Αρχή κατά της Διαφθοράς: Άτομα με διασύνδεση με τα «χρυσά» διαβατήρια στον κατάλογο για επιλογή

Διαφωνίες για υποψηφίους στην Αρχή κατά της Διαφοράς – Γνωστοί επιχειρηματίες και άτομα με διασύνδεση με τα «χρυσά» διαβατήρια

 

Σοβαρές πολιτικές αντιδράσεις από ΑΚΕΛ και Οικολόγους πυροδότησε το περιεχόμενο του 15μελούς καταλόγου των υποψηφίων για διορισμό στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, τον οποίο ετοίμασε και θα υποβάλει σήμερα προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη το αρμόδιο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο.

Μετά την εξέταση χθες του περιεχομένου του καταλόγου σε κλειστή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, υπέδειξε ότι εκ πρώτης όψεως, ιδιαίτερα σε σχέση με τα προτεινόμενα προς διορισμό στη θέση μελών της Αρχής, ο κατάλογος περιλαμβάνει έναν πολύ μεγάλο αριθμό ατόμων που έμμεσα ή άμεσα σχετίζονται με συγκεκριμένα επιχειρηματικά τραπεζικά και άλλα συμφέροντα και με δραστηριότητες οι οποίες συνδέονται με το πρόγραμμα των «χρυσών» διαβατηρίων.

Ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι ζητήθηκε από το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο να μεταφέρει τις επιφυλάξεις του ΑΚΕΛ προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τόνισε παράλληλα ότι όλοι κρίνονται από το αποτέλεσμα, ενώ σημείωσε ότι η Αρχή θα κριθεί από το έργο της και θα πρέπει να διαθέτει αντικειμενική αμεροληψία.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, εξέφρασε την απογοήτευσή του για το περιεχόμενο του καταλόγου, καθώς, όπως κατήγγειλε, υπάρχουν άτομα με στενές διασυνδέσεις με τον επιχειρηματικό κόσμο που μπορεί να έχουν σχέση με διαβατήρια-τράπεζες και με πολιτικά κόμματα. Το Κίνημα, είπε, ανησυχεί για το πώς θα προχωρήσει το έργο της Αρχής όταν υπάρχουν τέτοιου είδους διασυνδέσεις.

Πάντως ο πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Τορναρίτης, ανέφερε ότι μέσα από τη συζήτηση το στοιχείο που κυριάρχησε είναι ότι οι βουλευτές ευελπιστούν από τον κατάλογο να γίνουν οι καλύτερες των επιλογών, μακριά και αποσυνδεδεμένες από τα όποια συμφέροντα. Υπενθυμίζεται ότι η Αρχή αποτελείται από τον Επίτροπο Διαφάνειας και τέσσερα μέλη. Με βάση τη νομοθεσία, το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο εισηγείται προς τον Πρόεδρο κατάλογο τριπλάσιο των μελών, δηλαδή δεκαπέντε άτομα, εκ των οποίων θα επιλεγούν οι πέντε που θα πληρώσουν τις θέσεις της Αρχής. Η αν. πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, δήλωσε ότι τα άτομα τα οποία θα επιλεγούν θα κριθούν εκ του αποτελέσματος και από το κατά πόσον θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης άτομα τα οποία εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς.

 

Αντιδρούν ΑΚΕΛ – Οικολόγοι
Τη δυσαρέσκειά τους εξέφρασαν χθες τα κόμματα ΑΚΕΛ και Οικολόγοι σε σχέση με τα άτομα που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των υποψηφίων για διορισμό στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, αφού αυτός, όπως ανέφεραν εκπρόσωποι τους, περιλαμβάνει έναν πολύ μεγάλο αριθμό ατόμων που έμμεσα ή άμεσα σχετίζονται με συγκεκριμένα επιχειρηματικά τραπεζικά και άλλα συμφέροντα και με δραστηριότητες οι οποίες συνδέονται με το πρόγραμμα των «χρυσών» διαβατηρίων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy