Αρχή κατά της Διαφθοράς: Μιλούν στην «Χ» και τα πέντε νεοδιορισμένα μέλη

Δύσκολη υπόθεση η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής στην Κύπρο

Θολό είναι ακόμη το τοπίο για τον τρόπο με τον οποίο θα εργαστούν ο πρόεδρος και τα μέλη της Αρχής κατά της Διαφθοράς, η θητεία της οποίας θα είναι εξαετής. Τα μέλη της Αρχής στρώθηκαν στη μελέτη της σχετικής νομοθεσίας, προκειμένου να κατανοήσουν πλήρως το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα εργαστούν. Παράλληλα, δεν έχει καθοριστεί ακόμη ο χρόνος στον οποίο η Αρχή θα ξεκινήσει εργασίες, αφού μέχρι τώρα δεν έχει εξευρεθεί ούτε ο χώρος στέγασης ούτε το αναγκαίο προσωπικό υποστήριξης.

 

Ο πρόεδρος και τα μέλη της Αρχής κατά της Διαφθοράς διαβεβαιώνουν ότι θα εφαρμόσουν πλήρως τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας και δεν θα διστάσουν να αγγίξουν όσους εμπλέκονται

 

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Με βάση τη νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή, η Αρχή κατά της Διαφθοράς έχει ως αποστολή να «διερευνά, αυτεπάγγελτα ή ύστερα από υποβολή καταγγελίας, πράξεις διαφθοράς στον δημόσιο τομέα, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στον ιδιωτικό τομέα».

Μεταξύ άλλων, η Αρχή είναι υπεύθυνη για το συντονισμό των δράσεων των υπηρεσιών του δημοσίου τομέα, του ευρύτερου δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την πρόληψη και την καταπολέμηση πράξεων διαφθοράς σε εθνικό επίπεδο, ενώ θα αξιολογεί τους κινδύνους που σχετίζονται με πράξεις διαφθοράς, θα καθορίζει τους δείκτες αξιολόγησης και, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, θα συντάσσει εκθέσεις με απόψεις, εισηγήσεις και συστάσεις για την πρόληψη και καταπολέμηση τέτοιων πράξεων, τις οποίες θα αποστέλλει στις κατά περίπτωση αρμόδιες Αρχές για ενημέρωση, απόψεις ή/και τυχόν ενέργειες. Ακόμα, θα μπορεί να διερευνά και να αξιολογεί οποιαδήποτε καταγγελία, πληροφορίες ή δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα περιέρχονται σε γνώση της, τα οποία σχετίζονται με πράξεις διαφθοράς στον δημόσιο τομέα, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στον ιδιωτικό τομέα.

Σημειώνεται ότι τα μέλη της Αρχής διορίστηκαν μόλις την περασμένη Τρίτη και εκκρεμεί η εξεύρεση χώρου στέγασης και προσωπικού που θα στελεχώσει την Αρχή.

Την Τρίτη η πρώτη συνάντηση των μελών

Όπως ανέφερε στη «Χαραυγή» ο Επίτροπος Διαφάνειας, πρώην δικαστής, Χάρης Πογιατζής, ο οποίος θα προΐσταται της Αρχής, ένα πρώτο πλάνο δράσης θα καταρτιστεί στην πρώτη συνάντηση των μελών. Όπως εξήγησε, δεν είχαν κάτι έτοιμο εκ των προτέρων, αφού κανένας δεν γνώριζε ότι το όνομά του βρισκόταν στον κατάλογο επιλογής που κατατέθηκε ενώπιον του Προέδρου Αναστασιάδη από το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο.

Η πρώτη συνάντηση γνωριμίας Προέδρου και μελών έχει καθοριστεί για την Τρίτη 10 Μαΐου στις 10:30 το πρωί και σύμφωνα με τον κ. Πογιατζή θα συζητηθεί το πλάνο μέσα στο οποίο θα κινηθούν. Τα πρώτα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος, πρόσθεσε, είναι το πώς θα συζητήσουν με την κυβέρνηση τα θέματα της στέγασης, της στελέχωσης και της τεχνικής υποστήριξης. Αν δεν γίνουν πρώτα αυτά, σημείωσε, δεν θα ξεκινήσουν δουλειά και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να δημιουργήσουν ένα σύστημα λειτουργίας που να είναι αποδοτικό. Ήδη, ανέφερε, επικοινώνησαν με την Υπουργό Δικαιοσύνης, η οποία τους διαβεβαίωσε ότι αυτές οι διαδικασίες θα προχωρήσουν γρήγορα.

Ο κ. Πογιατζής γνωστοποίησε ακόμη ότι για να μπορέσουν να ξεκινήσουν δουλειά, θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες παραίτησης των μελών από άλλα πόστα ή αρμοδιότητες και υποχρεώσεις που έχουν, όπως προνοεί η νομοθεσία, για να μπορούν να ασκήσουν απρόσκοπτα τα καθήκοντά τους. Ο ίδιος θα πρέπει να παραιτηθεί από την προεδρία της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού και σιγά-σιγά να δρομολογηθούν οι διαδικασίες.

Το μέλος της Αρχής Μιχαήλ Κωνσταντινίδης, ο οποίος διετέλεσε και γενικός διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, σημείωσε ότι ο νόμος είναι πολύ αυστηρός και οι επιπτώσεις για οποιοδήποτε μέλος δεν τον ακολουθήσει θα είναι σοβαρές. Πρόσθεσε ότι οι όροι εντολής που περιλαμβάνονται στο νόμο τον οποίο ψήφισε η Βουλή δίνουν στην Αρχή τα αναγκαία όπλα για να μπορέσει να καταπολεμήσει το καρκίνωμα για την Κύπρο που ονομάζεται διαφθορά.

Από την πλευρά της η κοινωνιολόγος Τατιάνα Ζαχαριάδου επεσήμανε ότι η Αρχή θα κάνει τη δουλειά της, όμως χρειάζεται τη συμπαράσταση και του κόσμου και των μέσων ενημέρωσης προς αυτή την κατεύθυνση. Σημείωσε επίσης ότι πρέπει να αλλάξει η κουλτούρα και η ηθική στον τόπο.

Η δικηγόρος Ελένη Πατέρα-Δημοσθένους υπογράμμισε ότι η Αρχή έχει, μεταξύ άλλων, αποστολή να διερευνά μετά από καταγγελία ή αυτεπάγγελτα πράξεις διαφθοράς προσώπων του δημοσίου τομέα ή του ευρύτερου δημοσίου τομέα και προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούν.

Δεν είναι εύκολη η πάταξη της διαφθοράς

Θέσαμε στα μέλη της Αρχής το ερώτημα κατά πόσον είναι εύκολο να παταχθεί η διαπλοκή και η διαφθορά στην Κύπρο, αφού, όπως αποκαλύφθηκε τα τελευταία χρόνια, το πρόβλημα είναι μεγάλο.

Ο κ. Πογιατζής απάντησε ότι έχει πλήρη συναίσθηση των καθηκόντων του και του τι νιώθει η κοινωνία. Παράλληλα, γνωρίζει ότι υπάρχει και μια καχυποψία ανάμεσα στους πολίτες για το ότι όποια επιτροπή διοριστεί για να καταπολεμήσει τη διαφθορά ίσως να είναι μέρος του συστήματος, ίσως να είναι διαπλεκόμενο ή μέρος της διαφθοράς και δεν θα είναι σε θέση ή δεν θα θέλει να καταπολεμήσει τη διαφθορά. Αυτή η προκατάληψη πρέπει να εξαλειφθεί, διότι εκείνο που θα προσπαθήσουν να κάνουν είναι ό,τι είναι δυνατό και κυρίως με διαφάνεια. Τόνισε παράλληλα ότι δεν θέλει να πει μεγάλα λόγια, όμως διαβεβαίωσε ότι θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν και κυρίως χωρίς έξωθεν ή άνωθεν παρέμβαση.

Ο λογιστής/ελεγκτής, πρώην γενικός διευθυντής του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας, Νίκος Ζαμπακίδης, δήλωσε ότι από τη στιγμή που υπάρχει καλή θέληση, πιστεύει ότι μπορούν να δουλέψουν προς την ορθή κατεύθυνση, πόσω δε μάλλον εάν υπάρχει συμπαράσταση από την κοινωνία.

Η κα Ζαχαριάδου σημείωσε ότι υπάρχει η θέληση αλλά και η πολιτική βούληση, υπογραμμίζοντας ότι «τα πράγματα έφτασαν στο απροχώρητο και δεν έχουμε επιλογή να κάνουμε πίσω». Άλλωστε, πρόσθεσε, από τη στιγμή που υπάρχουν σαφείς οδηγίες από την ΕΕ, δεν έχουμε περιθώριο να σφυρίζουμε αδιάφορα και η μόνη επιλογή είναι να πολεμηθεί η διαφθορά.

Ο κ. Κωνσταντινίδης από την πλευρά του είπε ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά θα πρέπει να γίνει η προσπάθεια, έχοντας και ως παράδειγμα άλλες χώρες που είναι σε καλύτερη θέση από την Κύπρο στον τομέα αυτό. Γι’ αυτό, ανέφερε, χρειάζεται και αποφασιστικότητα αλλά και σοβαρότητα.

Καμία διάκριση, ακόμα και για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη

Στην ερώτηση αν υπάρχει η πολιτική βούληση και το θάρρος να κινηθούν ακόμα και εναντίον αυτού που τους διόρισε, του Προέδρου της Δημοκρατίας, από τη στιγμή που το όνομα του δικηγορικού γραφείου που φέρει το όνομά του φιγουράρει διεθνώς σε όλες τις ειδήσεις και ρεπορτάζ που γίνονται διεθνώς, ο κ. Πογιατζής είπε ότι η αναμενόμενη απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι ένα «βεβαίως». Όμως, πρόσθεσε, γνωρίζει ότι αυτή η απάντηση θα αντιμετωπιστεί με καχυποψία και ζήτησε πίστωση χρόνου για να κριθούν από τις πράξεις κι όχι από τις διακηρύξεις.

Ο κ. Κωνσταντινίδης αρκέστηκε να πει ότι δεν θα διστάσουν να αγγίξουν ό,τι χρειαστεί, ενώ η Ελένη Πατέρα-Δημοσθένους τόνισε πως θα διερευνηθούν όλες οι καταγγελίες που αφορούν πρόσωπα του ιδιωτικού, δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα και ότι ασφαλιστική δικλείδα αποτελεί η κατοχύρωση της ανεξαρτησίας της Αρχής κατά την εκτέλεση των καθηκόντων της.

Τέλος, η Τατιάνα Ζαχαριάδου είπε ότι δεν είναι σωστό να προτρέχουμε των γεγονότων και ότι πρέπει να επιδειχθεί καλή πίστη απέναντι στην Αρχή.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy