Αρχαίο λιμάνι Κιτίου: Έρχεται στο φως κυριολεκτικά αλλά και ψηφιακά!

  • Μπήκε το νερό στο αυλάκι για το πολυαναμενόμενο Αρχαιολογικό Πάρκο της Λάρνακας, το οποίο θα συνδέσει τρεις σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους
  • Το λιμάνι του αρχαίου Κιτίου, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το ψηφιδωτό με τους Άθλους του Ηρακλή θα αποτελέσουν το μοναδικό στο είδος του στην Κύπρο Αρχαιολογικό Πάρκο

F443645669A93829840Cb76557471391 A 1

Μετά από πολλά χρόνια αναμονής, η πόλη της Λάρνακας είναι επιτέλους σε θέση να απολαύσει αλλά και να αξιοποιήσει ίσως τον πιο σπουδαίο από τους πάρα πολλούς αρχαιολογικούς θησαυρούς που φέρνει μαζί της η μακραίωνη ιστορία της. Οι ανασκαφές στο λιμάνι του αρχαίου Κιτίου βρίσκονται σε πλήρεις ρυθμούς εδώ και ενάμιση μήνα και ήδη η σκαπάνη έφερε στο φως περισσότερα ευρήματα, όπως άλλες δύο κεκλιμένες ράμπες στις οποίες ρυμουλκούνταν τα πλοία. Όπως πληροφορούμαστε, οι αρχαιολόγοι δεν θα χρειαστεί να επεκτείνουν τις ανασκαφικές εργασίες σε ολόκληρο το τεμάχιο στο οποίο βρίσκονταν μέχρι πρότινος τα γήπεδα τένις, κάτι που ενδεχομένως να φέρνει ακόμα πιο κοντά την υλοποίηση του μεγάλου στόχου, που είναι η ένταξη του αρχαίου λιμανιού σε ένα μεγάλο, μοναδικό στο είδος του Αρχαιολογικό Πάρκο.

Διεθνής αναγνώριση για την καινοτόμα παρουσίαση του αρχαίου λιμανιού

Μαζί με τις εργασίες επί του εδάφους, το λιμάνι του αρχαίου Κιτίου είδε το φως και με ψηφιακά μέσα, μέσα από την τρισδιάστατη εικονική αναστήλωση. Πρόκειται για ένα εκπληκτικό τρισδιάστατο βίντεο, το οποίο αποδίδει με θαυμαστή λεπτομέρεια πώς ακριβώς ήταν το λιμάνι πριν 2.500 χρόνια!

Η τρισδιάστατη εικονική αναστήλωση του αρχαίου λιμανιού Κιτίου έτυχε μάλιστα διεθνούς αναγνώρισης με βραβείο που απονεμήθηκε στους δύο συντελεστές του έργου, την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας και τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, από τη Διεθνή Συνομοσπονδία «The Phoenicians’ Route» («Η Διαδρομή των Φοινίκων») του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην κατηγορία «Innovative and creative enhancement of a cultural/archaeological site».


Το βραβείο παρέλαβε στη Σικελία εκ μέρους των δύο Οργανισμών η πρόεδρος της Συνομοσπονδίας «The Phoenicians’ Route», Έλενα Τάνου, η οποία το παρέδωσε στους προέδρους του ΟΝΕΚ και της ΕΤΑΠ Λάρνακας, καθώς και στον δήμαρχο Λάρνακας, Ανδρέα Βύρα, σε σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2021 στον αρχαιολογικό χώρο του αρχαίου λιμανιού του Κιτίου.

Τρισδιάστατο ταξίδι στο χρόνο μέχρι το 900 π.Χ.

Ενδεικτικό της σημασίας του έργου είναι ότι για πρώτη φορά στην Κύπρο αρχαία ερείπια αναστηλώνονται εικονικά σε τρισδιάστατη μορφή. Η εν λόγω βράβευση αποτελεί το επιστέγασμα σειράς κοινών πρωτοβουλιών της ΕΤΑΠ Λάρνακας και του ΟΝΕΚ που αφορούν ψηφιακές αναβαθμίσεις σημαντικών μνημείων της περιφέρειας Λάρνακας. Το συγκεκριμένο έργο αφορά στην τρισδιάστατη εικονική αναστήλωση του αρχαίου λιμανιού του Κιτίου σε πέντε χρονολογικές φάσεις, από το 900 π.Χ. έως το 300 π.Χ. Για την υλοποίηση αξιοποιήθηκαν τα αρχαιολογικά ευρήματα και μελέτες της γαλλικής αρχαιολογικής αποστολής, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα λογισμικό πρόγραμμα, το οποίο σε συνδυασμό με τον εξοπλισμό εικονικής πραγματικότητας δίδει τη δυνατότητα στον χρήστη να δει τρισδιάστατα το αρχαίο λιμάνι και τον περιβάλλοντα χώρο ακριβώς όπως ήταν πριν 2.500 χιλιάδες χρόνια!


Πρόκειται για μια καθ’ όλα διαδραστική και καινοτόμα εμπειρία, η οποία μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο δίνοντάς μας τη δυνατότητα να δούμε τις κεκλιμένες ράμπες και τη ρυμούλκηση των πλοίων πάνω σε αυτές, τις τριήρεις, το ιερό και τα εργαστήρια που βρίσκονταν γύρω από το λιμάνι. Επίσης, σημαντικό είναι ότι αρχαιολογικά ευρήματα που εντοπίστηκαν στον αρχαιολογικό χώρο ενσωματώθηκαν στο τρισδιάστατο βίντεο, έτσι ώστε ο χρήστης να μπορέσει να τα δει υπό μορφή 360° και να μάθει πληροφορίες γι’ αυτά. Το βίντεο είναι διαθέσιμο στο YouTube και στο Facebook.

Το πρόγραμμα «Διαδρομές των Φοινίκων» αναφέρεται στο δίκτυο σύνδεσης των μεγάλων ναυτικών διαδρομών που χρησιμοποιούνταν από τους Φοίνικες ως ουσιώδεις διαδρομές για διεξαγωγή εμπορίου και πολιτιστικής επικοινωνίας στη Μεσόγειο από τον 12ο αιώνα π.Χ. Μέλη του δικτύου αυτού είναι η Κύπρος, η Αλβανία, η Κροατία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, ο Λίβανος, η Μάλτα, η Παλαιστίνη, η Ισπανία και η Τυνησία.

Όλες αυτές οι χώρες, σύμφωνα με την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης, θα συνεργαστούν για τη δημιουργία στρατηγικών πολιτιστικού τουρισμού σε ευρωμεσογειακό επίπεδο με αναγνώριση της πολιτιστικής διαδρομής από το Συμβούλιο της Ευρώπης.


Πηγή έμπνευσης για σύγχρονες τουριστικές πρακτικές

Όπως τονίζει η ΕΤΑΠ, η συμμετοχή της Κύπρου στο πρόγραμμα ενισχύεται με την εκλογή της διακεκριμένης Έλενας Τάνου στη θέση της προέδρου του πρότζεκτ «Διαδρομές των Φοινίκων» για την περίοδο 2021-2022, ενώ η λειτουργός της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας, Νανά Ασμένη Παύλου, είναι μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης του προγράμματος.

Η κα Τάνου δήλωσε ότι η εκπληκτική κληρονομιά που αφέθηκε στην Κύπρο από τους Φοίνικες, πρωτοπόρους στο εμπόριο και στη μετάδοση του πολιτισμού ένεκα της συνάντησης με άλλους σπουδαίους μεσογειακούς πολιτισμούς, θα είναι η πηγή έμπνευσης για την παραγωγή σύγχρονων και δημιουργικών τουριστικών πρακτικών.

Η Κύπρος αποτέλεσε κόμβο για τους Φοίνικες από τον 8ο αιώνα π.Χ. και το αρχαίο Κίτιο έπαιξε κομβικό ρόλο, όπως αποδεικνύεται από τα εξαιρετικής σημασίας αρχαιολογικά ευρήματα της Γαλλικής Αρχαιολογικής Αποστολής στις τοποθεσίες Καθαρή, Παμπούλα και Καμηλάρκα. Υπάρχουν επίσης ευρήματα σύνδεσης με τον φοινικικό πολιτισμό, τα οποία εκτίθενται στο Μουσείο Πιερίδη.


 

4D8F0Df6C15E51D726Ac308E61702200 A 1

Προµετωπίδα προσέλκυσης τουρισµού
Με την ολοκλήρωση των ανασκαφών στο αρχαίο λιµάνι αναµένεται ότι θα αρχίσει να εφαρµόζεται το διαχειριστικό σχέδιο για ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος, θα είναι ασφαλής και φιλικός στο κοινό, µε καθορισµένες διαδροµές για πεζούς και ΑµεΑ, σήµανση για την κυκλοφορία των επισκεπτών και πληροφοριακές πινακίδες.
Το αρχαίο λιµάνι θα είναι το ένα από τα τρία σηµεία ενδιαφέροντος του µεγάλου Αρχαιολογικού Πάρκου που σχεδιάζει ο ∆ήµος Λάρνακας. Οι άλλοι δύο είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο και το ψηφιδωτό µε τους Άθλους του Ηρακλή.
Ο δήµαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, τόνισε ότι ο αρχαιολογικός πλούτος της Λάρνακας µπορεί να γίνει η προµετωπίδα στην προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών. «Η Λάρνακα είναι από τις 20 αρχαιότερες πόλεις στον κόσµο που έχουν συνεχιζόµενη κατοίκηση στον ίδιο τόπο, κάτι που δεν αναδείξαµε στο βαθµό που έπρεπε», σηµείωσε.

 

Τάσος Περδίος

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.