Αρχές Νοεμβρίου η συνάντηση Αναστασιάδη-Τατάρ

Ελπίζουν σε αλλαγή των θέσεων Τατάρ στο Κυπριακό - «Παγίδα» χαρακτηρίζει ο νέος Τ/κ ηγέτης την ομοσπονδία

Αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να οριστεί η πρώτη συνάντηση γνωριμίας μεταξύ Αναστασιάδη και «νεοεκλεγέντα» Ερσίν Τατάρ, όπως είπε σήμερα το πρωί ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, μιλώντας στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ.

Ελπίζουν σε αλλαγή των θέσεων Τατάρ στο Κυπριακό

Την ώρα που οι Νίκος Αναστασιάδης και Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφραζαν την ελπίδα ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, να μην προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού με τις θέσεις που έχει διατυπώσει μέχρι σήμερα, ο κ. Τατάρ διαμηνούσε ότι: «Η ομοσπονδία είναι εντελώς παγίδα. Στο πλαίσιο αυτής της παγίδας η Τουρκία θα έφευγε από δω και η πλειοψηφία θα κατάπινε τη μειοψηφία σαν χάπι. Είναι πολύ περισσότεροι αυτοί από εμάς. Η οικονομία τους είναι σε καλή κατάσταση, όλος ο κόσμος τούς στηρίζει οικονομικά. Εμείς είμαστε όρθιοι μόνο με στήριξη της Τουρκίας. Φτάσαμε μέχρι εδώ μαζί με την Τουρκία και θα συνεχίσουμε μαζί τους». Καλωσορίζοντας τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής με την Αίγυπτο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε πως «εμείς παραμένουμε σταθεροί στην εξεύρεση μιας λύσης που θα είναι λειτουργική και συνεπώς βιώσιμη, που θα στηρίζεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά βεβαίως και στις αρχές και αξίες της ΕΕ, χώρα-μέλος της οποίας είμαστε και θα παραμείνουμε και μετά τη λύση». Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε πως πρόσφατα έγινε μέσα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα η επιλογή νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη για να προσθέσει πως έχει επικοινωνήσει μαζί του και του εξέφρασε την ετοιμότητά του και την αποφασιστικότητα να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία ο ΓΓ των ΗΕ θέλει να συγκαλέσει προκειμένου να επαναρχίσει ένας δημιουργικός διάλογος, έτσι ώστε επιτέλους να επικρατήσει πραγματική ειρήνη τόσο στην Κύπρο όσο και στην περιοχή. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός χαιρέτισε την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ιδίου του κ. Αναστασιάδη «να προσέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων για την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης».

Τατάρ: «Περήφανος που είμαι άνθρωπος της Τουρκίας»

«Η “τδβκ” θα συνεχίσει να υπάρχει, οι εγγυήσεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν, θα ξεκινήσουμε διάλογο σε αυτό το πλαίσιο με τους Ε/κ», δήλωσε ο νέος ηγέτης των Τ/κ, Ερσίν Τατάρ, σε συνέντευξή του στο διαδικτυακό κανάλι TVNET, την οποία δημοσιεύει πρωτοσέλιδα η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ υπό τον τίτλο «Είμαι περήφανος που είμαι ο άνθρωπος της Τουρκίας. Γκρέμισα ένα κάστρο». Στη συνέντευξή του ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι υποστηρίζουν δύο κράτη, το ένα δίπλα στο άλλο. «Η ομοσπονδία είναι εντελώς παγίδα. Στο πλαίσιο αυτής της παγίδας η Τουρκία θα έφευγε από δω και η πλειοψηφία θα κατάπινε τη μειοψηφία σαν χάπι. Είναι πολύ περισσότεροι αυτοί από εμάς. Η οικονομία τους είναι σε καλή κατάσταση, όλος ο κόσμος τούς στηρίζει οικονομικά. Εμείς είμαστε όρθιοι μόνο με στήριξη της Τουρκίας. Φτάσαμε μέχρι εδώ μαζί με την Τουρκία και θα συνεχίσουμε μαζί τους», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι με τον Μουσταφά Ακιντζί δεν είχε ποτέ την ίδια πολιτική σκέψη. «Ο Ακιντζί στηρίζει πιο πολύ συνεταιρισμό με τους Ε/κ. Έχουμε κι εμείς δικαιώματα», ανέφερε. Υποστήριξε ότι για ένα πιο ευτυχισμένο μέλλον πρέπει να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με την Τουρκία. «Μόνος στόχος μου είναι οι Τ/κ να ζήσουν με μεγαλύτερη ευημερία και ασφάλεια. Γι’ αυτό θέλουμε στήριξη από την Τουρκία όταν φτάσει η ώρα. Όλα αυτά είναι το δικό μου όραμα, οι δικές μου σκέψεις», ανέφερε

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News