Αρχηγός Αστυνομίας: Λάθος μας που δεν ενημερώσαμε τον Υπουργό – Από το 2011 έφτασαν 85 κόκκινοι φάκελοιΑύριο θα καταχωρηθεί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας η υπόθεση για τους στημένους στημένους στην οποία εμπλέκονται εν ενεργεία διαιτητής και πρόεδρος ποδοσφαιρικού σωματείου.

Διαβάστε επίσης: Οι κυπριακές Αρχές έχασαν την μπάλα στην πάσα των Ισπανών

Αύριο λήγει και το διάταγμα κράτησης 8 ημέρων των δυο υπόπτων. Η υπόθεση αφορά αδικήματα σχετικά με συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσία για καταδολίευση και αδικήματα κατά παράβαση του Νόμου περί καταπολέμησης της Χειραγώγησης Αθλητικών Αγώνων και του Νόμου περί Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού. Αυτό ανακοίνωσε ο Αρχηγός της Αστυνομίας ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, στο μικροσκόπιο της οποίας τέθηκε σήμερα η ανάγκη κατάρτισης ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση της διαφθοράς στον αθλητισμό.

Διαβάστε επίσης: Καταχωρείται αύριο στο Δικαστήριο η υπόθεση εναντίον Μασιά-Κωνσταντίνου

Ο Κύπρος Μιχαηλίδης μετά από ερωτήσεις βουλευτών, αναφέρθηκε και στην υπόθεση που αφορά το ισπανικό δημοσίευμα για χειραγώγηση αγώνων, στους οποίους φέρεται να εμπλέκεται πρώην ποδοσφαιριστής που βρισκόταν στην Κύπρο. Όπως είπε, τον Ιανουάριο του 2019 αξιωματικός της Αστυνομίας έλαβε μέρος σε συνέδριο της ΓΙΟΥΡΟΠΟΛ και άκουσε από συνάδελφο του από την Ισπανία, για υπόθεση διαφθοράς στο χώρο του ποδοσφαίρου, στην οποία εμπλέκονται ποδοσφαιριστές οι οποίες αγωνίστηκαν στην Κύπρο. Ύστερα από συνεννόηση με την Νομική Υπηρεσία, ζητήθηκαν στοιχεία από την Ισπανία, τα οποία περιλάμβαναν και συνδιαλέξεις οι οποίες δεν μπορούσαν να παρουσιαστούν σε κυπριακό δικαστήριο. Τον Ιούλιο του 2019 κλήθηκαν στην Κύπρο αξιωματικοί από την ΓΙΟΥΡΟΠΟΛ και την Ισπανική Αστυνομία και προσκομίστηκαν επιπρόσθετα στοιχεία. Πρόσθεσε ότι τον Ιανουάριο του 2020 ετοιμάστηκε σχετικός φάκελος και κατατέθηκε στην Νομική Υπηρεσία και αναμένεται να δοθούν περαιτέρω οδηγίες.

Ερωτηθείς για ποιο λόγο δεν ενημερώθηκε πιο νωρίς ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι θα μπορούσε να ενημερωθεί πιο έγκαιρα ο Υπουργός.

Παραδέχθηκε ότι η αστυνομία δεν ενημέρωσε έγκαιρα τον Υπουργό Δικαιοσύνης για το θέμα των ερευνών για τα δημοσιεύματα του Ισπανικού Τύπου για στημένα παιγνίδια στο Κυπριακό ποδόσφαιρο ο Αρχηγός Αστυνομίας.

Μιλώντας μετά από συνεδρία στη Βουλή, ο Αρχηγός του σώματος είπε ότι από τον περασμένο μήνα ετοιμάστηκε σχετικός φάκελος και κατατέθηκε στην Νομική Υπηρεσία για το θέμα, από την οποία και αναμένεται να δοθούν περαιτέρω οδηγίες.

Ερωτηθείς για ποιο λόγο δεν ενημερώθηκε πιο νωρίς ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι θα μπορούσε αυτό να γίνει πιο έγκαιρα, προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτό δεν είναι η ουσία της υπόθεσης, λέγοντας ότι η δύναμη έκανε το καθήκον της.

Πάντως ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου, ανέφερε ότι μη ενημέρωση του Υπουργού αποτελεί φάουλ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν ήταν ο ίδιος Υπουργός θα ανέβαινε στα τραπέζια.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού έκανε λόγο για κατακερματισμό των αρμοδιοτήτων σε διάφορα Υπουργεία.

Σημείωσε ότι η Κυπριακή πολιτεία έχει δρόμο να διανύσει για εξυγίανση στο κυπριακό ποδόσφαιρο, προσθέτοντας ότι η κυπριακή Δημοκρατία εκτίθεται διεθνών.

Για τους κόκκινους φακέλους, ο Αρχηγός της Αστυνομίας ανακοίνωσε ότι από το 2011 μέχρι σήμερα έφτασαν στα χέρια της Αστυνομίας 85 κόκκινοι φάκελοι από την ΟΥΕΦΑ οι οποίοι αφορούν υποψίες για διαφθορά στο χώρο του ποδοσφαίρου. Εξήγησε ότι στους φακέλους υπάρχουν στοιχεία για το στοίχημα, για ύποπτους αγώνες και για συγκεκριμένα ονόματα.

Όπως είπε, για τους 62 κόκκινους φακέλους έγινε διερεύνησε και δεν κατέστη δυνατό να στοιχειοθετηθούν ποινικές υποθέσεις. Πρόσθεσε ότι οι υπόλοιποι 23 είναι υπό διερεύνηση.

Ανάμεσα σε άλλα είπε ακόμα ότι οι εταιρίες στοιχημάτων είναι κυρίως στην Ασία και δεν συνεργάζονται, προσθέτοντας ότι δεν υπήρχε ούτε η δυνατότητα παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων μέχρι πριν δύο βδομάδες, όταν ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος. Πρόσθεσε δε ότι η μόνη δυνατότητα ήταν η λήψη καταθέσεων από εμπλεκόμενους, οι οποίοι κατά κανόνα αρνούνταν να συνεργαστούν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στην Επιτροπή Θεσμών ο Αρχηγός της Αστυνομίας για τους κόκκινους φακέλους που έφτασαν στα χέρια των διωκτικών αρχών από την ΟΥΕΦΑ -Το 2011: 9 κόκκινοι φάκελοι -Το 2012: 3 κόκκινοι φάκελοι -Το 2013: 14 κόκκινοι φάκελοι -Το 2014: 7 κόκκινοι φάκελοι -Το 2015: 5 κόκκινοι φάκελοι -Το 2016: 23 κόκκινοι φάκελοι -Το 2017: 5 κόκκινοι φάκελοι -Το 2018: 4 κόκκινοι φάκελοι -Το 2019: 9 κόκκινοι φάκελοι -Από τις αρχές του 2020 μέχρι σήμερα: 6 φάκελοι

Επίσης, ο Αρχηγός της Αστυνομίας αναφέρθηκε και στις καταγγελίες του διαιτητή Μάριου Παναγή του 2012.

Όπως είπε, ετοιμάστηκαν τρεις φάκελοι. Η πρώτη υπόθεση οδηγήθηκε στην δικαιοσύνης και ο ύποπτος καταδικάστηκε για 12 μήνες με αναστολή. Η δεύτερη αποσύρθηκε από την Νομική Υπηρεσία και η τρίτη αθωώθηκε από το δικαστήριο.

Ο Κύπρος Μιχαηλίδης ανέφερε ότι ο Μάριος Παναγή προέβη και σε νέες καταγγελίες σε ραδιόφωνο, αλλά αρνείται να καταθέσει στην Αστυνομία.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού έκανε λόγο για κατακερματισμό των αρμοδιοτήτων σε διάφορα Υπουργεία. Σημείωσε ότι έχουν δρόμο να διανύσουν για εξυγίανση στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Πρόσθεσε δε ότι η κυπριακή Δημοκρατία εκτίθεται διεθνών υποδεικνύοντας ότι πρέπει να ενεργούμε προληπτικά και όχι μετά τα γεγονότα.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Ξένια Κωνσταντίνου η οποία ενέγραψε το θέμα στην Επιτροπή δήλωσε ότι ανέλαβε πρωτοβουλία ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας, για πραγματοποίηση σύσκεψης με την συμμετοχή όλων των κομμάτων και όλων των εμπλεκομένων στο χώρο του αθλητικού για λήψη αποφάσεων για πάταξη της διαφθοράς.

Και οι Οικολόγοι δια του Γιώργου Περδίκη επικρίνουν την Αστυνομία γιατί δεν ενημέρωσε τον Υπουργό Δικαιοσύνης και έκανε λόγο για προχειρότητα. Επίσης είπε ότι απαιτούνται έργα και πράξεις όχι διακηρύξεις ενώ τόνισε ότι προκύπτει και θεσμικό ζήτημα γιατί οι διωκτικές αρχές γνώριζαν για το ισπανικό δημοσίευμα ενώ δεν ενημέρωσαν τον αρμόδιο Υπουργό.