Αποζημιώσεις «ψίχουλα» στους αμπελουργούς – Στην Πάφο έμειναν ατρύγητα περίπου 2,5 εκ. κιλά σταφύλια

Οι αποζημιώσεις χαρακτηρίζονται «ψίχουλα» από τις αγροτικές οργανώσεις, ενώ από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Καδής δήλωσε πως το κράτος δεν μπορεί να καλύψει ολόκληρο το κόστος των αμπελουργών, διότι, όπως ισχυρίστηκε, αυτό δεν επιτρέπεται από την ΕΕ. Χαρακτήρισε μάλιστα επίτευγμα το γεγονός ότι βρέθηκε τρόπος να αξιοποιηθεί η πρόνοια για αποζημίωση λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο κ. Καδής αποκάλυψε πως ήδη ξεκίνησε η διαμόρφωση των σχεδίων στήριξης της αμπελουργίας για το 2023, προειδοποιώντας παράλληλα πως το κράτος δεν μπορεί να αγοράζει τα σταφύλια που παράγοντα ανεξέλεγκτα. Για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν φέτος υποστήριξε ότι οφείλονται σε λανθασμένη ενημέρωση των αμπελουργών, οι οποίοι, όπως είπε, δεν αξιοποίησαν το μέτρο του «Πράσινου Τρυγητού» ελπίζοντας ότι θα παραλαμβανόταν ολόκληρη η παραγωγή από τις οινοβιομηχανίες.

Οι αμπελουργοί και οι Οργανώσεις τους χαρακτηρίζουν τις αποζημιώσεις άδικες και ανεπαρκείς. Ιδιαίτερα οργισμένοι είναι πολλοί αμπελουργοί για την κλιμακωτή αποζημίωση και ιδιαίτερα για την πρόνοια πως δεν θα αποζημιώνεται αμπέλι στο οποίο έγινε και στο ελάχιστο τμήμα του τρύγος. Αν δηλαδή ένας αμπελουργός διαθέτει ένα αμπέλι 9 δεκαρίων, αν τρυγήθηκε το 1 δεκάριο τα υπόλοιπα δεν αποζημιώνονται. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζεται στην Πάφο, όπου με βάση εκτιμήσεις έμειναν ατρύγητα περίπου 2,5 εκ. κιλά σταφύλια. Το νέο σχέδιο προβλέπει επιδότηση μέχρι 270 ευρώ το δεκάριο, όμως κλιμακωτά αυτό το ποσό μειώνεται.

Για το τρίτο σχέδιο επιδότησης των αμπελουργών ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 300.000, ο οποίος δύναται να αυξηθεί αναλόγως των αναγκών. Στόχος, όπως αναφέρεται, είναι η παροχή οικονομικής ενίσχυσης προς τους αμπελουργούς για τους αμπελώνες με την ποικιλία «Ξυνιστέρι» και «Ντόπιο Μαύρο», των οποίων η παραγωγή σταφυλιών εσοδείας 2022 δεν διατέθηκε στην αγορά και θα παραμείνει ασυγκόμιστη μέχρι την πλήρη φυσική καταστροφή της. Δικαιούχοι είναι οι αμπελουργοί που είναι καταχωρισμένοι στο Αμπελουργικό Μητρώο και οι οποίοι κατέχουν αμπελώνες με τουλάχιστον ένα δεκάριο ενιαία και συμπαγή αμπελουργική έκταση ανά αμπελώνα, ως είναι καταχωρισμένη στο Αμπελουργικό Μητρώο, με την ποικιλία «Ξυνιστέρι» ή/και «Ντόπιο Μαύρο».Η αίτηση συμμετοχής υποβάλλεται μόνο μέσω της Κυβερνητικής Διαδικτυακής Διόδου Ασφαλείας «GOV.CY» στην ιστοσελίδα http://www.gov.cy από τις 28/11/2022 μέχρι τις 12/12/2022.

Στήριξη και επίλυση προβλημάτων στα κουμανταροχώρια

Εξάλλου, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα 14 κουμανταροχώρια και οι αμπελουργοί τους απασχόλησαν επιτόπια επίσκεψη μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, με τον πρόεδρό της, Γιαννάκη Γαβριήλ, να διαβεβαιώνει ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για επίλυσή τους. Ο κ. Γαβριήλ ανέφερε ότι «προκύπτει σοβαρό πρόβλημα, αφού μετά τα δύο χρόνια εφαρμογής του μέτρου για τον πράσινο τρυγητό έχουμε ενημερωθεί πως το Υπουργείο Γεωργίας δεν θα προχωρήσει για 3η χρονιά, ενώ παράλληλα έχουν προκύψει και άλλα προβλήματα που αφορούν την οργάνωση, διάθεση και προώθηση του προϊόντος».

Κώστας Νάνος

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.