Απροθυμία κυβέρνησης να δώσει λύσεις στα προβλήματα των εκτοπισμένων

Σκεύη Κουκουμά: Δεν επεξεργάζονται καν προτάσεις και ιδέες

 

Η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής εξέτασε χθες το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίσουν πολλοί πρόσφυγες, αφού τα πιστοποιητικά μίσθωσης που έχουν για την τ/κ κατοικία στην οποία διαμένουν δεν γίνονται αποδεκτά από καμία τράπεζα και δεν μπορούν να πάρουν οποιαδήποτε χρηματοδότηση. Επίσης, τους δόθηκε η δυνατότητα να κτίσουν σπίτι πάνω από την προσφυγική κατοικία των γονιών τους που βρίσκεται σε τ/κ γη χωρίς να μπορούν να προβούν σε οποιαδήποτε υποθήκη για να εξασφαλίσουν δάνειο.

Το ζήτημα εξασφάλισης φερεγγυότητας στους κατόχους πιστοποιητικών μίσθωσης χρονίζει, ωστόσο, σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά, «δεν υπάρχει καμία θετική εξέλιξη, καθώς το Υπουργείο Εσωτερικών δεν επεξεργάζεται καν προτάσεις και ιδέες για να αντιμετωπιστούν τα συσσωρευμένα προβλήματα των εκτοπισμένων». Δυστυχώς, σημειώνει η βουλευτής του ΑΚΕΛ, καταγράφεται μια τεράστια στασιμότητα, εφόσον ελάχιστα Πιστοποιητικά Μίσθωσης έχουν εκδοθεί από την τελευταία ενημέρωση που έγινε το 2018. Συνεχίζει να εκκρεμεί η έκδοση ακόμα 5.500 χιλιάδων Πιστοποιητικών Μίσθωσης.

Υπέδειξε επίσης ότι για το θέμα της ενίσχυσης της φερεγγυότητας των προσφύγων από πλευράς του υπουργείου έχουν ακουστεί μόνο τα προβλήματα και καθόλου όραμα και προτάσεις.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ενώπιον της επιτροπής αναφέρθηκε σε ανυπέρβλητα εμπόδια σε σχέση με τη σημερινή νομοθεσία. Ο διευθυντής του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης ανέφερε πως δεν μπορούν να κάνουν κάτι, καθώς αποτελούν και οι ίδιοι τραπεζικό ίδρυμα και υπόκεινται στους ελέγχους της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν γίνεται από τη μια η κατοχή πιστοποιητικού μίσθωσης να αναγνωρίζει το δικαίωμα πώλησης ή ενοικίασης του ακινήτου αλλά η αξιοποίησή του για σκοπούς υποθήκης να είναι μηδενικής αξίας, επισημαίνει η Σκεύη Κουκουμά.

Στο μεταξύ, συζητήθηκε και η πρόταση νόμου για τροποποίηση του περί Παθόντων Νόμου, η οποία έχει ετοιμαστεί εκ μέρους των μελών της Επιτροπής και αφορά τη διαγραφή κάθε χρονικού περιορισμού που έχουν οι παθόντες για να υποβάλουν αίτηση για συμπερίληψή τους στο μητρώο και να θεσπιστεί διαδικασία μέσω της οποίας θα αναγνωρίζεται η αναπηρία παθόντος, η οποία έχει προκύψει σε μετέπειτα στάδιο λόγω της επιδείνωσης τραύματος που προκλήθηκε, είτε κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος είτε κατά τη διάρκεια της εισβολής. Η πρόταση θα βρίσκεται για τοποθέτηση στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής και ακολούθως θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Γιάννης Κακαρής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy