Αποτυχημένη η πολιτική που δημιουργεί κολαστήρια όπως η Μόρια

 

Για ακόμα μια ολομέλεια οι ευρωβουλευτές βρέθηκαν απέναντι από το πολύ σημαντικό θέμα του προσφυγικού. Αυτή τη φορά μετά από τα τραγικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στη Μόρια. Πιο συγκεκριμένα, τις προηγούμενες μέρες ξέσπασε φωτιά η οποία κατέστρεψε ολοσχερώς τον καταυλισμό των προσφύγων εκεί. Το αποτέλεσμα ήταν να μείνουν χωρίς στέγη δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και να κοιμούνται στους δρόμους.

Στην τοποθέτησή της η Επίτροπος, μεταξύ άλλων, ανέφερε την αναγκαιότητα της σύναψης ενός νέου συμφώνου για τη μετανάστευση. Από τις πλείστες ομάδες υπήρξε παραδοχή ότι οι συνθήκες διαβίωσης ήταν άθλιες, ενώ κάποιοι τις χαρακτήρισαν στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι εγκαταστάσεις ήταν σχεδιασμένες για να φιλοξενούν 2.200 ανθρώπους και παρ’ όλα αυτά μέχρι πρόσφατα στοιβάζονταν εκεί 18.000 (αρκετά μειωμένος αριθμός σε σχέση με παλιότερα).

Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος παρ’ όλο που αναγνώριζαν εν μέρει το πρόβλημα, ουσιαστικά έπλεκαν το εγκώμιο της ελληνικής κυβέρνησης.

Στη συζήτηση, κυρίως από την ομάδα Σοσιαλιστών & Δημοκρατών, την ομάδα RENEW και την ομάδα της GUE/NGL ήταν έντονη η αποδοκιμασία τής μέχρι τώρα πολιτικής. Χαρακτηρίστηκε ως αποτυχημένη, που δημιουργεί κολαστήρια τύπου Μόριας.

Δυστυχώς δεν έλειψαν και οι φωνές της μισαλλοδοξίας. Πιο συγκεκριμένα η ακροδεξιά ομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία», όπως επίσης και οι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές επανέλαβαν τις γνώστες θεωρίες συνωμοσίας τους για δήθεν πρόσφυγες και για οργανωμένο σχέδιο. Αναπαρήγαγαν ρητορική μίσους ενάντια στους ανθρώπους αυτούς καλλιεργώντας ταυτόχρονα το φόβο προς το διαφορετικό.

Οι ευρωβουλευτές της GUE/NGL τόνισαν ότι η Μόρια είναι το αποτέλεσμα της αποτυχημένης πολιτικής της ΕΕ. Ζήτησαν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όλους και εξέφρασαν την πεποίθηση ότι το βάρος του προσφυγικού δεν πρέπει να το αναλαμβάνουν οι χώρες υποδοχής, αλλά να κατανέμεται δίκαια σε όλη την ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα, η ευρωβουλευτής Malin Bjork καταδίκασε τη ρητορική μίσους και υπογράμμισε ότι η Μόρια ήταν πολιτική επιλογή της ΕΕ για τη διαχείριση ανθρώπων σαν να ήταν υπάνθρωποι. Η ευρωβουλευτής Ελένη Κουντουρά μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «η ΕΕ μετατοπίζει την ευθύνη της αδιέξοδης πολιτικής της στις χώρες υποδοχής» και ο ευρωβουλευτής Miguel Urban Crespo υπογράμμισε ότι «η ΕΕ είναι ένοχη για τους θανάτους στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο».

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy