλάδα 3,5 σεντ. Γιατί, ακόµη, δεν έχουν υιοθετήσει την πολιτική της Ε.Ε. για φορολόγηση των υπερκερδών που σηµειώνουν εταιρείες µε έργα ΑΠΕ;

Έχουν το θράσος να µιλούν για φ.α.! Ξέχασαν, όµως, να µας πουν γιατί, 10 ολόκληρα χρόνια, απέτυχαν να προχωρήσουν στην αξιοποίηση του πρώτου κοιτάσµατος που ανακαλύψαµε από το 2011. Γιατί απέρριψαν πρόταση της Noble το 2013 για εγκατάσταση πλατφόρµας εξόρυξης φ.α. για τις ανάγκες της Κύπρου; Γιατί το κοίτασµα «Αφροδίτη» βρίσκεται ακόµη στο βυθό, ενώ το σχέδιο ανάπτυξής του έπρεπε να είχε υποβληθεί από το 2017; Οι νέες συµβάσεις για το κοίτασµα «Αφροδίτη» υπογράφτηκαν το 2019 και, τότε, ανακοινώθηκε ότι «η πρώτη εξόρυξη φυσικού αερίου από το “Αφροδίτη” αναµένεται το 2025», µε $9,3 δις έσοδα. Σήµερα, πανηγυρίζουν πως οι εξαγωγές θα γίνουν, τελικά, το 2027, αλλά την ίδια στιγµή τίποτα δεν έχει προχωρήσει.

Τόσο η κυβέρνηση Αναστασιάδη, όσο και οι δύο συναγερµοί υποψήφιοι που εποφθαλµιούν την προεδρική καρέκλα, κοµπάζουν και για το δηµοσιονοµικό πλεόνασµα. Ας µας απαντήσουν, όµως, γιατί τα έσοδα από τη δηµοπρασία των ρύπων που µόνο για το 2022 ανήλθαν σε 280 εκατ. ευρώ πάνε στο Πάγιο Ταµείο, για να φτιάχνουν µαξιλαράκια, ενώ βάσει ευρωπαϊκής οδηγίας και της κυπριακής νοµοθεσίας οφείλουν να δαπανήσουν το 50% για προώθηση των ΑΠΕ; Γιατί απέτυχαν να εισαγάγουν φ.α. στην Κύπρο, µε αποτέλεσµα ο καταναλωτής να πληρώνει για τους ρύπους δεκάδες εκατοµµύρια ευρώ; Γιατί στην ΕΕ τα κράτη λαµβάνουν µέτρα για την αντιµετώπιση της αύξησης των τιµών ενέργειας, αλλά στην Κύπρο η κυβέρνηση του ∆ΗΣΥ και οι επίδοξοι συνεχιστές της αφήνουν το λαό στο έλεος των αυξήσεων;

Τα καυτά ενεργειακά προβλήµατα που δηµιούργησαν και συντηρούν εδώ και 10 χρόνια θα τα κληρονοµήσει η νέα κυβέρνηση. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είναι ο µόνος υποψήφιος µε συγκεκριµένες προτάσεις για καθολική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, αναβάθµιση των δικτύων διανοµής και µεταφοράς, εγκατάσταση έργων αποθήκευσης ενέργειας και εισαγωγή φ.α. από την κυπριακή ΑΟΖ για τις εσωτερικές µας ανάγκες. Είναι ο µόνος που καταθέτει έναν ολοκληρωµένο ενεργειακό σχεδιασµό για να αποτελεί η ενέργεια δηµόσιο αγαθό προς όφελος της κοινωνίας, µε πλήρη σεβασµό προς το περιβάλλον.

*Μέλος του Π.Γ. ΑΚΕΛ, πρώην Υπουργός Ενέργειας

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy