Απουσία ΔΗΣΥ, στρατιωτικής ηγεσίας και καμία κάλυψη του ΡΙΚ στα μνημόσυνα των πεσόντων στο πραξικόπημαΠαντελή απουσία επέδειξε το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου καθώς και η στρατιωτική ηγεσία οι οποιοι δεν θεώρησαν όπως φαίνεται ιερό τους καθήκον να παρουσιαστούν, προσβάλλοντας έτσι με αυτόν τον τρόπο τη μνήμη και τη θυσία των ηρώων της αντίστασης και της δημοκρατίας αναφέρει μεταξύ άλλων  η ανακοίνωση της Επαρχιακής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Λεμεσού

«Εξαγγέλλουμε και εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την παντελή απουσία του Δημοκρατικού Συναγερμού από τα μνημόσυνα που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη και επαρχία Λεμεσού των ηρώων της Αντίστασης στο προδοτικό πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β’ τη 15η Ιουλίου του 1974.

Παντελή απουσία επέδειξε το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου καθώς και η στρατιωτική ηγεσία. Δεν θεώρησαν όπως φαίνεται ιερό τους καθήκον να παρουσιαστούν, προσβάλλοντας έτσι με αυτόν τον τρόπο τη μνήμη και τη θυσία των ηρώων της αντίστασης και της δημοκρατίας.

Μοναδική εκπροσώπηση από πλευράς κυβέρνησης η Υπουργός Δικαιοσύνης στο ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων που πραγματοποιήθηκε στην Παναγία Καθολική όπου διάβασε τον επιμνημόσυνο λόγο. Για αυτόν όμως τον επιμνημόσυνο λόγο αναγκαζόμαστε να σχολιάσουμε τα εξής: Καμία αναφορά στο πραξικόπημα, καμία αναφορά στην Χούντα των Αθηνών, στην ΕΟΚΑ Β’ και την εγκληματική τους δράση, στον ρόλο του ξένου παράγοντα και ούτω καθ’ εξής. Καμία επισήμανση στους μαχητές της αντίστασης καθώς και στους συγγενείς τους. Αντίθετα, ακατάσχετη αοριστολογία με επιφανειακές και μόνο τυπικές αναφορές.

Καλούμε τους πολίτες της Λεμεσού και ευρύτερα τον Κυπριακό Λαό να δώσει μαζικά το παρόν του στις επερχόμενες εκδηλώσεις καταδίκης των μαύρων επετείων του δίδυμου εγκλήματος του πραξικοπήματος και της Τουρκικής εισβολής του 1974.

Τώρα, που οι παραχαράκτες της ιστορίας με επιβουλές βάλθηκαν σώνει και καλά να την αλλάξουν, τώρα είναι που χρειάζεται να σταλεί ένα βροντερό μήνυμα υπεράσπισης της ιστορικής αλήθειας, της δημοκρατίας αλλά και του αγώνα για δικαίωση και επανένωση του τόπου και του λαού μας.

»