Αρχές Ιουνίου οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ξεκίνησε η συζήτηση για το πρώτο «επιδιορθωτικό» πακέτο αλλαγών και αναμένεται το δεύτερο

 

Για τις 9 Ιουνίου 2024 και όχι τον Μάιο έχουν προγραμματιστεί οι επόμενες εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίες θα αποτελέσουν και την απαρχή των νέων οργανισμών.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, οι ευρωεκλογές καθορίστηκε ότι θα γίνουν στις 9 Μαΐου. Δεδομένου ότι από τώρα και στο εξής οι τοπικές εκλογές θα γίνονται μαζί με τις ευρωεκλογές, τότε και η ανάδειξη των νέων τοπικών Αρχών μεταφέρεται για τον Ιούνιο. Επομένως, η ημερομηνία έναρξης ισχύος των νέων οργανισμών και ανάληψη των καθηκόντων από τους εκλεγμένους θα είναι η 1η Ιουλίου 2024.

Ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων και ο καταμερισμός τους σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα θα κλειδώνει στις 2 Απριλίου, όταν και θα οριστικοποιείται ο αριθμός των εκλογέων. Ωστόσο θα ανακοινώνεται επίσημα με υπουργικό διάταγμα 30 μέρες πριν τις εκλογές.

Ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου παρουσίασε χθες τα τροποποιητικά νομοσχέδια για τους δήμους και κοινότητες που κατατέθηκαν στη Βουλή. Πρόκειται για το πρώτο πακέτο το οποίο ρυθμίζει μια σειρά από στρεβλώσεις και ελλείψεις που δημιουργήθηκαν λόγω των αλλαγών στη μεταρρύθμιση, που προέκυψαν την τελευταία στιγμή. Αυτό το πακέτο επιλαμβάνεται θέματα που έχουν να κάνουν με τις εκλογές, καθώς είναι προτεραιότητα να ληφθούν αποφάσεις πριν πλησιάσουμε στις εκλογές.

Μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε και το τροποποιητικό νομοσχέδιο για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς.

Αν και δεν είχε κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στους Επαρχιακούς Οργανισμούς, το υπουργείο είχε κάνει αναφορά, με τον πρόεδρο της Ένωσης Δήμων και τον πρόεδρο της Ένωσης Κοινοτήτων να αντιδρούν αναφέροντας ότι δεν είναι εις γνώσιν τους οι τροποποιήσεις. Ο υπουργός δεσμεύτηκε να συναντηθούν.

Επίσης, σύμφωνα με το Υπουργείο, τον Σεπτέμβριο θα κατατεθεί και το δεύτερο πακέτο τροποποιήσεων με το οποίο θα ρυθμίζονται οι επικίνδυνες οικοδομές, θέματα κοινωνικής πολιτικής, αρμοδιότητες των κοινοτήτων σε σχέση με τα συμπλέγματα υπηρεσιών κ.ά.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο διευκρίνισε σε ό,τι αφορά την αντιμισθία των δημάρχων ότι θα κυμαίνεται ανάλογα με τους εκλογείς. Συγκεκριμένα, οι δήμαρχοι θα λαμβάνουν μεταξύ €4.000- €5.750 τον μήνα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Άριστος Δαμιανού, ανέφερε ότι η Επιτροπή θα ολοκληρώσει τη σχετική συζήτηση μέχρι τον ερχόμενο Ιούλιο και επανέλαβε την έκκληση όπως «ανεξαρτήτως των επιμέρους διαφωνιών μας, με φειδώ να προχωρήσουμε σε αλλαγές, γιατί σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου», γιατί όχι μόνο δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί η μεταρρύθμιση, αλλά θα εκτεθεί η Κύπρος ανά το παγκόσμιο.

Σημείωσε ότι το μεγαλύτερο θεσμικό πρόβλημα είναι το γεγονός ότι έχει ρυθμιστεί την τελευταία στιγμή από την ολομέλεια της Βουλής ότι ο πρόεδρος του Επαρχιακού Οργανισμού θα εκλέγεται, και αυτό δημιουργεί στρεβλώσεις, αφού δεν υπάρχουν πρόνοιες για τις διαδικασίες, τις αρμοδιότητες και τις αντιμισθίες του προέδρου, αλλά κυρίως επηρεάζεται η φιλοσοφία της μεταρρύθμισης.

Είπε επίσης ότι το ΑΚΕΛ θα κάνει πολύ περιορισμένες εισηγήσεις για τις τροποποιήσεις και ότι η επαναφορά της εκλογής του προέδρου των Ε.Ο. μέσα από τα Διοικητικά Συμβούλια θα είναι μια από αυτές.

Ωστόσο ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ζήτησε να γίνουν ριζικές αλλαγές.

Γιάννης Κακαρής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy