Σύσσωμοι οι τουριστικοί φορείς ζητούν αναθεώρηση της απόφασης

Ανάστατοι είναι η διεύθυνση και οι φοιτητές του ΑΞΙΚ αλλά και οι τουριστικοί φορείς, αφού ξεκίνησαν τα τρυπάνια στο «Φιλοξένια» για τη μετατροπή του χώρου σε δικαστήρια, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων για επανεξέταση του θέματος. Η διεύθυνση του ΑΞΙΚ έστειλε επιστολή προς τα μέλη του ΔΣ του Ινστιτούτου ενημερώνοντάς τους ότι «άρχισαν να ακούγονται τρυπάνια στους διπλανούς τοίχους». Επίσης, η έναρξη των προπαρασκευαστικών εργασιών προκάλεσε έντονη αναστάτωση στους φορείς οι οποίοι συμμετέχουν στο ΔΣ του Ινστιτούτου, ενώ δύο εξ αυτών (ΠΑΣΥΞΕ και ΠΕΟ) έστειλαν ήδη επιστολή προς τους αρμόδιους για επανεξέταση του θέματος.

Στην επιστολή του ο ΠΑΣΥΞΕ υποδεικνύει ότι «η παρουσία στον ίδιο χώρο διακεκριμένων προσωπικοτήτων π.χ. αρχηγών κρατών και άλλων επισήμων που τυχόν να μετέχουν ως σύνεδροι σε σημαντικές εργασίες και συνέδρια που διεξάγονται στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο, και παράλληλα η διαβίωση και φοίτηση ευαίσθητων ηλικιακών ομάδων όπως είναι οι φοιτητές του ΑΞΙΚ, με τυχόν εγκληματικά στοιχεία που θα μεταφέρονται ενώπιον των υπό διαμόρφωση χώρων, δεν περιποιούν τιμή για την εικόνα της χώρας μας».

Επισημαίνεται επίσης ότι η δραστηριότητα των δικαστηρίων «δεν συνάδει καθόλου με τις όλες λειτουργίες τόσο του Συνεδριακού Κέντρου όσο και με τις εκπαιδευτικές ανάγκες του ΑΞΙΚ, στο οποίο μάλιστα ανήκει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ξενοδοχείου “Φιλοξένια”, με βάση και την αρχική απόφαση και χρηματοδότηση από το ILO για τη δημιουργία των υπό αναφορά χώρων». «Ενόψει των πιο πάνω γίνεται θερμή έκκληση όπως μελετηθεί σοβαρά η αναθεώρηση της ειλημμένης απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, σταθμίζοντας και τη σύσσωμη έκκληση των τουριστικών φορέων του τόπου για την ανάγκη ουσιαστικής και υποδομικής αναβάθμισης του ΑΞΙΚ, περιλαμβανομένης και της παραχώρησης του ξενοδοχείου “Φιλοξένια” για τις ανάγκες του Ιδρύματος, όπως αυτό είχε εκφραστεί και σε προηγούμενα διαβήματα αλλά και ενώπιον της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής», αναφέρεται στην επιστολή του ΠΑΣΥΞΕ.

Εν τω μεταξύ οι φοιτητές του ΑΞΙΚ κατέρχονται σήμερα Τρίτη σε δυναμική κινητοποίηση έξω από το «Φιλοξένια», διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης για μετατροπή του χώρου σε δικαστήρια. Οι φοιτητές ζητούν να τερματιστεί άμεσα η διαδικασία για μετατροπή του «Φιλοξένια» και να επιστραφεί στο ΑΞΙΚ. Υποδεικνύουν επίσης ότι το Ινστιτούτο έχει «σοβαρές ανάγκες και ελλείψεις σε οικοτροφείο, εργαστήρια, αίθουσες κ.ο.κ.».

Προειδοποιούν ακόμη ότι ενδεχόμενη μετατροπή του «Φιλοξένια» σε δικαστήρια θα αποτελέσει «σοβαρό παράγοντα στις αξιολογήσεις του ΑΞΙΚ και τις προσπάθειες για την αναβάθμιση του προγράμματος σπουδών του Ινστιτούτου, όπως η δημιουργία τετραετές πτυχίου». Σημειώνεται ότι το θέμα συζητήθηκε επανειλημμένα στη Βουλή μετά από πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ, ωστόσο η κυβέρνηση είναι ανένδοτη.

Η ανακαίνιση του «Φιλοξένια» υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει περισσότερα από 1,5 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται επίσης ότι στα σχέδια προπονείται η μετατροπή δύο χώρων σε κρατητήρια, τα οποία θα βρίσκονται μερικά μέτρα μακριά από τους χώρους των συνεδρίων στις οποίες θα παρευρίσκονται μεταξύ άλλων αρχηγοί κρατών και διπλωμάτες.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου