«Αρχή άνδρα δείκνυσι»…

Του Κώστα Κατσώνη

Καθώς οδεύουµε σε λίγες µέρες στις κάλπες για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, ο λαός αντιλαµβάνεται πλέον και βιώνει στο πετσί του την κοινωνική αναλγησία, αλλά και την πασιφανή ανικανότητα των κυβερνώντων. Όχι µόνο αδυνατούν να δώσουν λύσεις κοινωνικά δίκαιες σε χρονίζοντα προβλήµατα που ταλανίζουν τους πολίτες και κάνουν δύσκολη έως ανυπόφορη και αβίωτη την καθηµερινότητά τους, αλλά περί άλλα τυρβάζουν, την ίδια ώρα που µε «υπεροψίαν και µέθην» επαίρονται για τα «επιτεύγµατά» τους.

Του λόγου το αληθές καταδεικνύει η εικόνα που εκπέµπει σήµερα η κυβέρνηση του απερχόµενου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και των συγκυβερνώντων και συν-πηδαλιούχων Νίκου Χριστοδουλίδη, Αβέρωφ Νεοφύτου και ΣΙΑ. Είναι, κατά τεκµήριο και κατά γενική οµολογία, µια εικόνα πλήρους αποδιοργάνωσης, αν όχι και διάλυσης.

Κρίνοντας την απερχόµενη διακυβέρνηση, µε τη µέγιστη δυνατή αντικειµενικότητα, χωρίς τάσεις µηδενιστικές, κάθε ανεξάρτητος παρατηρητής, αλλά και ο πιο φανατικός ακόµα υποστηρικτής τους, δεν µπορεί παρά να συµφωνήσει πως η εικόνα που εκπέµπει σήµερα η ταλαίπωρη και µοιρασµένη εδώ και 48 χρόνια Κυπριακή ∆ηµοκρατία δεν µας τιµά και δεν µας αρµόζει ποσώς.

Από πού να αρχίσει κανείς και πού να σταµατήσει; Να πούµε για την Υγεία και για τα δηµόσια νοσηλευτήρια που έχουν αφεθεί στο έλεος του Θεού, µε αποτέλεσµα να χάνονται ανθρώπινες ζωές στην αναµονή. Την ώρα που απεργούν ιατροί και νοσηλευτές διεκδικώντας τα αυτονόητα -συλλογικές συµβάσεις και επαγγελµατική κατοχύρωση και οι φαρµακοποιοί απαιτούν τη στοιχειώδη επάρκεια φαρµάκων; Να πούµε για την Παιδεία, το µπάχαλο µε τα τετράµηνα, το διάτρητο σύστηµα των «ενιαίων» εξετάσεων», που καταργήθηκαν πριν από 15 χρόνια ακριβώς και τις εγγενείς αδυναµίες τους και επανακαθιερώθηκαν αστόχαστα και συνεχίζουν να ταλαιπωρούν µαθητικές, εκπαιδευτικούς και γονείς, µε τον νυν Υπουργό της Παιδείας να εµµένει ετσιθελικά στη διατήρησή τους; Να πούµε για την Αυτόµατη Τιµαριθµική Αναπροσαρµογή (ΑΤΑ), ένα κεκτηµένο εδώ και δεκαετίες εργατικό δικαίωµα, που θέλουν οι εργοδοτικές οργανώσεις να καταργήσουν και οι κυβερνώντες αρνούνται να το κατοχυρώσουν, ενώ αδυνατούν, λόγω προφανούς ανικανότητας, να επιτύχουν µια συµβιβαστική λύση; Να πούµε για το σχέδιο για τον Ακάµα που δέκα χρόνια κυοφορούσαν και επείγονται τώρα να εξαγγείλουν, χωρίς καν οι δύο αρµόδιοι υπουργοί να συµφωνούν µεταξύ τους και µε τους κατοίκους της περιοχής και τους περιβαλλοντιστές να πνέουν τα µένεα; Και τι να πούµε ακόµα για την εικόνα που εκπέµπουµε ως χώρα διεθνώς; «Πλυντήριο» ξεπλύµατος χρήµατος Ρώσων ολιγαρχών αποκαλούν την Κύπρο οι Αµερικανοί «φίλοι και εταίροι µας». Ενώ ο απερχόµενος Πρόεδρος και οι στενοί συνεργάτες του έχουν διεθνώς ρεζιλέψει τη µικρή και µαρτυρική κατά τα άλλα πατρίδα µας µε τα σκάνδαλα των «χρυσών» διαβατηρίων, τα Pandora και τα Panama Papers, το σκάνδαλο της παράνοµης παρακολούθησης πολιτών (κατασκοπευτικό βαν), για το οποίο οι Εισαγγελικές Αρχές αρνούνται να συνεργαστούν µε την αρµόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για την αναξιοπιστία σε σχέση µε το Κυπριακό και τόσα άλλα;

«Αρχή άνδρα δείκνυσι», έλεγαν οι αρχαίοι ηµών πρόγονοι. Και η δεκάχρονη συναγερµική εξουσία το έχει αναδείξει περίτρανα! Θέλουµε να συνεχίσουµε «αυτό που έχουµε»; Προφανώς όχι! Έχουµε επιλογή! Είναι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, που µπορεί να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας µας διεθνώς και να εργαστεί για την επανένωση του νησιού µας και για τις καλύτερες µέρες, που όλοι προσδοκούµε και δικαιούµαστε!

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.