Αποτυχία το νέο σύστημα έγκρισης επιδόματος φροντίδας σε ηλικιωμένους

Τις πλείστες ενστάσεις που δέχεται η Υπουργός Εργασίας τις εγκρίνει

Η καθυστέρηση στην εξέταση αιτήσεων για την παροχή επιδόματος φροντίδας σε ηλικιωμένους και σε άτομα με αναπηρία, αλλά και ο τρόπος υπολογισμού του εν λόγω επιδόματος, τέθηκαν χθες στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, Ανδρέας Φακοντής, ένα ζήτημα που απασχολεί τα τελευταία χρόνια λόγω του ότι παρουσιάζονται πολλές αδυναμίες και προβλήματα, είναι η καθυστέρηση στην εξέταση και παραχώρηση επιδομάτων φροντίδας τόσο στους ηλικιωμένους όσο και στα άτομα με αναπηρίες, ενώ πρόσθεσε πως τα ποσά τα οποία παραχωρούνται είναι μειωμένα σε σχέση με το τι λάμβαναν οι δικαιούχοι παλαιότερα, καθώς το περιβόητο εργαλείο που εισήχθηκε φαίνεται ότι λειτουργεί μηχανικά, δεν έχει την ανθρώπινη διάσταση και προσέγγιση, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι το νέο σύστημα έχει αποτύχει.

Απόδειξη της αποτυχίας του συστήματος είναι και το γεγονός ότι τις πλείστες ενστάσεις που δέχεται η Υπουργός Εργασίας τις εγκρίνει, ανάφερε ο Αντρέας Φακοντής. Σημείωσε επίσης ότι τον Ιούνιο η Υπουργός είχε εκδώσει ένα νέο διάταγμα για τους υπερήλικες πέραν των 80 ετών, το οποίο φαίνεται ότι ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω διάταγμα αφορά σε παραχώρηση επιπλέον 400 ευρώ σε ηλικιωμένους άνω των 80 ετών που χρειάζονται πλήρη φροντίδα και 200 ευρώ σε αυτούς που χρειάζονται μερική φροντίδα.

Από πλευράς του το αρμόδιο Υπουργείο απάντησε ότι τον Ιούνιο ενημερώθηκαν για το εν λόγω διάταγμα και καθώς δεν είναι κάτι που γίνεται αυτόματα, χρειάζεται χρόνο ώστε να εφαρμοστεί. Ο κ. Φακοντής, βάσει στοιχείων, έθεσε, επίσης, το θέμα του τερματισμού της παραχώρησης επιδόματος κατά το χρονικό διάστημα επανεξέτασης των ατόμων με αναπηρίες από το Ιατρικό Συμβούλιο.

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

Όπως ανέφερε, στο διάστημα εκείνο τα άτομα αυτά μένουν χωρίς εισόδημα, καθώς τους καταβάλλεται μόνο ο ένας μήνας τον οποίο έγινε η επανεξέταση, ενώ το ενδιάμεσο διάστημα δίνεται αναδρομικά με καθυστέρηση.

Από την πλευρά του το Τμήμα Κοινωνικής Ευημερίας δεν συμφώνησε με την πιο πάνω αναφορά του Α. Φακοντή, καθώς, όπως αναφέρθηκε, τέτοιο περιστατικό σημειώθηκε μόνο μια φορά και διορθώθηκε μέσα σε τρεις μέρες.

Ο Α. Φακοντής πρόσθεσε επίσης ότι υπήρξε εισήγηση από πλευράς του, στην Υπουργό Εργασίας, όπως τα άτομα που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες και δεν πρόκειται η κατάσταση της υγείας τους να βελτιωθεί, αλλά αντίθετα μπορεί να επιβαρύνεται, ή άτομα τα οποία είναι υπερήλικες, να μη χρειάζεται να επαναξιολογούνται κάθε χρόνο από το Ιατρικό Συμβούλιο ή από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Αποτέλεσμα αυτού θα είναι ο μειωμένος φόρτος εργασίας και η μείωση στην τεράστια καθυστέρηση μέχρι να γίνουν αιτήσεις. Από πλευράς του το αρμόδιο Υπουργείο απάντησε ότι χρειάζεται να γίνεται η επαναξιολόγηση, με μεγαλύτερο όμως διάστημα ισχύος.

Ανάγκη τροποποίησης του ορισμού «τετραπληγικό άτομο»

Η ανάγκη εκσυγχρονισμού του επιδόματος φροντίδας που δίνεται σε τετραπληγικά άτομα τέθηκε χθες στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας. Ο πρόεδρος Παραπληγικών Κύπρου, Δημήτρης Λαμπριανίδης, αναφέρθηκε στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του επιδόματος σε τετραπληγικούς, καθώς υπάρχουν τετραπληγικά άτομα τα οποία έχουν κάποια κίνηση στα άνω άκρα, αλλά δεν εγκρίνονται για επίδομα.

Συγκεκριμένα, με την τροποποίηση του ορισμού, άτομο του οποίου η λειτουργία των άνω άκρων δεν είναι αρκετή να αυτοεξυπηρετηθεί και έχει μηδενική ή σχεδόν μηδενική κίνηση στα κάτω άκρα, μπορεί να είναι και αυτό δικαιούχο. Όπως ανέφερε ο κ. Λαμπριανίδης, «όταν δεν υπάρχει μηδενική κλίση ή σχεδόν μηδενική, απορρίπτουν άτομα τα οποία δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν.

Είναι αλήθεια ότι ο ορισμός, όπως είναι γραμμένος, δυστυχώς κάποιες περιπτώσεις τις εξαιρεί από το να γίνουν δικαιούχοι. Αυτό είναι κάτι που θέλουμε να αλλάξει, όμως αναγνωρίζουμε τη σημασία που έχει να γίνονται σωστά οι αξιολογήσεις και με ακρίβεια». Σημείωσε ωστόσο την υπερβολική καθυστέρηση που παρατηρείται στην εξέταση των αιτήσεων για υπηρεσίες φροντίδας σε ηλικιωμένους αλλά και σε άτομα με αναπηρίες.

«Η καθυστέρηση αυτή ταλαιπωρεί ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν να πληρώσουν για υπηρεσίες φροντίδας και χρειάζεται να αναθεωρήσουμε τάχιστα την παροχή τέτοιων υπηρεσιών στους πιο ευαίσθητους ανθρώπους».

Κάλια Ανδρέου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy