Άρχισε εκ νέου η ροή ρωσικού πετρελαίου στην Σλοβακία μέσω Ουκρανίας

Άρχισε να ρέει, εκ νέου, μέσω της Ουκρανίας, το ρωσικό πετρέλαιο προς την Σλοβακία, ανακοίνωσε η σλοβακική εταιρεία διυλιστηρίων Slovnaft, μετά τη διακοπή της προμήθειας λόγω των δυτικών κυρώσεων.

«Το αργό πετρέλαιο φθάνει ήδη στη Σλοβακία μέσω του αγωγού Druzhba και στην Ουγγαρία ο εφοδιασμός αναμένεται να αποκατασταθεί αύριο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος της εταιρείας Anton Molnar.

Η ρωσική εταιρεία Transneft ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι παραδόσεις στην Τσεχία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία μέσω Ουκρανίας είχαν σταματήσει από την περασμένη εβδομάδα.

Η ρωσική εταιρεία ανέφερε πως η ουκρανική πλευρά σταμάτησε την ροή πετρελαίου μέσω του αγωγού που διέρχεται την Ουκρανία «λόγω μη λήψης χρηματοδότησης (τελών) για αυτές τις υπηρεσίες».

Ο κ. Molnar είχε δηλώσει την Τρίτη ότι «υπήρχαν τεχνικά προβλήματα σε τραπεζικό επίπεδο, σε σχέση με την καταβολή τελών διέλευσης από τη ρωσική πλευρά».

Από τότε που ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απέστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία, η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες έχουν πλήξει τη Μόσχα με πρωτοφανείς κυρώσεις, αποκόπτοντας τη Ρωσία από τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

Ο κ. Molnar δήλωσε την Τετάρτη ότι η Slovnaft και η ουγγρική μητρική της εταιρεία, MOL, προσφέρθηκαν εθελοντικά να πληρώσουν τα τέλη διέλευσης για να επιλύσουν το πρόβλημα. Πρόσθεσε ότι τόσο η ουκρανική όσο και η ρωσική πλευρά συμφώνησαν με την ιδέα αυτή.

Οι προμήθειες προς την Τσεχική Δημοκρατία δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, σύμφωνα με την Barbora Putzova, εκπρόσωπο της εταιρείας Mero που διαχειρίζεται το τσεχικό τμήμα του αγωγού Druzhba.

«Το πιο σημαντικό για εμάς ως εταιρεία διαμετακόμισης είναι ότι δεν υπάρχει κανένα τεχνολογικό ζήτημα και ότι έχουμε αρκετό πετρέλαιο», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.