Αρχιεπισκοπή: €10εκ. για το ναό, αλλά δεν έχει μειώσει ούτε σεντ τα ενοίκια στους δεκάδες μικροκαταστηματάρχες

 «Σε νίκησα Σολομώντα»… Ο Αρχιεπίσκοπος υλοποίησε τη μεγάλη του φιλοδοξία

 

Χλιδή και εκατομμύρια για το ναό, αλλά καμία έγνοια για τον φτωχό

 

Η Αρχιεπισκοπή ξοδεύει πέραν των €10εκ. για το ναό, αλλά δεν έχει μειώσει ούτε σεντ τα ενοίκια στους δεκάδες μικροκαταστηματάρχες που ενοικιάζουν υποστατικά από την Εκκλησία

Του

Μιχάλη Μιχαήλ

Όταν είχε εξαγγελθεί η πρόθεση του Αρχιεπισκόπου για την ανέγερση του καθεδρικού ναού, οι αντιδράσεις ήταν πολλές και έντονες. Το καλοκαίρι του 2010 πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από την Αρχιεπισκοπή, αλλά, όπως γίνεται πάντα, η θέληση του άρχοντα είναι υπεράνω της θέλησης του απλού ανθρώπου.

Ο Αρχιεπίσκοπος τότε δεν δίστασε να δώσει και πολιτική διάσταση στο θέμα, λέγοντας ότι εκείνοι που διαμαρτυρήθηκαν ήταν κάποια άτομα που προέρχονταν από την Αριστερά, «είναι παιδάκια και όχι σοβαροί άνθρωποι και δεν είναι σε θέση να συμβουλεύουν την Εκκλησία» και ότι επρόκειτο για «βυζανιάρικα», «ΕΔΟΝόπουλα με καπελάκια» και «υποκινούμενους». Κι αυτό, παρά το ότι στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας λάμβαναν μέρος ο Σύνδεσμος Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών Μηχανικών, ακαδημαϊκοί του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και μέλη της Επιτροπής Αισθητικού Ελέγχου του Δήμου Λευκωσίας.

Οι διαφωνίες επικεντρώνονταν στην έκταση και το ύψος του νέου Καθεδρικού, υποστηρίζοντας ότι ο όγκος του θα αλλοιώσει την όψη μιας ιστορικής γειτονιάς της Λευκωσίας και θα επιβαρύνει το κέντρο με κυκλοφοριακά προβλήματα. Τα σχέδια τροποποιήθηκαν δύο φορές, με στόχο να μειωθούν οι αντιδράσεις σχετικά με το ύψος και το πλάτος του ναού, με το τελευταίο να αναφέρεται σε διάμετρο του θόλου γύρω στα δεκατέσσερα μέτρα, ενώ το ύψος περιορίστηκε στα 22,3 μέτρα έναντι 29 του αρχικού σχεδιασμού.

Τελικά στις 6 Ιουλίου 2010 δόθηκε το πράσινο φως για την ανέγερση του ναού από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας, την ώρα που έξω από το δημαρχείο διαδήλωναν πολίτες εναντίον της ανέγερσης.

Υπενθυμίζεται ότι η τότε δήμαρχος Λευκωσίας, Ελένη Μαύρου, είχε ταχθεί εναντίον. Υπέρ ψήφισαν από τη δημοτική ομάδα του ΔΗΣΥ: οι Νίκος Νουρής, Κάτια Απέγητου, Ιωάννης Φάκας, Ανδρέας Στυλιανού, Άριστος Δράκος, Αντώνης Αντωνίου και Νίκος Μαλέκος. Επίσης, όλα τα μέλη της δημοτικής ομάδας του ΔΗΚΟ: Ανδρέας Μούγης, Σούλα Κολλακίδου, Νίκος Πέτσας και Θεοδώρα Κναή. Από τη δημοτική ομάδα της ΕΔΕΚ: οι Αντώνης Αντώνη και Νίκος Αβρααμίδης. ΕΥΡΩΚΟ οι Άντρη Αργυρού και Ανδρέας Μάτσας. Εναντίον της ανέγερσης του ναού ψήφισαν η δήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Μαύρου, ο σύμβουλος των Οικολόγων Στέλιος Κολοκασίδης, η Ελένη Λουκαΐδου του ΔΗΣΥ και όλα τα μέλη της ομάδας του ΑΚΕΛ: Μέλια Αβραάμ, Ήβη Κανάρη, Απόστολος Κουλουρούδιας, Χριστάκης Γεωργίου, Χρίστος Ιωσήφ, Μπέττυ Κουσουλίδου και Γιώργος Μεσαρίτης.

«Δεν θα τσιγκουνευτώ τα εκατομμύρια…»

Τελικά, παρά τις αντιδράσεις, έγινε το θέλημα του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, ο οποίος δεν δίστασε να κατεδαφίσει και διατηρητέα κτίρια για να είναι ορατός από παντού ο ναός. Προβλήθηκε η αστεία δικαιολογία ότι η κατεδάφιση έγινε κατά λάθος, όταν η χούφτα του εκσκαφέα κτύπησε κατά λάθος πάνω σε έναν τοίχο! Τα θυρανοίξια του νέου ναού, οι εργασίες του οποίου δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, τελέστηκαν το Σάββατο 24 Απριλίου 2021 (Σάββατο του Λαζάρου) από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο και η πρώτη Θεία Λειτουργία στον νέο καθεδρικό ναό της Λευκωσίας τελέστηκε την Κυριακή των Βαΐων.

Ο ναός στοίχισε ήδη αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με υπολογισμούς, θα αγγίξει κάτι περισσότερο από τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε πρόσφατα στο ΡΙΚ, δεν τσιγκουνεύτηκε καθόλου. Έτσι, εκτός από την εσωτερική πολυτέλεια, που είναι αντίθετη με τη σεμνότητα της διδασκαλίας του Χριστού, ο Ιερός Ναός του Αποστόλου Βαρνάβα, εκτός από την κεντρική εκκλησία, διαθέτει μια μεγάλη πλατεία, αίθουσες εκδηλώσεων, χώρο στέγασης μουσείου αλλά και τρία παρεκκλήσια. Διαθέτει επίσης δύο υπόγειους χώρους στάθμευσης συνολικής χωρητικότητας 140 αυτοκινήτων! Ενδιαφέρον προκαλεί το ότι στο θόλο θα αγιογραφηθεί η Παναγία Βρεφοκρατούσα κατά τρόπον ώστε να είναι ορατή από τη στιγμή που οι πιστοί εισέρχονται στο ναό από οποιαδήποτε είσοδο. Επίσης ο ναός διαθέτει τέσσερα καμπαναριά.

Το τέμπλο είναι ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο

Οι πολυέλαιοι αγοράστηκαν από την Τσεχία, οι καμπάνες από την Πολωνία, οι μαρμάρινες διακοσμήσεις και τα πατώματα έγιναν εισαγωγή από την Ελλάδα. Τα ψηφιδωτά του ναού (Πλατυτέρα και Παντοκράτωρ) καθώς και οι υαλογραφίες (βιτρώ) που τοποθετήθηκαν στον τρούλο του ναού κατασκευάστηκαν στη Ρουμανία. Η δε σκαλιστή Αγία Τράπεζα κατασκευάστηκε από τα τρία ξύλα που χρησιμοποιήθηκαν στο Σταυρό του Χριστού, δηλαδή πεύκο, κυπάρισσο και κέδρο.

Κωφεύει η Αρχιεπισκοπή για μείωση των ενοικίων

Την ίδια ώρα που η Αρχιεπισκοπή ξόδεψε πέραν των 10 εκατομμυρίων ευρώ για να ανεγείρει το ναό και να τον στολίσει με κάμποση πολυτέλεια, ο Αρχιεπίσκοπος αρνείται καν να απαντήσει στο αίτημα των μικροκαταστηματαρχών για μείωση των ενοικίων λόγω της κρίσης που προήλθε από την πανδημία.

Ο Γ.Γ. της ΠΟΒΕΚ, Στέφανος Κουρσάρης, ανέφερε στη «Χαραυγή» ότι παρά τις επανειλημμένες επιστολές από την αρχή της πανδημίας προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή και τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο για να δώσει το καλό παράδειγμα να προχωρήσει στη μείωση των ενοικίων, δεν πήραν καμία απάντηση. Η Εκκλησία, είπε, δεν έχει μειώσει ούτε στο ελάχιστο τα ενοίκια στους χιλιάδες ενοικιαστές της σε ολόκληρη την Κύπρο και αυτή η στάση της ενθαρρύνει και τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες να μην προχωρήσουν ούτε αυτοί σε μείωση των ενοικίων. Πρόσθεσε ότι η ΠΟΒΕΚ θα συνεχίσει την προσπάθεια μέχρις ότου η Εκκλησία αντιληφθεί ότι θα πρέπει να συνδράμει προς την κατεύθυνση αυτή, δηλαδή της στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που διαχρονικά ενοικιάζουν επαγγελματικά υποστατικά που είναι υπό τη διαχείρισή της.

Σημειώνεται ότι επανειλημμένα στο παρελθόν οι οργανωμένοι καταστηματάρχες είχαν ζητήσει και την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου για το θέμα της εργασίας των καταστημάτων την Κυριακή χωρίς όμως αποτέλεσμα. Αποτελεί οξύμωρο σχήμα από τη μια η υπερβολική ευαισθησία που δείχνει η Αρχιεπισκοπή και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος για τους εκκλησιασμούς και από την άλλη το ότι και οι 56 Κυριακές του χρόνου είναι εργάσιμες. Γενικά η στάση της Εκκλησίας πάνω σε αυτά τα θέματα προβληματίζει και δημιουργεί αρκετά ερωτηματικά.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy