Αρχές 2ου τριμήνου 2022 τα αποτελέσματα για νέο εμβόλιο κατά της Όμικρον από τη Moderna

Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Moderna αναμένεται να ξεκινήσει δοκιμές για ένα νέο εμβόλιο που θα είναι σχεδιασμένο να στοχεύει τη μετάλλαξη Όμικρον στις αρχές του νέου έτους, δήλωσε το πρωί στο βρετανικό Sky News ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της εταιρείας Δρ Πολ Μπέρτον.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι μετά από «πολύ έντονη δραστηριότητα κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους», τα πρώτα αποτελέσματα θα πρέπει να αναμένονται πιθανώς στην αρχή του δεύτερου τριμήνου του 2022.

Ο Δρ Μπάρτον είπε ότι η ανοσία και η προστασία από τις δύο δόσεις του εμβολίου της Moderna και άλλων εταιρειών έναντι της Όμικρον φθίνει ακόμα και κατά 40 φορές μετά από τρεις με έξι μήνες. Τόνισε, όμως, πως με την ενισχυτική δόση η ανοσία αυξάνεται ξανά σε υψηλό βαθμό. «Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι η ενισχυτική δόση μπορεί να προστατεύει έναντι της παραλλαγής Όμικρον», είπε ο επιστήμονας της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας το εμβόλιο της οποίας χορηγείται ως τρίτη δόση στο Ην. Βασίλειο, μαζί με εκείνο της Pfizer.

Σημείωσε δε ότι τα αντισώματα στον οργανισμό μετά από την αναμνηστική δόση «αυξάνονται γρήγορα».

Χαρακτήρισε την Όμικρον «σοβαρή μετάλλαξη», υπογραμμίζοντας τα στοιχεία από τη Νότια Αφρική που δείχνουν πως έχει την ικανότητα να προσβάλλει ανθρώπους που έχουν νοσήσει.

Επικαλέστηκε επίσης στοιχεία από τη Δανία σύμφωνα με τα οποία τα ποσοστά νοσηλειών λόγω της Όμικρον είναι παρόμοια με εκείνα για τη Δέλτα.

Ο Δρ. Μπέρτον είχε εκφράσει την Τρίτη ενώπιον βρετανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής ανησυχία για την πιθανότητα ανάδειξης μίας νέας επικίνδυνης μετάλλαξης σε περίπτωση που κάποιος προσβληθεί ταυτόχρονα από τις μεταλλάξεις Όμικρον και Δέλτα, οι οποίες είναι ταυτόχρονα σε γενική κυκλοφορία.

Όπως είχε αναφέρει, υπάρχει η πιθανότητα οι δύο παραλλαγές να μοιραστούν γενετικό υλικό, δημιουργώντας ένα νέο στέλεχος, κάτι που θα συνιστούσε λόγο περαιτέρω ανησυχίας.

Στη συνέντευξη του στο Sky News σχολίασε ότι η ταυτόχρονη διασπορά των δύο μεταλλάξεων συνιστά σημαντική απειλή.

Σχολιάζοντας την προειδοποίηση αυτή, Βρετανοί επιστήμονες επισήμαναν ότι έχουν ήδη υπάρξει τρεις περιπτώσεις συνδυασμού δύο παραλλαγών του κορωνοϊού λόγω ταυτόχρονης προσβολής ενός ατόμου και ανάδειξης μιας νέας τρίτης παραλλαγής.

Δύο από τις περιπτώσεις αυτές εντοπίστηκαν στην Ισπανία και στην Καλιφόρνια, στα τέλη Ιανουαρίου και στις αρχές Φεβρουαρίου αντίστοιχα, αλλά σε όλες τις περιπτώσεις η νέα παραλλαγή εξαφανίστηκε μετά από λίγες δεκάδες κρούσματα.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.