Το δικό τους κοινό μήνυμα έστειλαν ε/κ και τ/κ εκπαιδευτικές οργανώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Εκπαιδευτικών, που τιμάται κάθε χρόνο στις 5 Οκτωβρίου.

Βασικό σύνθημα για φέτος η «ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών μέσα από τη διασφάλιση κατάλληλων συνθηκών εργασίας και ελευθερίας στη διδασκαλία» και όπως σημείωσαν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι εκπαιδευτικοί, διά των εκπροσώπων τους Φίλιου Φυλακτού και Tahir Gokcebel, πολλοί εκπαιδευτικοί συνεχίζουν να εργάζονται κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες σε πάρα πολλές χώρες.

Οι συγκρούσεις, ο βίαιος εξτρεμισμός και η πολιτική επέμβαση συνεχίζουν όχι μόνο να θέτουν τη ζωή των εκπαιδευτικών σε κίνδυνο, αλλά και να εμποδίζουν την επαγγελματική τους αυτονομία καθώς και το δικαίωμα στη διδασκαλία.

Οι αυστηροί εξωτερικοί μηχανισμοί ελέγχου και η επιβολή προκαθορισμένων μεθόδων διδασκαλίας και σχεδίων μαθήματος, που προωθούνται από ένθερμους υποστηρικτές των ιδιωτικοποιήσεων, συνεχίζουν να υποβαθμίζουν τη θέση και το κύρος του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού. Αυτή η αρνητική τάση, είπε ο Φίλιος Φυλακτού, πρέπει να αντιστραφεί.

Οι κυβερνήσεις και οι εργοδότες έχουν υποχρέωση να διασφαλίζουν ότι υπάρχει σεβασμός απέναντι στους εκπαιδευτικούς και ταυτόχρονα να τους ενδυναμώνουν με κάθε τρόπο, προκειμένου να ασκούν απρόσκοπτα και αποτελεσματικά το λειτούργημά τους.

Ερωτηθείς για τα βήματα συνεργασίας των οργανώσεων, ο κ. Φυλακτού είπε πως αυτή θα συνεχιστεί και θα ενδυναμωθεί.

Όπως είπε χαρακτηριστικά τα τελευταία χρόνια έχει οικοδομηθεί σε πιο γερές βάσεις και στηρίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και συνεννόηση, ενώ γίνεται και συζήτηση για θέματα εκπαιδευτικά.

Σε ερώτηση για το πώς αντιλαμβάνονται τις προσπάθειες ισλαμοποίησης των σχολείων στα κατεχόμενα από τη μια και δημιουργίας εκκλησιαστικών σχολείων από πλευράς Αρχιεπισκόπου, ο κ. Φυλακτού είπε πως αυτό που τηρείται είναι ο σεβασμός προς κάποιες ευαισθησίες που αφορούν και τις δυο κοινότητες και δεν επιθυμούσε να σχολιάσει το ερώτημα.

Ο κ. Tahir Gokcebel επεσήμανε ότι η πατρίδα μας είναι μια και είναι μοιρασμένη ακόμη και γι’ αυτό το σκοπό θα πρέπει οι εκπαιδευτικοί δάσκαλοι και καθηγητές να εργαστούν μαζί ακόμη περισσότερο.

Μέχρι σήμερα, πρόσθεσε, ό,τι μπορούν το κάνουν, όμως θα πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια αυτή.

Αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα εκπαιδευτικά, είπε, ενώ την ίδια ώρα δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός πως η πατρίδα μας είναι μοιρασμένη και στόχος πρέπει να είναι η επανένωσή της.

Εν τω μεταξύ σήμερα οι ε/κ και τ/κ οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, KTOS και KTOEOS διοργανώσουν δεξίωση στο Σπίτι της Συνεργασίας από τις 7 μ.μ. μέχρι και τις 10 μ.μ. για όλους τους εκπαιδευτικούς.

Ελένη Κωνσταντίνου