Αρχιεπισκοπικές εκλογές: Στις 18 Δεκεμβρίου οι εκλογές με ψηφοδέλτια

Στις 18 Δεκεμβρίου θα διεξαχθούν οι εκλογές για ανάδειξη νέου Αρχιεπισκόπου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου που συνήλθε τη Δευτέρα.

Τις αποφάσεις ανακοίνωσε ο Τοποτηρητής του Θρόνου, Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος ο οποίος ανέφερε πως στις 18 Δεκεμβρίου του 2022 θα γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη του Τριπροσώπου από το λαό, το οποίο θα παραπεμφθεί στην Ιερά Σύνοδο. Όπως αναφέρθηκε, αν υπάρξουν ανυπέρβλητες δυσκολίες, καθώς το σημείο αυτό είναι οριακό, θα συνέλθει και πάλι η Ιερά Σύνοδος για να αποφασίσει περί της αλλαγής της ημερομηνίας

Επίσης, αποφασίστηκε ότι, με τροποποίηση του καταστατικού, θα δημιουργηθεί ψηφοδέλτιο στο οποίο θα αναγράφονται τα ονόματα των υποψηφίων με τη φωτογραφία τους. Η υποβολή υποψηφιοτήτων θα γίνει στις 22 Νοεμβρίου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πάφου Γεώργιος είπε ότι ήταν μια τροποποίηση του Καταστατικού Χάρτη της εκκλησίας που έγινε από την Ιερά Σύνοδο για να διευκολυνθούν οι καταστάσεις. Ανέφερε ότι για την λήψη αυτής της απόφασης υπήρξε ψηφοφορία με αποτέλεσμα 15 προς 1, με έναν να είναι ο διαφωνών. Ωστόσο, ανέφερε ότι με πλειοψηφία 3/4 της Ιεράς Συνόδου το καταστατικό μπορεί να τροποποιηθεί. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον νέο Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας που είχε εγκριθεί το 2010 οι ψηφοφόροι θα μπορούσαν να αναγράψουν στο ψηφοδέλτιο το όνομα οποιουδήποτε κληρικού τηρούσε τις προϋποθέσεις,

Επίσης αποφασίστηκε όπως στα Εκλογικά Κέντρα προεδρεύουν κυβερνητικοί λειτουργοί και όπως σε αυτά παρίστανται εκπρόσωποι των υποψηφίων. Η Ιερά Σύνοδος ανέθεσε την ευθύνη της ετοιμασίας των εκλογικών καταλόγων και της προετοιμασίας των εκλογών στον Ιωάννη Χαριλάου, διευθυντή του Κεντρικού Εκκλησιαστικού Ταμείου. Επίσης ο Μητροπολίτης Πάφου ανέφερε ότι οι σχετικές επαφές με το Υπουργείο Εσωτερικών θα αρχίσουν από τώρα.

Απαντώντας σε ερώτηση ο Μητροπολίτης Πάφου, ανέφερε ότι δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακριβώς η ημερομηνία εκλογής από τη Σύνοδο του νέου Αρχιεπισκόπου μετά την εκλογή του Τριπρόσωπου, αφού αν υπάρξουν δυσκολίες που αφορούν τις ενστάσεις και την εγγραφή στους καταλόγους, η ημερομηνία θα μετακινηθεί.

Ανέφερε ακόμα ότι το σαρανταήμερο μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄θα γίνει επίσης στις 18 Δεκεμβρίου, εκτός αν η Ιερά Σύνοδος αποφασίσει να το μετακινήσει την 17η Ιανουαρίου, ημέρα Σάββατο. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το καταστατικό της Εκκλησίας της Κύπρου, η τελική εκλογή του Τριπροσώπου θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 40 ημερών μετά τη χηρεία του αρχιεπισκοπικού θρόνου.

Οι αρχιεπισκοπικές εκλογές θα είναι οι πρώτες, που διεξάγονται με τον νέο καταστατικό χάρτη της κυπριακής Εκκλησίας, που εγκρίθηκε το 2010. Με βάση αυτόν, δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί που διαμένουν στην Κύπρο, εδώ και ένα χρόνο, είτε είναι υπήκοοι της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε όχι.

Ερωτηθείς για το πώς θα γίνει η εγγραφή των ξένων πολιτών, ο Πάφου Γεώργιος ανέφερε ότι πρώτα θα καταρτιστούν οι εκλογικοί κατάλογοι και θα αναρτηθούν. Όπως είπε, όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι, όπως οι πολίτες άλλης χώρας, έχουν τρεις μέρες για να υποβάλουν ένσταση ώστε να εγγραφούν.

Η εγγραφή, πρόσθεσε, θα πρέπει να συνοδεύεται από υποβολή δικαιολογητικών ότι είναι μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου και ότι είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Για να αποδείξουν το τελευταίο θα πρέπει να προσκομίζουν πιστοποιητικό βάπτισης από τη χώρα τους, κατάλληλο και κυρωμένο. Ερωτηθείς αν μπορούν να το πράξουν με πιστοποιητικό γάμου, είπε ότι αυτό θα μπορεί να γίνει δεκτό μόνο αν αναγράφει ότι το πρόσωπο αυτό που αιτείται εγγραφής, είναι Ορθόδοξος.

Τα έξοδα για τη διεξαγωγή των εκλογών θα καταβληθούν από την Εκκλησία της Κύπρου.

Ερωτηθείς γιατί δεν αφέθηκαν οι εκλογές να διεξαχθούν μετά τα Θεοφάνεια, λόγω των προβλημάτων που μπορεί να υπάρξουν, ο Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου ανέφερε ότι «δεν θέλησαν κάποιοι αδελφοί, γιατί όταν είναι κάποιοι έτοιμοι δεν θέλουν να δώσουν χρόνο στους άλλους να ετοιμαστούν».

«Είναι ανθρώπινο», είπε και συμπλήρωσε ότι η απόφαση που λήφθηκε ήταν κατά πλειοψηφία.

Οι υποψηφιότητες για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές θα υποβληθούν στην Αρχιεπισκοπή. Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πάφου Γεώργιος ανέφερε ότι δεν θα σταλούν εγκύκλιοι προς του κληρικούς για να ετοιμάσουν τους καταλόγους. Οι κατάλογοι, ανέφερε, θα γίνουν από τον κ. Χαριλάου με την βοήθεια του κράτους και έτσι θα σταλεί εγκύκλιος που θα ανακοινώνει την ημέρα των εκλογών και τις προϋποθέσεις που υπάρχουν. Οι εκλογές, πρόσθεσε, θα γίνουν στις εκκλησίες και οι εκλογικοί κατάλογοι θα γίνουν ανάλογα με τις οδούς που έχει κάθε ενορία.

Αναλυτικά, ανέφερε ότι ο κ. Χαριλάου θα πάρει τους καταλόγους από την Κυβέρνηση, οι οποίοι θα έχουν τους Έλληνες Κυπρίους και από τους οποίους θα αφαιρεθούν τυχόν Αρμένιοι, Μαρωνίτες, Τουρκοκύπριοι. Σε αυτούς τους καταλόγους, είπε, θα ληφθούν οι οδοί που συνιστούν την ενορία και δεν συμπίπτει με το εκλογικό κέντρο που υπήρχε στις κυβερνητικές εκλογές και θα γίνουν νέοι κατάλογοι.

Αυτοί, οι νέοι κατάλογοι θα αναρτηθούν και σε αυτούς θα κληθούν οι ξένοι να κοιτάξουν, να κάνουν αίτηση για να εγγραφούν με τη διαδικασία των ενστάσεων. Όσον αφορά τους εγκλωβισμένους, αναφέρθηκε ότι θα υπάρξει μέριμνα να ψηφίσουν όπως το πράττουν και στις κυβερνητικές εκλογές.

Η Ιερά Σύνοδος που συνήλθε για τρεις περίπου ώρες, την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, απέτισε εκ νέου φόρον τιμής στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy