Αρχαία νεκρόπολη που γεμίζει ένα ολόκληρο μουσείο!

Ανεκτίμητης αξίας αρχαιολογικοί θησαυροί στις εκσκαφές για το αποχετευτικό Λάρνακας

Ανεκτίμητης αξίας αρχαιολογικά ευρήματα με πολλούς αρχαίους τάφους φέρνουν στο φως οι εκσκαφές στο πλαίσιο του τελευταίου συμβολαίου της δεύτερης φάσης του αποχετευτικού συστήματος Λάρνακας.

Η ανεύρεση αρχαιοτήτων ήταν αναμενόμενη, αφού οι εργασίες εκτελούνται στην περιοχή που ήταν ο πυρήνας του αρχαίου Κιτίου, ωστόσο όσα έρχονται στο φως δεν παύουν να είναι εντυπωσιακά σε τέτοιο βαθμό που κρίθηκε αναγκαίο να πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση παρουσίασης των ευρημάτων. Η εκδήλωση με την ονομασία «Τα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν εντοπιστεί στα πλαίσια των κατασκευαστικών έργων του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας» πραγματοποιήθηκε στις 7 Οκτωβρίου και όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, έχουν βρεθεί αρχαιολογικοί θησαυροί που γεμίζουν ένα ολόκληρο μουσείο! Οι αρχαιολόγοι έχουν εντοπίσει πάρα πολλούς ασύλητους τάφους σε μια έκταση αρκετών χιλιομέτρων που συνθέτουν τη νεκρόπολη του αρχαίου Κιτίου με τεράστιο αρχαιολογικό πλούτο.

Ειδική αναφορά έγινε και στο μεγάλης αρχαιολογικής αξίας και σπάνιας ομορφιάς ψηφιδωτό της ρωμαϊκής ή ελληνιστικής εποχής, που ανακαλύφθηκε στην οδό Αγίου Νεοφύτου (περιοχή Χρυσοπολίτισσας), στα πλαίσια των εργασιών του κατασκευαστικού συμβολαίου C12, μεγάλο μέρος του οποίου καλύπτει την καρδιά της μεσαιωνικής Λάρνακας.

Το ψηφιδωτό, μήκους περίπου 20 μέτρων, απεικονίζει τους 12 άθλους του Ηρακλή και σύμφωνα με τους αρχαιολόγους πρόκειται για πάτωμα δημοσίων λουτρών της εποχής. Επίσης, οι εκσκαφές στην οδό Αγίου Φραγκίσκου Ασίζης εντόπισαν μοναστικό κτίσμα του τέλους του 15ου και 16ου αιώνα.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων για ενημέρωση των πολιτών για τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα στα πλαίσια των εργασιών για το αποχετευτικό σύστημα, τα οποία, όπως λέχθηκε, αναδεικνύουν τη Λάρνακα ως μια από τις σημαντικότερες πόλεις-βασίλεια της Εποχής του Σιδήρου, με μακρύ παρελθόν.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο δήμαρχος Λάρνακας και πρόεδρος του ΣΑΛ, Ανδρέας Βύρας και ο γενικός διευθυντής του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας, Άγγελος Χατζηχαραλάμπους, οι οποίοι τόνισαν τη σημασία της εξεύρεσης τρόπου συνύπαρξης των αρχαιοτήτων με τα αναπτυξιακά έργα που ήταν εξαρχής μεγάλο πρόβλημα στη συγκεκριμένη περιοχή σε ό,τι αφορά τις εργασίες του αποχετευτικού συστήματος.

Όπως αναφέρθηκε, οι αρχαιολόγοι είναι σίγουροι ότι θα συνεχίσουν να έρχονται στο φως τεράστιας αξίας αρχαιολογικά ευρήματα από τη στιγμή που οι εργασίες διεξάγονται στον πυρήνα του αρχαίου Κιτίου και στη νεκρόπολή του.

Αυτή η ιδιαιτερότητα ήταν που ανάγκασε το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας να αλλάξει τρόπο διεξαγωγής των εργασιών του στη συγκεκριμένη περιοχή μετά την άσχημη κατάληξη του πρώτου συμβολαίου, το οποίο τερματίστηκε λόγω τεράστιων καθυστερήσεων ένεκα ακριβώς των αρχαιοτήτων αφήνοντας μάλιστα ζημιά μερικών εκατομμυρίων για το ΣΑΛ.

Κατόπιν τούτων, το ΣΑΛ αποφάσισε να αποπερατώσει το έργο με δύο ξεχωριστές συμβάσεις από τις οποίες η πρώτη αφορά αποκλειστικά τον καθαρισμό των αυλακιών από τα αρχαία αντικείμενα.

Τα έργα άρχισαν ξανά στα τέλη περασμένου Φεβρουαρίου και όπως έχει ξεκαθαριστεί εξαρχής, ένεκα του τεράστιου αρχαιολογικού πλούτου και της αξίας αυτού, θα χρειαστούν μέχρι και τρία χρόνια για να βρεθούν και να τύχουν διαχείρισης τα αρχαιολογικά ευρήματα, ούτως ώστε στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για υλοποίηση της δεύτερης σύμβασης που αφορά την τοποθέτηση των αγωγών του αποχετευτικού συστήματος. «Επειδή οι συγκεκριμένες περιοχές είναι ο πυρήνας του αρχαίου Κιτίου, οι εργασίες για το άνοιγμα των αυλακιών και καθαρισμού και απομάκρυνσης των αρχαιολογικών ευρημάτων αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι και τρία χρόνια. Με βάση αυτό γνωρίζουμε ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες με την τοποθέτηση των αγωγών και την κάλυψη των χαντακιών», έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένως ο δήμαρχος Λάρνακας και πρόεδρος του ΣΑΛ, Ανδρέας Βύρας.

Τάσος Περδίος

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.