Απουσιάζει ο παρεμβατικός ρόλος του κράτους και οι μηχανισμοί ελέγχου των τιμών

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Το ΑΚΕΛ είχε προειδοποιήσει πριν πολλές εβδομάδες για την άνοδο των τιμών τόσο στα καύσιμα, όσο και στα σιτηρά. Προειδοποιούσε για αλυσιδωτές επιπτώσεις και ενέγραψε το θέμα στη Βουλή. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ και ο αρμόδιος Υπουργός Γεωργίας και Περιβάλλοντος μάς καθησύχαζαν ότι το πρόβλημα είναι «παγκόσμιο» και ότι δεν είναι μεγάλο! Μάλιστα, ο κ. Καδής είχε δηλώσει ότι οι αυξήσεις των τιμών θα απορροφηθούν από ολόκληρη την αλυσίδα και θα μετακυλιστούν στους καταναλωτές, απορρίπτοντας τότε την οποιαδήποτε οικονομική στήριξη προς τους κτηνοτρόφους.

Πέρα, όμως, από τις αυξήσεις τιμών, έχουμε και σοβαρές ελλείψεις σιτηρών, ενώ παρατηρούνται και σοβαρά φαινόμενα αισχροκέρδειας. Δεν μπορούν να δοθούν λύσεις, όπως μας λένε οι κυβερνώντες, μέσα από την αυτορρύθμιση της ελεύθερης αγοράς και του ανταγωνισμού, επιμένοντας δογματικά στις ιδεολογικο-πολιτικές τους αγκυλώσεις. Το πρόβλημα έχει μεγεθυνθεί και δεν οφείλεται μόνο στις διεθνείς αυξήσεις των τιμών, αλλά και στις εσωτερικές πολιτικές της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ. Προχώρησαν συνειδητά και διέλυσαν την Επιτροπή Σιτηρών, η οποία όλα αυτά τα χρόνια εργαζόταν προς όφελος των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των καταναλωτών, διατηρώντας μεγάλα αποθέματα σιτηρών και σε περιόδους κρίσης, όπως τώρα, τα διοχέτευε στην αγορά, εμποδίζοντας φαινόμενα αισχροκέρδειας. Σήμερα τι συμβαίνει μετά τη διάλυση της Επιτροπής Σιτηρών; Έχει δημιουργηθεί ολιγοπώλιο στις εισαγωγές σιτηρών, δεν υπάρχουν επαρκή αποθέματα και καταγράφονται πυραυλικές αυξήσεις τιμών, καθώς και ελλείψεις και φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ λόγω των νεοφιλελεύθερων οικονομικών της αντιλήψεων αρνείται τον παρεμβατικό ρόλο του κράτους και επιτρέπει έτσι έναν αθέμιτο ανταγωνισμό και κερδοσκοπία σε βάρος τόσο των παραγωγών, των κτηνοτρόφων και των καταναλωτών.

Η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού, η οποία όφειλε να είχε παρέμβει, είναι απούσα. Απούσα και από τον έλεγχο των τιμών στα πετρελαιοειδή όπου επίσης καταγράφονται μεγάλες αυξήσεις και φαινόμενα ακρίβειας και κερδοσκοπίας. Απούσα, όμως, και η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Εμπορίου. Συνειδητά αρνούνται να κινήσουν μηχανισμούς για επιβολή πλαφόν στις τιμές βασικών αγαθών και να αποτρέψουν φαινόμενα αισχροκέρδειας. Πληρώνουμε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ και την άρνησή τους το κράτος να έχει παρεμβατικό ρόλο, εξυπηρετώντας έτσι τα συμφέροντα των ολίγων μεγαλοεπιχειρηματιών σε βάρος της μεσαίας, της αγροτικής, της φτωχής και εργατικής τάξης και των ευάλωτων στρωμάτων του λαού μας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy