Άρχισαν τα όργανα από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης


Ο Fitch προχώρησε σε υποβάθμιση των προοπτικών των τραπεζών

 

Άρχισαν τα όργανα από τους οίκους αξιολόγησης, αφού ο Fitch προχώρησε στην υποβάθμιση των προοπτικών των κυπριακών τραπεζών επικαλούμενος τους κινδύνους που προκύπτουν λόγω του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, ο οίκος υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελληνικής Τράπεζας από «B+» σε «Β», ενώ παράλληλα τοποθέτησε την Τράπεζα Κύπρου στο «B-». Ανακοίνωσε επίσης την αναθεώρηση των προοπτικών των κυπριακών τραπεζών, από σταθερές σε αρνητικές.

Σημειώνεται ότι ο Fitch προχώρησε πρόσφατα στην αναθεώρηση των προοπτικών της κυπριακής οικονομίας, από θετικές σε σταθερές, επικαλούμενος και πάλι τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού και τη δημοσιονομική θέση της κυβέρνησης.

Στη νέα ανακοίνωση για τις τράπεζες αναφέρεται ότι «ο τελικός αντίκτυπος στην οικονομία παραμένει ασαφής, ωστόσο οι κίνδυνοι για τα πιστωτικά προφίλ των τραπεζών από το φαινόμενο της επιδημίας του κορονοϊού είναι σαφώς προς τα κάτω».

Σύμφωνα με τον Fitch το μορατόριουμ στις δόσεις και η ενδεχόμενη παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων προς τις τράπεζες ύψους 2 δισ. ευρώ, «αναμένουμε να μετριάσουν βραχυπρόθεσμα τις πιέσεις πάνω στην ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών». Σημειώνεται ωστόσο ότι «οι τράπεζες θα παραμείνουν ευάλωτες σε ένα δυσμενές σενάριο, το οποίο θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο στρες το 2021». Αναφέρεται επίσης ότι οι τράπεζες είναι πιο ευάλωτες σε επιχειρήσεις, αλλά και ότι έχουν σημαντική έκθεση σε τομείς οι οποίοι αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο από τον κορονοϊό, όπως ο τουρισμός. Ακόμη, σημειώνεται ότι οι τράπεζες είναι ευαίσθητες σε μια πιο μόνιμη αύξηση των επιπέδων ανεργίας, αφού η οικονομία παραμένει υπερχρεωμένη.

«Αναμένουμε ότι η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού θα επιδεινωθεί σε σχέση με τις προηγούμενες προσδοκίες μας και ότι θα αυξηθούν οι πιέσεις πάνω στα κέρδη (των τραπεζών), εξαιτίας των χαμηλότερων όγκων και εσόδων των επιχειρήσεων και των αυξανόμενων χρεώσεων απομείωσης δανείων», αναφέρεται. Σημειώνεται ακόμη ότι «οι τράπεζες θα πρέπει να είναι σε θέση να αντέξουν τον κίνδυνο κάποιας μεταβλητότητας στη βάση των καταθέσεων των μη κατοίκων Κύπρου (που αντιπροσωπεύουν περίπου το 20%)».

Σενάρια υποβάθμισης και της αξιολόγησης των τραπεζών

Ο Fitch αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για υποβάθμιση και της αξιολόγησης των τραπεζών, παραθέτοντας μάλιστα τρεις αιτίες οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν προς αυτή την κατεύθυνση:

• Ενδεχόμενη σημαντική υποβάθμιση της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών (σ.σ.: αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων).

• Αδυναμία διατήρησης της κερδοφορίας τους από χαμηλότερα έσοδα και υψηλότερα τέλη απομείωσης δανείων.

• Ενδεχόμενη περαιτέρω αναθεώρηση προς τα κάτω των προσδοκιών του οίκου για την κυπριακή οικονομία.

Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρεται, οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν να επιβεβαιωθούν εάν οι τράπεζες  αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την οικονομική ύφεση, περιορίζοντας την πίεση στην ποιότητα του ενεργητικού τους, την κερδοφορία και το κεφάλαιό τους.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News