Απύθμενο το θράσος τους… την ώρα που εγκατέλειψαν τους συνοικισμούς

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Του Γιάννη Κακαρή

 

Ο κόσμος στους προσφυγικούς κυβερνητικούς οικισμούς ζει στη μούχλα, με τα ταβάνια να στάζουν νερά και κομμάτια σουβά να πέφτουν πάνω του. Τα παράθυρα μπάζουν αέρα τους χειμερινούς μήνες και τα μπαλκόνια έχουν πάθει καθίζηση.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το αποτέλεσμα της μελέτης που διεξήγαγε το Τμήμα Πολεοδομίας, η οποία κατέδειξε πως από τις 358 πολυκατοικίες, οι 43 είναι προβληματικές και «μη επισκευάσιμες». Επίσης, το 43% βρίσκονται σε μέτρια κατάσταση.

Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια και περιμένουμε από το 2019 την κυβέρνηση να καταθέσει πρόγραμμα είτε αναδόμησης είτε μετεγκατάστασης των ενοίκων γι’ αυτές τις 43 πολυκατοικίες.

Για προσβασιμότητα ούτε λόγος… Υπερήλικες πρόσφυγες αναγκάζονται να ανεβοκατεβαίνουν τρεις ορόφους για να πάρουν στο χέρι τα ψώνια. Και όχι μόνο! Η έλλειψη ανελκυστήρων έχει καταδικάσει πολλούς να μη βγαίνουν από το σπίτι τους και να παρακαλούν να μην πάθουν κάτι, γιατί δεν θα μπορέσουν να πάνε σε νοσοκομείο. Χαρακτηριστικό ήταν το συμβάν όπου ηλικιωμένος απεβίωσε αφού δεν μπορούσαν να τον κατεβάσουν από το διαμέρισμα και έπρεπε να φθάσει στο χώρο η Πυροσβεστική για να τον κατεβάσει.

Από τότε που ανέλαβε Υπουργός Εσωτερικών ο Νίκος Νουρής, έχει δεσμευθεί επανειλημμένα για εγκατάσταση 32 ανελκυστήρων. Μια εξαγγελία που γίνεται κάθε χρόνο, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα. Για άλλη μια φορά ο σχεδιασμός τους προβλέπει την εγκατάσταση των ίδιων 32 ανελκυστήρων.

Οι ίδιοι οι αριθμοί που η κυβέρνηση του Συναγερμού δημοσιεύει είναι ενδεικτικοί της εγκατάλειψης των προσφύγων, επομένως δεν πρόκειται για ζήτημα ερμηνείας.

Τις χρονιές 2013-2021 για την κατεδάφιση οικιών /πολυκατοικιών, την ανέγερση νέων και εγκατάσταση ανελκυστήρων στις πολυκατοικίες, τα κονδύλια που συμπεριλήφθηκαν στους προϋπολογισμούς ανέρχονταν στα €33 εκατ. Ωστόσο μόνο το 52% (€17 εκ.) χρησιμοποιήθηκε από αυτά τα χρήματα.

Σε αντιδιαστολή με τα €17 εκατ. που δαπανήθηκαν για την περίοδο 2013-2021, μόνο για το 2010 δαπανήθηκαν €24 εκατ.

Σε ό,τι αφορά τα κονδύλια για τη γενική συντήρηση και επιδιορθώσεις από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, που αφορούν μεταξύ άλλων την αντικατάσταση παραθύρων και επιδιόρθωση Εμπορικών Κέντρων στους συνοικισμούς, την περίοδο 2013-2021 δαπανήθηκαν €22 εκατ. από τα €31. Δηλαδή το 30% έμεινε ανεκμετάλλευτο.

Την τριετία 2010 με 2012, η τότε κυβέρνηση επένδυσε στους κυβερνητικούς οικισμούς με σχέδια αναδόμησης, συντηρήσεις πολυκατοικιών και κατοικιών €70 εκατ. Μεταξύ 2013-2021 η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ για τα ίδια ακριβώς έργα πραγματοποίησε δαπάνες που περιορίστηκαν στα €40 εκατ.

Αυτά τα στοιχεία είναι μόνο ένα μικρό δείγμα της εγκατάλειψης των προσφύγων από την παρούσα κυβέρνηση. Πρόκειται λοιπόν για απύθμενο θράσος να αισθάνονται περήφανοι για το έργο τους.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.