Αρχιεπισκοπικές Εκλογές: Η τελική εκλογή του τριπρόσωπου πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 40 ημερών

Πριν τα Χριστούγεννα η εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου

Η όλη διαδικασία για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου μπορεί να ολοκληρωθεί εντός των προθεσμιών, δεν αποκλείεται όμως να διαρκέσει και λίγο περισσότερο, είπε στο ΚΥΠΕ ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού, κληθείς να επεξηγήσει τη διαδικασία ως προς το τι ακολουθεί μετά το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’.

Σύμφωνα με τον κ. Κυριακού, μετά την κηδεία του Αρχιεπισκόπου θα σταλούν από τον Τοποτηρητή, που είναι ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, δύο εγκύκλιοι, η μία προς τους εφημέριους για να καταρτίσουν τους εκλογικούς καταλόγους, ενώ η άλλη θα καθορίζει την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη του τριπρόσωπου από το ποίμνιο. Η τελική εκλογή του τριπρόσωπου πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 40 ημερών, είπε ο κ. Κυριακού.

Ανέφερε ότι ο Τοποτηρητής έχει την ευθύνη των εκλογών και είναι αυτός που θα στείλει τις δύο εγκυκλίους, αφού συμφωνήσει με τους συνοδικούς πότε θα γίνει η ψηφοφορία.

Μετά την ψηφοφορία, πρόσθεσε, υπάρχει μία περίοδος τριών ημερών για υποβολή ενστάσεων, που εντός πέντε ημερών θα μελετηθούν και θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση ώστε να ανακοινωθεί το τριπρόσωπο, δηλαδή τα αποτελέσματα των εκλογών, με τους τρεις επικρατέστερους. Μέσα σε τρεις ημέρες από την κατάρτιση του τριπρόσωπου η Ιερά Σύνοδος μπορεί να εκλέξει τον Αρχιεπίσκοπο.

[yarpp]

Ο κ. Κυριακού πρόσθεσε ότι για να εκλεγεί κάποιος Αρχιεπίσκοπος θα πρέπει να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Ιεράς Συνόδου. Αν δεν υπάρξει πλειοψηφία, τότε γίνεται δεύτερη ψηφοφορία με τους δύο υποψηφίους που πλειοψήφησαν από τους τρεις και όποιος πάρει τις περισσότερες ψήφους, εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος. «Αν σε αυτήν υπάρχει ισοψηφία, τότε γίνεται κλήρωση μεταξύ των δύο», είπε ο κ. Κυριακού.

Σημείωσε ότι δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί που διαμένουν στην Κύπρο, εδώ και ένα χρόνο, είτε είναι υπήκοοι της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε όχι. Εξήγησε ότι θα πάρουν ένα χαρτί με τη σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής για να γράψουν το όνομα του ατόμου της προτιμήσεώς τους. Για να είναι έγκυρο, πρόσθεσε, θα πρέπει να δηλώνεται ξεκάθαρα ποια είναι η επιλογή του ψηφοφόρου, ενώ το άτομο που επιλέγουν πρέπει να είναι άνω των 35 ετών, να είναι άγαμος, να έχει πτυχίο θεολογίας και να έχει 10 χρόνια υπηρεσίας στην Εκκλησία της Κύπρου. «Μπορεί κάποιος να θεωρεί ότι η επιλογή του είναι ο Αρχιμανδρίτης της γειτονιάς του που πληροί αυτά τα προσόντα», είπε ο κ. Κυριακού εξηγώντας ότι ο καθένας μπορεί να επιλέξει όποιον θέλει.

Για το χρονικό περιθώριο της διαδικασίας αυτής ο κ. Κυριάκου είπε ότι μπορεί να ολοκληρωθεί πριν τη λήξη των χρονοδιαγραμμάτων, ή και να το ξεπεράσουν κατά μια-δυο μέρες, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι πριν τα Χριστούγεννα «θα έχουμε νέο Αρχιεπίσκοπο».

Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι στις 14 Νοεμβρίου θα συνέλθει εκ νέου η Ιερά Σύνοδος για να αποφασίσει τα διαδικαστικά των εκλογών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy