Απροβίβαστο και στην οικονοµία παίρνουν οι κυβερνώντες!

Του Γιώργου Τ. Γεωργίου*

Η κοινωνικο-οικονοµική πολιτική µιας κυβέρνησης κρίνεται εν πολλοίς από το όραµα για µια ανθρωποκεντρική πολιτική που υπηρετεί τους πολλούς και όχι τους λίγους. Η δεκαετής διακυβέρνηση Αναστασιάδη – ∆ΗΣΥ προώθησε ένα οικονοµικό µοντέλο της φούσκας και της αρπαχτής, οικοδόµησε µια οικονοµία casino που στηριζόταν σε ξύλινα πόδια, µια οικονοµία σε κινούµενη άµµο. Αυτό το µοντέλο εκµεταλλεύτηκαν οι µακρυχέρηδες, αετονύχηδες, που θησαύρισαν στη ράχη του κυπριακού λαού. Για τη βιοµηχανία των «χρυσών» διαβατηρίων και την αλίευση υποψήφιων «πελατών» από όλο τον διεθνή υπόκοσµο λέχθηκαν και γράφτηκαν πολλά. Σχετικές είναι οι πολλές εκθέσεις – έρευνες που έγιναν και οι οποίες κατέδειξαν ότι σε σύνολο περίπου 7.000 διαβατηρίων το 50% περίπου πάσχει από παρατυπίες και παρανοµίες. Οι κυβερνώντες παραµένουν εκτεθειµένοι σε βαθµό κακουργήµατος, αφού διέσυραν συνολικά το λαό µας και την πατρίδα µας.


Στη δύση τους οι κυβερνώντες επιχειρούν να κάνουν τον δικό τους απολογισµό για την πολιτική τους στην οικονοµία, κρύβοντας δεδοµένα και πραγµατικότητες που θα επηρεάσουν αρνητικά τις επόµενες γενιές.

Σήµερα το κράτος αδυνατεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις του που έφθασαν τα 35 δισεκατοµµύρια ευρώ και το ιδιωτικό χρέος στα 30 δισεκατοµµύρια ευρώ. Σύνολο χρέους κοντά στα 65 δισ. ευρώ σε µια οικονοµία µε µέγεθος 17 δισεκατοµµύρια ευρώ.

Κυρίαρχο στοιχείο είναι οι εκποιήσεις µε εκατοµµύρια ευρώ και κεφάλαια να φυγαδεύονται σε φορολογικούς παραδείσους.

Οι ρυθµοί οικονοµικής ανάπτυξης που ανακοινώνονται είναι πλασµατικοί και δεν απεικονίζουν την πραγµατικότητα. Είναι στην ουσία το αποτέλεσµα ξένου δανεισµού και ελλειµμάτων µε µηδενική προοπτική ανάπτυξης, βασίζονται σε σαθρά θεµέλια που δεν ανταποκρίνονται στις προκλήσεις για βιώσιµη ανάπτυξη. Πιο συγκεκριµένα, από το 2013 υποθήκευσαν το µέλλον των επόµενων γενιών µε χρέη του κράτους που υπερβαίνουν τα 34 δισεκατοµµύρια ευρώ. Οι καταθέσεις στις τράπεζες έχουν κατρακυλήσει από 72 δισεκατοµµύρια ευρώ το 2013 στα 30 δισεκατοµµύρια σήµερα. Το δηµόσιο χρέος της χώρας µας από το 79% το 2013 ανήλθε στο υψηλό 105% σήµερα.


Στην περίοδο αυτή περίπου 80 χιλιάδες συµπολίτες µας έχασαν τις περιουσίες τους, αξία που υπερβαίνει τα 14 δισεκατοµµύρια ευρώ, περιουσίες που µετατέθηκαν σε ξένα χέρια. Ακόµα, σ’ αυτά τα χρόνια φτωχοποιήθηκαν περίπου 200 χιλιάδες συµπατριωτών µας, οι οποίοι δεν έχουν να αγοράσουν τα αναγκαία αγαθά, όπως ψωµί, γάλα, τυρί, δεν είναι σε θέση να ξοφλήσουν το νερό, το ηλεκτρικό ρεύµα και άλλες φορολογίες.

Επί δικής τους διακυβέρνησης ξεπουλήθηκαν τα λιµάνια µε συµφωνίες που περιλαµβάνουν καραµπινάτα σκάνδαλα, σύµφωνα µε τις εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Όσα-όσα ξεπούλησαν τον Συνεργατισµό που και πάλι σύµφωνα µε πολλές εκθέσεις περιλαµβάνουν ποινικά αδικήµατα µε ονοµαστικές αναφορές, ξεπούλησαν επίσης την Επιτροπή Σιτηρών, αφήνοντας στο έλεος της εκµετάλλευσης τους γεωργοκτηνοτρόφους.

Αν προσθέσουµε και το οικονοµικό έγκληµα, του Χρηµατιστηρίου, την κατάρρευση των τραπεζών και το ξεπούληµα των τραπεζών στην Ελλάδα, το κούρεµα καταθέσεων, το φέσωµα των κυβερνώντων και της παράταξης του ∆ΗΣΥ σε βάρος του λαού µας, ξεπερνά τα 50 δισεκατοµµύρια! Τα οικονοµικά εγκλήµατα των απερχόµενων κυβερνώντων δεν δικαιολογούν ούτε την έπαρση ούτε την αλαζονεία τους. Οι κυβερνώντες παίρνουν απροβίβαστο και στην οικονοµία.

Μπορούµε να µιλάµε για ώρες για τα προβλήµατα και αδιέξοδα που επισώρευσαν, για τη διαφθορά, τη διαπλοκή και τα σκάνδαλα της κυβέρνησης Ν. Αναστασιάδη – ∆ΗΣΥ.


Τώρα ήρθε η ώρα του λαού να µιλήσει. Να στείλει στο αξίωµα του Προέδρου της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας τον ανεξάρτητο υποψήφιο Ανδρέα Μαυρογιάννη. Άνθρωπο έντιµο, ειλικρινή, καθαρό και αληθινό.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έχει και το όραµα και το πρόγραµµα για να οικοδοµήσουµε ένα νέο µοντέλο βιώσιµης ανάπτυξης που στο κέντρο της προσοχής του θα έχει τον άνθρωπο. Ένα µοντέλο που να στηρίζεται στην ισορροπία και τον ορθολογισµό, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Ένα µοντέλο για τους πολλούς και όχι τους λίγους!

*Μέλος Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ, Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.