Αρχιεπισκοπικές εκλογές: Μετά τη ψήφο του λαού, η σκυτάλη στις… «ιερές» συμμαχίες

Από τη μια η ετυμηγορία λαού και από την άλλη η απόφαση της Ιεράς Συνόδου

Δεν πρόλαβε καλά-καλά να τελειώσει το πρώτο μέρος της διαδικασίας που αφορά στην ανάδειξη νέου Αρχιεπισκόπου και ήδη άρχισαν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των κύκλων των τριών μητροπολιτών που πέρασαν στο τριπρόσωπο (Λεμεσού Αθανάσιος, Πάφου Γεώργιος, Ταμασού Ησαΐας), ώστε να μπορέσουν να συγκεντρώσουν την πλειοψηφία εντός της Ιεράς Συνόδου ή έστω εκείνη τη στήριξη που θα μπορέσει να τους εξασφαλίσει την πρώτη θέση. 

Πάντως χθες έντονο ήταν το μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες από τους «χαμένους», ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του λαού, αλλά και με την όλο νόημα τοποθέτηση του Πάφου Γεώργιου πως άλλα τα κριτήρια του λαού, άλλα των ιεραρχών.

Εκκλησιαστικές πηγές αναφέρουν ότι τα πράγματα ίσως τελικά δεν είναι τόσο εύκολα όσο θα τα περίμενε ο Πάφου Γεώργιος, ο οποίος μέχρι σήμερα φαίνεται να εξασφάλιζε τις περισσότερες ψήφους εντός της Ιεράς Συνόδου. Το υψηλό ποσοστό που εξασφάλισε ο Λεμεσού Αθανάσιος οδήγησε ήδη από χθες κάποιους μητροπολίτες με τον τρόπο τους να τοποθετηθούν σχετικά και κάποιους άλλους να κάνουν δεύτερες σκέψεις. Επίσης, όπως μας αναφέρθηκε, ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο εάν κάποιος από τους τρεις δει ότι δεν εξασφαλίζει ικανοποιητική πλειοψηφία, να στηρίξει κάποιον από τους άλλους δύο από τον πρώτο γύρο.

Η ψήφος του λαού είναι και ιερή και σεβαστή, δήλωσε ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος, εξηγώντας ότι με την έννοια ιερή δεν αναφέρεται μόνο στην πολιτική έννοια, «αλλά είναι ένα γεγονός που συμβαίνει εντός της Εκκλησίας, γι’ αυτό είναι απόλυτα σεβαστή (η ψήφος) και την αποδεχόμαστε».

Ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος τις επόμενες μέρες αναμένεται να τοποθετηθεί, αφού χθες παρέμεινε στο δωμάτιό του και δεν πήγε να ασκήσει ούτε το εκλογικό του δικαίωμα.

Δεν θέλουν επανάληψη του 2006

«Η ετυμηγορία του λαού πρέπει να γίνει σεβαστή», ανέφερε χθες ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος.

«Αφ’ ης στιγμής τον βάλαμε να ψηφίσει, είναι φυσικό να δεχθούμε και να σεβαστούμε τη γνώμη του», σημείωσε, ενώ ερωτηθείς κατά πόσο θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις με άλλους συνοδικούς, ο Μητροπολίτης Λεμεσού είπε «στο πνεύμα της συνεργασίας θα γίνουν κάποιες διαβουλεύσεις».

Για σεβασμό της λαϊκής βούλησης κάνει λόγο πάντως και ο κύκλος γύρω από τον Λεμεσού Αθανάσιο, αφού, όπως μας αναφέρθηκε, έντονη είναι η ανησυχία για επανάληψη του σεναρίου του 2006.

Να υπενθυμίσουμε ότι το 2006 το παρασκήνιο μεταξύ ιεραρχών ήταν πολύ έντονο, ενώ χαρακτηριστική ήταν και η χθεσινή δήλωση του Μητροπολίτη Κύκκου, που εξέφρασε βαθύτατη ικανοποίηση για την εκλογική διαδικασία, «σε αντίθεση με τις προηγούμενες αρχιεπισκοπικές εκλογές του 2006 που ήταν μια παρωδία εκλογών και ένας εμπαιγμός του λαού, αφού η καλπονοθεία ήταν ωμή και απροκάλυπτη, και μάλιστα κάτω από τα διάφορα βλέμματα μιας ένοχης πολιτείας».

«Η Ιερά Σύνοδος έχει ξανά μια ευκαιρία για την αυτοκριτική της και όλοι μαζί μονοιασμένοι να προχωρήσουν για το καλό της εκκλησίας. Ακούστηκαν νέες θεματικές που πρέπει να προβληματίσουν στις προτάσεις των υποψήφιων επισκόπων κατά την προεκλογική περίοδο», ανέφερε ο Μητροπολίτης Ταμασού.

«Δεν υπάρχει πρώτος και δεύτερος. Το καταστατικό έχει μια φιλοσοφία και επιτρέπει στο λαό να στείλει στη Σύνοδο τους τρεις εκλεκτούς και η Σύνοδος επιλέγει εκείνον που θεωρεί πιο κατάλληλο για να συνεργαστεί. Άλλα τα κριτήρια του λαού, άλλα των ιεραρχών», είπε από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Πάφου.

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy