«Απροβίβαστο» από το ΑΚΕΛ στη 10ετή διακυβέρνηση ΔΗΣΥ

  • «Κοινωνικό συμβόλαιο που διασφαλίζει ελπιδοφόρο μέλλον για τη νέα γενιά»
  • ΓΓ ΑΚΕΛ: «Ιστορική ευθύνη να δώσουμε τη μάχη για να αποκαταστήσουμε το ηθικό κύρος της χώρας μας»

«Κοινωνικό συμβόλαιο», που διασφαλίζει ένα ελπιδοφόρο μέλλον για την Κύπρο και ιδιαίτερα τη νέα γενιά, χαρακτήρισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου το πρόγραμμα διακυβέρνησης του ανεξάρτητου υποψηφίου Ανδρέα Μαυρογιάννη, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι στο ΑΚΕΛ «αισθανόμαστε ως ιστορική ευθύνη να δώσουμε τη μάχη για να αποκαταστήσουμε το ηθικό κύρος της χώρας μας».


Σε ομιλία του κατά τη χθεσινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία σηματοδότησε την έναρξη της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό, ο Στ. Στεφάνου έκανε μια σύντομη αναδρομή στη δεκαετία της διακυβέρνησης του ΔΗΣΥ παραθέτοντας μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

• Με βάση στοιχεία, η χώρα βρίσκεται στην τέταρτη θέση από το τέλος όσον αφορά τη στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας προς αντιμετώπιση της ακρίβειας, έχει αυξηθεί η ανισότητα και η χώρα παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό όσον αφορά τη μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων.

• Η διαπλοκή και η διαφθορά έχουν απογειωθεί. Με βάση πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ από το 2014 και έπειτα, παρατηρείται σοβαρή διολίσθηση στους τομείς της διακυβέρνησης και ειδικότερα στους τομείς της διαφθοράς. Επίσης, με βάση έκθεση της Κομισιόν το κράτος δικαίου έχει υποβαθμιστεί και θεσμοί έχουν υποσκαφθεί.

• Χιλιάδες συμπολίτες έχουν χάσει ή κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους, ενώ η αύξηση των επιτοκίων αναμένεται να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ήδη δύσκολη κατάσταση.


• Το Κυπριακό βρίσκεται σε παρατεταμένο διαπραγματευτικό κενό, το μεγαλύτερο που καταγράφηκε ποτέ, ενώ η Τουρκία είναι απενοχοποιημένη στην αντίληψη του διεθνούς παράγοντα και εκμεταλλεύεται την κατάσταση για να δημιουργεί νέα κατοχικά δεδομένα. Μάλιστα, ο Στ. Στεφάνου υπενθύμισε τις παλινωδίες του Αναστασιάδη με τις βολιδοσκοπήσεις για λύση δύο κρατών, αλλά και τη στάση των Αβ. Νεοφύτου και Ν. Χριστοδουλίδη σε σχέση με το θέμα της Αμμοχώστου, επισημαίνοντας ότι ο πρώτος διαβεβαίωνε ότι η Τουρκία δεν θα προχωρούσε στις απειλές της, ενώ ο δεύτερος έκανε λόγο για πυροτεχνήματα.

• Καραμπινάτη σύγκρουση συμφερόντων στο σκάνδαλο των διαβατηρίων και ομερτά στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

Ειλικρίνεια, αξιοπιστία, ήθος, υπευθυνότητα

Όσον αφορά τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, ο Στ. Στεφάνου κάλεσε τους πολίτες να αξιολογήσουν τα προγράμματα των υποψηφίων αλλά και το βιογραφικό τους όσον αφορά τα θέματα ειλικρίνειας, αξιοπιστίας, ήθους και υπευθυνότητας.


Αναφερόμενος στους δύο υποψήφιους από τον ΔΗΣΥ, υπενθύμισε ότι το 2013 ο Συναγερμός πήρε την εξουσία με τα γνωστά δεσμεύομαι για το θέμα των καταθέσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, τα οποία εγκατέλειψε στη συνέχεια, ενώ το 2018 πήρε την εξουσία με τα δεσμεύομαι για το Συνεργατισμό, τα οποία και πάλι εγκατέλειψε στη συνέχεια με ακόμη χειρότερες συνέπειες για την κοινωνία.

Επίσης, αναφερόμενος στον Α. Μαυρογιάννη υπέδειξε ότι είναι ειλικρινής, έχει ήθος, μπορεί να κτυπήσει τη διαφθορά, έχει συγκεκριμένες προτάσεις, είναι κοινωνικά ευαίσθητος, αντιλαμβάνεται τις αγωνίες και τις προσδοκίες των πολιτών και είναι έτοιμος να αναλάβει πρωτοβουλίες για το Κυπριακό.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.