Αποβολές μαθητών στη Λάρνακα: Προειδοποιούν με δυναμικά μέτρα οι οργανωμένοι γονείς

Δυναμική θα είναι η αντίδραση της Ομοσπονδίας Γονέων και κηδεμόνων Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης Λάρνακας, σε περίπτωση επανάληψης των όσων σημειώθηκαν την πρώτη μέρα λειτουργίας των σχολείων στο Γυμνάσιο «Πετράκη Κυπριανού», όταν ο διευθυντής απέβαλε μαθητές και μαθήτριες, επειδή θεώρησε πως το κούρεμά τους δεν ήταν το ενδεδειγμένο.

Σε γραπτή ανακοίνωση της Ομοσπονδίας αναφέρεται ότι «η Ολομέλεια συνήλθε την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου και ενημερώθηκε για όλα όσα συνέβησαν στο Γυμνάσιο «Πετράκη Κυπριανού». Η Ομοσπονδία καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις αποβολές δεκάδων μαθητών και μαθητριών στο συγκεκριμένο Γυμνάσιο και εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη της σε όσες και όσους αναίτια βίωσαν την απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά εκ μέρους της Διεύθυνσης του σχολείου».

Προσθέτει ότι «η Διεύθυνση αποφάσισε από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του σχολείου να κάνει επίδειξη δύναμης παρουσιάζοντας στους μαθητές και τις μαθήτριες ένα πρόσωπο που δεν συνάδει με το δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο, αντίθετα προσομοιάζει με καθεστώτα αυταρχικά και ανελεύθερα. Θεωρούμε ότι η επίδειξη δύναμης ήταν προσχεδιασμένη», αναφέρεται.

Οι αποβολές που επιβλήθηκαν, αναφέρεται, “παραβιάζουν ξεκάθαρα την ισχύουσα εκπαιδευτική νομοθεσία και δεν συνάδουν με τις διατάξεις που περιλαμβάνει η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Η Διεύθυνση του σχολείου ερμηνεύει τους κανονισμούς κατά τρόπο αυθαίρετο και εξευτελιστικό έναντι των μαθητών/τριων, γεγονός που επιβεβαιώνει σε πόρισμά της η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων των Παιδιών για όσα συνέβησαν το περασμένο καλοκαίρι και έχει εξαγγείλει αυτεπάγγελτη έρευνα για όσα έχουν συμβεί την πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η αποφασιστικότητα που επέδειξε η Ομοσπονδία Γονέων Λάρνακας, καθώς και η Παγκύπρια Ομοσπονδία Γονέων συνέβαλε έτσι ώστε να ανακληθούν οι αποβολές και να επιστρέψουν οι αποβλημένοι μαθητές στο σχολείο. Ακόμα η Ομοσπονδία καταδικάζει απερίφραστα την αναίτια και αστήρικτη επίθεση που δέχτηκαν οι οργανωμένοι γονείς από το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας για τάχατες σκοπιμότητες».

Η αποφασιστικότητά μας, συνεχίζει η ανακοίνωση «η αντικειμενική και αμερόληπτη στάση των ΜΜΕ, η ευθυκρισία της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, συνέβαλαν έτσι ώστε να αποκαλυφτεί η αλήθεια, δικαιώνοντας τα στελέχη της Ομοσπονδίας, που από την πρώτη στιγμή στάθηκαν δίπλα από τους μαθητές και τους γονείς του σχολείου. Επίσης εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας στις απειλές που δέχτηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων της Λάρνακας από τον διευθυντή του σχολείου «ότι θα προχωρήσει σε αγωγή στο δικαστήριο εναντίον του».

Η Ομοσπονδία Γονέων «ομόφωνα και αποφασιστικά στέκεται δίπλα στην ηγεσία της Ομοσπονδίας και θα αποτρέψουμε κάθε προσπάθεια φίμωσης και εκβιασμού. Είμαστε στην διάθεση των παιδιών και των γονιών του σχολείου για να παρέχουμε έμπρακτη στήριξη για την αμφισβήτηση της νομιμότητας των αποβολών με κάθε νόμιμο μέσο και για την αποκατάσταση κάθε βλάβης που υπέστησαν» αναφέρει και σημειώνει πως «εκτός από την Επίτροπο προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, το Υπουργείο Παιδείας, ως η υπεύθυνη Αρχή, οφείλει να διερευνήσει όλες τις πτυχές της απαράδεκτης και παράνομης αυτής απόφασης και να προχωρήσει στη λήψη μέτρων».

Ακόμα «σε περίπτωση κατά την οποία επαναληφθεί παρόμοια συμπεριφορά η αντίδραση των οργανωμένων γονιών θα είναι ακόμη πιο δυναμική. Η Ολομέλεια της Ομοσπονδίας Γονέων ομόφωνα εξουσιοδότησε τη Γραμματεία όπως σε περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε απόφαση που να παραβιάζει την νομοθεσία και τα δικαιώματα των μαθητών μας, να εφαρμόσει δυναμικά μέτρα αντίδρασης σε όλα τα σχολεία της πόλης και επαρχίας Λάρνακας».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.