Αρχιεπισκοπή: Του έφυγε το τιμόνι και θέρισε 4 διατηρητέα κτίρια

Έκπληκτοι έμειναν οι βουλευτές και όσοι παρευρέθηκαν στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, αφού η Αρχιεπισκοπή προσπαθούσε να πείσει ότι κατά λάθος κατεδαφίστηκαν τα τέσσερα διατηρητέα κτίρια στην οδό Ισοκράτους, ενώ ο δήμαρχος Λευκωσίας επέμενε ότι ο δήμος χειρίστηκε την όλη υπόθεση με πλήρη αυστηρότητα.

Η Επιτροπή εξέτασε χθες τη συγκεκριμένη υπόθεση, την ισονομία, αλλά και γενικότερα το ζήτημα των διατηρητέων.

Ο εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής και σύμβουλος του Αρχιεπίσκοπου για αυτά τα θέματα, Χριστόδουλος Κτωρίδης, απέδωσε την κατεδάφιση των διατηρητέων κτιρίων σε «αστοχία» και «λάθος» υποστηρίζοντας ότι μετά από βροχές κατέρρευσε ένα τμήμα της μιας οικοδομής, ακολούθως πήγε η μπουλντόζα για να καθαρίσει το δρόμο και κατά λάθος κατεδάφισε και τα τέσσερα κτίρια. Σημειώνεται ότι ο κ. Κτωρίδης διετέλεσε διευθυντής του Τμήματος Πολεοδομίας γνωρίζοντας ακριβώς τις νομοθεσίες και τις διαδικασίες.

Ακολούθως ο δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ερωτήθηκε να απαντήσει γιατί ο δήμος χειρίστηκε διαφορετικά την Αρχιεπισκοπή από ό,τι έναν απλό πολίτη και γιατί δεν κινήθηκε νομικά αναστέλλοντας τις εργασίες ανέγερσης του παρακείμενου ιερού ναού αφήνοντας επίσης την υπόθεση στα μαλακά. Επίσης ερωτήθηκε να απαντήσει γιατί στη συμφωνία που επιτεύχθηκε δεν περιλαμβάνονται χρονοδιαγράμματα.

Ο κ. Γιωρκάτζης αρνήθηκε ότι «χάιδεψαν» τον Αρχιεπίσκοπο, υποστηρίζοντας ότι «είμαστε περισσότερο αυστηροί από οποιονδήποτε άλλον και στόχο είχαμε και τον πετύχαμε».

Σημείωσε ότι ο λόγος που δεν κινήθηκαν νομικά είναι γιατί οι ποινές είναι μικρότερες και για να εκδικαστεί η υπόθεση θα χρειαστούν 5-7 χρόνια. Σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα, είπε ότι σε ένα μήνα θα κατατεθούν τα σχέδια, αλλά δεν έχουν τεθεί χρονοδιαγράμματα για αποκατάσταση, με τον κ. Κτωρίδη να λέει ότι η Αρχιεπισκοπή θέλει και θα τα αποκαταστήσει.

Πιεστικά η πρόεδρος της Επιτροπής, Ελένη Μαύρου, ρωτούσε σε ποιο στοιχείο βασίστηκε ο Δήμος Λευκωσίας για να μην κινήσει ποινική διαδικασία και αναστολή του έργου, αφού εδώ και δύο χρόνια η Αρχιεπισκοπή δεν έχει αποκαταστήσει άλλο διατηρητέο που κατεδάφισε. Ωστόσο δεν δόθηκε καμία απάντηση, ούτε από το Δήμο ούτε από την Αρχιεπισκοπή για το ακίνητο της οδού Ασκληπιού.

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ είπε πως ανέμενε πως σήμερα η Αρχιεπισκοπή θα απολογείτο για την ενέργειά της, προσθέτοντας πως πλέον στέλνεται το μήνυμα ότι πρόκειται για ένα ξέφραγο αμπέλι που μπορεί ο καθένας να προχωρά σε κατεδαφίσεις.

Σε δηλώσεις της η Ε. Μαύρου ανέφερε ότι «το θέμα αφορά την ισονομία, την αίσθηση ότι όλοι είναι ίσοι απέναντι στο νόμο. Και δυστυχώς, η διαπίστωση είναι ότι στην περίπτωση αυτή δεν ικανοποιείται η βασική αυτή αρχή».

Σχετικά με τη νομοθεσία, είπε ότι είναι καλή, ωστόσο το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει βούληση εφαρμογής της Νομοθεσίας. Σημείωσε επίσης ότι «στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είδαμε χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης των διατηρητέων οικοδομών και δεν πειστήκαμε για επαρκείς ασφαλιστικές δικλίδες. Αυτά είναι τα ζητήματα που μας απασχολούν περισσότερο».

Εν τω μεταξύ, ο ΔΗΣΥ κατέθεσε πρόταση νόμου για την προστασία των διατηρητέων, με τον οποίο μεταξύ άλλων θα αυξάνονται τα πρόστιμα.

Γιάννης Κακαρής

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.