Άρχισαν τα «όργανα» από συγκεκριμένα κόμματα για το ΓΕΣΥ

H ανάγκη προστασίας του ΓεΣΥ από τη μια αλλά και η αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει, καθώς και των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ, έρχεται για ακόμη μια φορά στο προσκήνιο.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκλήθηκε χθες όταν ο διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, σχολίασε μέσω του κρατικού ραδιοφώνου δημοσίευμα που έφερε τον Υπουργό Οικονομικών να κάνει λόγο για «μαύρη τρύπα» του ΓεΣΥ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε μεταξύ άλλων πως αν και παρατηρούνται καταχρήσεις, υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες που προστατεύουν το σύστημα. Ανέφερε, ακόμα, πως όπως καταδεικνύεται από μελέτη, το ΓεΣΥ είναι οικονομικά εύρωστο και πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν αποθέματα γύρω στα 350 εκατομμύρια ευρώ.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός σε γραπτή ανακοίνωσή του ανέφερε πως «ουδέποτε προέβη σε οποιαδήποτε δήλωση ή χαρακτηρισμό για το Γενικό Σύστημα Υγείας από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του». Ο Υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι το ΓεΣΥ «είναι μια κοινωνική κατάκτηση και ένας θεσμός που εξυπηρετεί το σύνολο του λαού και στόχος είναι η διασφάλιση της παροχής υψηλής ποιότητας υπηρεσιών προς όφελος των πολιτών».

Έκπληξη την ίδια ώρα προκαλεί η ανακοίνωση του ΔΗΚΟ που έσπευσε να υπερασπιστεί τον κ. Κεραυνό αλλά και να σημειώσει τις καταχρήσεις που γίνονται εντός ΓεΣΥ. Συγκεκριμένα, το ΔΗΚΟ αναφέρει πως ο κ. Κεραυνός δεν έχει κάνει οποιεσδήποτε δηλώσεις για το ΓεΣΥ. «Επιπρόσθετα, σημειώνουμε πως ο Υπουργός Οικονομικών δεν λογοδοτεί στον Γενικό Διευθυντή του ΟΑΥ, αλλά το αντίθετο, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ λογοδοτεί στον κυπριακό λαό για τις καταχρήσεις του ΓεΣΥ, οι οποίες όντως υπάρχουν και οι οποίες δεν έχουν αντιμετωπιστεί μέχρι σήμερα, κάτι που αποτελεί, μεταξύ άλλων, και ευθύνη του Γενικού Διευθυντή του ΟΑΥ».

Πάντως, το θέμα από πλευράς ΟΑΥ θεωρείται λήξαν.

Στην αναβάθμιση του ΓεΣΥ στοχεύει η Υπουργός Υγείας

Την ίδια ώρα, η νέα Υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη, εξέφρασε την πεποίθηση πως η προσπάθεια όλων πρέπει να επικεντρωθεί στην αναβάθμιση του ΓεΣΥ, αφού τα νοσηλευτήρια έχουν ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στον τομέα της Υγείας.

Σε δηλώσεις της μετά από συνάντηση που είχε με την ηγεσία του ΟΚΥπΥ, η κα Κανάρη είπε πως έχουν ζυγιστεί οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία, η στήριξη που χρειάζονται από την κυβέρνηση αλλά και από τον ΟΑΥ παράλληλα, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν σε βελτιωτικές δράσεις.

 

 

Αρχή με τα ΤΑΕΠ
Η Υπουργός Υγείας ανάφερε ότι έγιναν πολλά τα τελευταία χρόνια, για να σημειώσει ότι «το θέμα της πανδημίας στηρίχθηκε από τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ και οφείλουμε να ανταποδώσουμε αυτή τη στήριξη». «Έχουμε ικανότατο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό», είπε, «και θα πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά, με διαδικασίες σωστές και να γίνει σωστή εποπτεία».
Σε σχέση με το θέμα της αμοιβής των γιατρών, η κα Κανάρη είπε πως θα εξεταστεί, έτσι ώστε να υπάρξουν ποιοτικότερες υπηρεσίες στα δημόσια νοσηλευτήρια, που οφείλει ως κράτος.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θα επικεντρωθεί περισσότερο σε κάποιους τομείς, η κα Κανάρη είπε πως θα επικεντρωθεί στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ), για να συμπληρώσει ότι «βλέπουμε στις εφημερίδες τραγικά συμβάντα και δεν θέλω να έχουμε αυτή την εικόνα».
Είπε πως αυτό δεν αρμόζει στην Κύπρο, που πρέπει να δίνει μια καλύτερη εικόνα.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy